Miksi opiskella ukululea tai innostua uudesta?
Helsingin työväenopiston idän opetuspisteissä Stoassa, Vuotalossa tai Hertsikan Silkkikutomossa voi opiskella sivistäviä, hyödyllisiä, marginaalisia ja vähän outojakin taitoja.
Työväenopiston syksyn opinto-opasta on kiva selailla, sillä se auttaa hahmottamaan, mistä kaikesta voisi kiinnostua. Mitä jos vain iskisi sormen summassa jonnekin ja menisi mukaan? Elämänsä voisi täyttää pelkästään osallistumalla ilmaisille luennoille. Syksyn teemoissa näkyvät EU, ilmastonmuutos ja slow-matkailu, mutta löytyy luentoja kuuhulluudesta ja kuulentoihin liittyvistä salaliittoteorioistakin.Tupu Mentu opettaa käsityökursseja idän opetuspisteissä.
Työväenopiston päätarjontaa ovat kuitenkin kurssit. On kieliä, tanssia, taiteita, köksää, kädentaitoja ja musiikkia. Yllättäen suurimmaksi suosikiksi idässä on tänä syksynä noussut ukulele-kurssi.
Miksi, sitä kurssisisältöjä Stoassa suunnitteleva käsityönopettaja Tupu Mentu ei osaa sanoa. Jos kurssin lupaus toteutuu ja moni saa ukulesta iloa, se riittää.
– Ukulele on kutistettu kitara, johon Marilyn Monroekin aikoinaan ihastui. Ehkä kurssin viehätys liittyy siihen, että alkuun pääsee jo varsin edullisella soittimella.
Kevyttä tai syvempää vastapainoa
Jos soittimen haluaa valmistaa itse, löytyy oppaasta viulun rakennuskursseja.
– Se että soittimesta saa toimivan, vaatii kuitenkin aika paljon veistotaitoja. Aloittelijan kannattaa aloittaa helpommasta kurssista, Tupu varoittaa.
Se on varmasti totta. Kurssitasot pohjautuvat tavoitteeseen tarjota jotain kiinnostavaa mahdollisimman monille. Monessa aineessa, kuten käsitöissä ja vaatetuksessa, voi edetä alkeiskursseista vaativampiin juttuihin rakentamalla opintopolkuaan kiinnostustensa ja taitojensa mukaan.
Kurssitarjonnasta löytyy viikonloppukursseja, lyhytkursseja ja koko vuoden mittaisia harrastuskursseja päivällä ja iltaisin. Helpointa harrastaminen on aloittaa lyhytkurssilla, jolla pääsee kokeilemaan potentiaalisesti kiinnostavaa juttua ilman pidempää sitoutumista.
Moni opiskelee koska haluaa parantaa ammattitaitoaan, kehittää itseään tai rentoutua. Tupu uskoo esimerkiksi käsityöopintojen viehättävän ihmisiä siksi, että ne tarjoavat tietotyölle konkreettista vastapainoa. Harvalla myöskään on mahdollisuus harrastaa kotona vaikkapa savenvalantaa ilman, että syntyisi hirveää sotkua. On paljon mukavampaa dreijailla paikassa, johon siihen on hyvät tilat ja varusteet.
Yhteiset kiinnostukset yhdistävät
Työväenopistossa voi harrastaa yksin tai yhdessä. Tupu muistaa pariskunnan, joka opiskeli kolme vuotta japanin kieltä lomamatkaansa varten. Vaikka kieli jäi mysteeriksi, tuli opiskelusta heidän yhteinen juttunsa.
– Moni tulee kursseille myös tutustuakseen uusiin ihmisiin. Pidän siitä, kuinka kurssin teema ja yhteiset kiinnostukset auttavat varsin erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä löytämään yhteyden keskenään. Sosiaalisuutta hakeville sopivat mainiosti esimerkiksi ruoanlaittokurssit, joiden päätteeksi nautitaan yhdessä valmistetusta ateriasta.
Opistojen kurssitarjontaa muokataan jatkuvasti alueellisten tarpeiden ja asiakaspalautteen mukaan. Itä-Helsingin alueella yksi tärkeä kohderyhmä ovat maahanmuuttajat, joille on tarjolla hyvä valikoima tasolta toiselle jatkuvia Suomi toisena kielenä -kursseja. Sekaryhmien lisäksi omat ryhmänsä löytyvät venäjän- ja thaikielisille.
Tupu uskoo kaikenlaisen opiskelun olevan ihmiselle hyödyllistä, joten aihepiiri kannattaa valita oman mielenkiinnon pohjalta.
– Jos esimerkiksi koulussa saadut kokemukset tietystä aineesta ovat jäänet mieleen negatiivisina, voi asian korjata aikuisena. Kun näkee mitä on saanut aikaiseksi, voi ilahtua iloisesti.
Vielä ehtii mukaan!
Vaikka syksyn kurssien viralliset ilmoittautumispäivät ovat jo menneet, ei huolta. Useilla kursseilla on yhä tilaa ja aina kannattaa kysellä myös peruutuspaikkoja, Tupun mukaan niitä tulee lähes aina.
Kurssipaikkoja kannattaa kysellä suoraan Stoan toimistosta, joka tarjoaa myös opinto-neuvontaa. Toimisto on avoinna ma-to klo 9-17.
Työväenopiston asiakaspalvelu palvelee numerossa p. 09 310 886 10.
Verkossa voit hakea kursseja ja ilmoittautua täältä.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.