Mia Seppälä tutkii taiteen ulottuvuuksia Hansakäytävällä
Eastonissa työskentelevä taiteilija-tutkija Mia Seppälä poismaalaa itsensä teoksistaan, jotka ohikulkijat herättävät eloon. Hänen tavoitteensa on tutkia, mikä kaikki taiteessa on mahdollista.
Eastonin Hansakäytävällä olevaan liiketilaan on avautunut näyttely, jonka teokset kuvaavat sen edustalla olevaa käytävää. Heijastuksina teoksissa näkyvät käytävän ohikulkijat, jotka tuovat teokseen toisen ulottuvuuden.
Teosten päähenkilö ja tekijä on taiteilija-tutkija Mia Seppälä, joka kuvaa itseään lasin kautta kännykällään.
Kuvat tallentavat jo historiaan jääneen kuvaustilanteen. Kun kuvia katsoo galleriassa peräkkäin ja jatkaa sitten panoraamamaista pyörähdystä, kuvien maailma yhtyy ohikulkijoiden liikkeeseen ja mennyt hetki yhtyy nykyisyyteen.
”Kyse on eräänlaisesta nyrjähdyksestä”
Teosten alle on sijoitettu purkkeja, joissa on tummaa nestettä. Neste on teoksista vedellä ja harjalla hankaamalla siveltimellä poistettua väriä, Mian kehittämän pois-maalaamistekniikan jälkituotetta. Tekniikan avulla Mia on häivyttänyt maalauskankaalle printatuista valokuvista oman kuvajaisensa ja muuttanut samalla teoksensa maalausten kaltaisiksi.
Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa taiteellista tutkimusta tekevän Mian mukaan menetelmää voidaan käyttää simuloimaan, rakentamaan ja toteuttamaan tapahtumia, jotka auttavat tunnistamaan tietyn paikan ja tilanteen ainutlaatuisuutta.
Tutkijana hänelle tärkeä kysymys kuuluu:
“Entä jos taidenäyttelyn tai teoksen aihe ei olekaan teos itsessään, vaan kysymys siitä, mitä taide on ja miten se tehdään. Mikä taiteen piirissä on mahdollista?”
Poismaalaaminen herättää vaikutelman käänteisestä maalausprosessista ja sen avulla prosessi etenee ikään kuin taaksepäin häivyttäen samalla tekijän roolia teoksessa.
– Näyttelyni käsittelee kohteen ja siten taiteilijan identiteetin ilmenemistä minäkuvan ja julkisen tilan välillä. Kauppakeskusympäristö on tähän tarkoitukseen todella kiinnostava, sillä se tarjoaa paljon sattumanvaraisia tapahtumia ja kohtaamisia.
“Haluan madaltaa taiteen kokemisen kynnystä”
Kohtaamisia ohikulkijoiden kanssa oli tarkoitus olla enemmänkin, sillä Mian alkuperäinen ajatus oli kutsua heitä osallistumaan pois maalaamiseen. Nyt gallerian ovet ovat pääsääntöisesti kiinni, vaikka ohikulkijat silmäilevätkin sisään uteliaina. Myös tilaan suunnitellut opetustapahtumat on muun opetuksen tapaan siirretty verkkoon.
Näyttelyn sijoittuminen Eastoniin oli osin sattuma – tai kohtaloa – täältä koko projekti nimittäin sai alkunsa.
Kun Itä-Helsingissä asuva Mia vuonna 2016 kulki metrolta kotiin Hansakäytävää pitkin, hän kiinnitti huomiota pientavaroita myyvään liikkeeseen, jossa tavarat järjesteltiin illan päätteeksi aina eri tavoin näyteikkunaan. Hän kiinnostui näystä ja alkoi dokumentoida ikkunaa ohi kulkiessaan.
Kun liike lopetti, Mia sai tilan käyttöönsä ja hän järjesti tilaan näyttelyn kuvaamistaan kuvista. Sen jälkeen hän alkoi pois maalata myymälää kuvistaan, kuvastaen samalla kuvien kohteena olevan myymälän todellista katoamista. Myöhemmin hän järjesti vielä rekonstruktion prosessistaan Lapinlahden galleriassa.
Myöhemmin Mia pois maalannut myös puistossa käyskenteleviä valkoposkihanhia ja Hanasaaren voimalan hiilikasoja.
Näyttelyt ja kokeilut jatkuvat myös ensi vuonna
Kauppakeskusympäristö on Mialle uusi mutta innostava työskentely-ympäristö. Uusia kulmia työskentelyyn on tuonut myös korona, jonka tuomat rajoitteet ovat saaneet Mian pohtimaan fyysisen ja digitaalisen maailman yhteensovittamista ja sitä, voisiko saman tyyppisen kokeilun järjestää pelillisessä kauppakeskuksessa, kuten Second Life -virtuaalimaailmassa.
Tammikuussa Mialla on suunnitteilla Eastoniin uusi taidekokeilu ja näyttely. Siihen liittyvät neulansilmäkamerat ja hitaat selfiet, joita kaiverretaan puisille laatoille. Jos tilanne sallii, on tila auki myös yleisölle.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.