Näin teet elämänmuutoksesta mukavaa

Vähennä, lopeta, jätä väliin. Tipaton, hipaton ja herkuton tammikuu on pitkä ja iloton ja sen jälkeen elämänmuutospäätökset yleensä lopahtavat. Ei näin! Miten saada muutokset kestämään niin, että elämänilo vähintäänkin tuplaantuu?

Tammikuu on elämänmuutosten sesonkia, mutta maaliskuussa kuntosaleilla ja terveysruokaosastoilla on taas huomattavasti rauhallisempaa. Miksi hyvät aikeet hyytyvät usein jo lähtöviivalla?

Yksi syy tähän on, että uuden vuoden hiprakassa tulee helposti luvattua liikoja. Jos päättää nujertaa kerralla kaikki paheensa, aloittaa uuden harrastuksen, olla luovempi töissä ja lukea vähintään kaksi kirjaa viikossa – noh, voi arvata kuinka siinä käy.

– Toinen merkittävä syy epäonnistumiselle on kärsimättömyys. Jos tuloksia ei synny heti, on helpompi antaa periksi ja liukua takaisin vanhoihin tapoihin. Ajattelin itsekin ennen, ettei minulla ole aikaa tai energiaa hitaisiin muutoksiin vaan haluan tulokset heti, hyvinvointikirjailija Jenny Belitz-Henriksson sanoo.

Liikunnanohjaajana ja PT:nä työskennellyt Jenny on juuri julkaissut kirjan Uuteen nousuun – löydä energisempi elämä (Tammi 2019), ja juuri siitähän elämänmuutoksesta yleensä on kyse. Kirjassa hän käsittelee kokemuksiaan laihduttamisesta ja elämänmuutoksen totuttamisesta. Kuuden vuoden jojoilun aikana hän ehti kokeilla kaikki pikadieetit, kunnes ymmärsi, ettei pikatietä ole olemassa.

Ei tee mieli. Eipä

Dieettien ja lakkojen suurin ongelma on, että niiden aikana huomio kiinnittyy juuri siihen mistä tulee pidättäytyä.

Jo 52 tuntia ilman tupakkaa! Baarissa selvin päin!! Ei kolmeen viikkoon karkin karkkia, eikä tee edes mieli! Eipä.

– Suurin oivallukseni oli lakata ajattelemasta painonpudotusta kuurina, jonka jälkeen voisin palata takaisin vanhaan elämääni. Jatkuvan mielihalujen rajoittamisen sijaan aloin syödä säännöllisesti enkä kieltänyt itseltään mitään. Säännöllisen ruokarytmin, kasvisten lisäyksen ja ravitsevan perusruoan ansiosta suklaa-annokseksi riitti yhtäkkiä pari palaa kokonaisen levyn sijast

 

Ruokarytmin säännöllistäminen toi toisenkin oivalluksen: mielitekojen takana on useimmiten nälkä.

– Moni sanoo syövänsä tunteisiin, vaikka on oikeasti nälkäinen. Jos syö pienen pinaattikeiton lounaaksi, on kotiin tullessa niin hirveä nälkä, että vetää jääkaapista kaiken mahdollisen. Usein ruokavajeen korjaaminen jatkuu koko illan ja kaapilla käy jatkuvasti rapistelemassa.

Kaikki on mahdollista!

Ruokaremonttinsa aloittaessaan Jenny päätti laihduttaa elämänsä viimeisen kerran. 20 ekstrakiloa enemmän häntä häiritsi jatkuva väsymys, joka teki joka olon vetämättömäksi ja liimasi sohvan pohjalle iltaisin.

– Laihtuminen itsessään ei tuonut onnea, mutta energian lisääntymisen myötä myös onnellisuus ja jaksaminen kasvavat. Kun saa takaisin omaa voimaansa, alkaa tuntua, että kaikki on mahdollista!

Tärkeintä muutoksissa on, etteivät ne saa koskaan pohjautua itseinhoon ja itsensä rankaisemiseen, vaan ajatukseen, että olen niin mahtava tyyppi, että ansaitsen voida paremmin.

Jos uskonpuute – tai kärsimättömyys – kuitenkin iskee, kannattaa miettiä, miten kaivattu muutos vaikuttaisi omaan elämää konkreettisesti ja millaisia hyviä asioita sen saavuttaminen itselle antaisi.

Jenny kertoo ystävästään, joka laihdutti 80 kiloa, koska ystävä halusi pysyä lastensa perässä ja pystyä paremmin leikkimään heidän kanssaan. Laihdutus onnistui, koska urakan edetessä ystävä keskittyi olonsa kevenemiseen ja leikkimisen helpottumiseen pelkkien kilojen laskemisen sijaan.

Paheet osana elämänhallintaa

Luopumisen vaikeus liittyy usein siihen, että paheistamme on tullut tärkeä osa elämänhallintaa. Kun itse vielä poltin, pidin töissä tupakkatauon aina kun aivoni alkoivat lyödä tyhjää (eli aika usein). Niinpä ajattelu ilman tupakkaa tuntui alussa täysin mahdottomalta. Toki asian voin nähdä myös siten, että jos tietystä paheesta pidättäytyminen tuntuu ajatuksena täysin mahdottomalta, on siihen yleensä tarvetta.

Uutta elämäntapaa ei omaksuta kuukaudessa, mutta eihän riippuvuus tai ylipainokaan yhdessä yössä syntynyt. Koska mieli tarvitsee aikaa prosessoida muutosta, kannattaa matkan varrella iloita pienistä onnistumisista ja välietapeista, jotka vievät oikeaan suuntaan.

Jennyllä uusien ruokailutottumusten muuttuminen rutiineiksi kesti noin vuoden. Sitä ennen täytyi asia pitää mielessä aktiivisesti itse.

– Lupauksen arvoa kannattaa peilata omia arvoja vasten. Jos pitää hyvinvointia itselle tärkeänä, voi miettiä, kuinka päivittäiset valinnat sitä tukevat, ja tekeekö itselle tärkeän asian eteen tarpeeksi oikeita asioita.

Jennyn lempijutut juuri nyt

Valon vaivihkainen lisääntyminen – kevät lähestyy.

Vapaauinnin harjoittelu – erittäin meditatiivista, koska joutuu keskittymään vain siihen, mitä tekee.

Polkujuoksu – mieli ja kroppa kiittävät.

 

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa Eastonin liikkeissä erilaisia ihmisiä ja ilmiöitä.  Minun reseptini -juttusarjassa puolestaan sukelletaan ruokamuistoihin tai annetaan eastonilainen vinkki parempaan arkeen. Love -pentu tuli taloon – blogissa seuraamme Annan ja hänen pentukoiransa Loven yhteisen taipaleen alkua.

Aiheeseen liittyen

Mennään ulos! Tässä parhaat ulkoliikuntapaikat Itä-Helsingissä

Kesällä treenataan ulkona. Idässä vaihtoehtoja riittää.

Hyllyjen välissä
04.07.2020

Lähilomalle eksoottiseen itään

Kun matkaa kiireettä, voi kaikkialta löytää helmiä. Tässä kirjailija Marco Kososen parhaat vinkit minilomaan Itä-Helsingissä.

Hyllyjen välissä
24.06.2020

Nyt tarvitaan ruoka-apua ja empatiaa

Kontulassa toimiva Apuna ry. tarjoaa tukea ja ruoka-apua vähävaraisille perheille, joiden määrä on koronan myötä moninkertaistunut. Kevään Sitä itää -kohteemme Apunan tarina osoittaa, kuinka paljon hyvää muutama ihminen voi saada aikaan.

Hyllyjen välissä
05.05.2020

Taksikassi auttaa riskiryhmäläisiä – ruokaa ja lääkkeitä puhelimitse

Eastonin K-Citymarketin ja apteekin kanssa yhteistyössä toimiva Taksikassi-palvelu toimittaa ruokaa ja lääkkeitä riskiryhmäläisille. Tilaukset onnistuvat helposti puhelimella.

Hyllyjen välissä
07.04.2020

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone on remontin vuoksi toistaiseksi pois käytöstä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje