Millainen juoja, sellainen kahvi
Kahvin nauttimiseen on olemassa lukemattomasti vaihtoehtoja. Itse valmistan aamukahvini käsinsuodatettuna. Nopeus ei ole minulle itseisarvo, sillä kahvi merkitsee minulle enemmän kuin kupillista piristettä. Se on pysähtymistä, keskittymistä, arvostusta, estetiikkaa ja taidetta. Kulttuuria.
Kahvin äärelle pysähtyminen on kunnioitusta raaka-ainetta ja sen taustatyötä kohtaan.
Teen kahvia yleensä kahdelle silläkin riskillä, että se ehtii jäähtyä kylmäksi. Kahvinvalmistaminen huushollin toiselle asukille on osaltani hellyydenosoitus. Kahvini juon ennakkoluulottomasti kokeillen uusia paahtimoita ja alkuperämaita. Aamukupilliseltani etsin yllätyksellisyyttä ja tyydyttävyyttä. Haastava kombo sinänsä.
Vaikka meillä Suomessa puhutaankin kahvin keittämisestä, ei kahvinteossa siitä useimmiten ole kyse. Keittämisellä viittaamme oikeastaan pannukahviin.
Suomessa on alun alkaen nautittu kahvi pannukahvina. Tällöin kahvi on pulpautettu, eli käytännössä kiehautettu. Kahvipavut on myös yleensä jauhettu, mutta myös paahdettu kotona. Jos maku ei ole silloin miellyttänyt, ei se ole ainakaan paahdon tuoreudesta ollut kiinni.
Uuttamisen tyylisuunnat
Kahvia voi uuttaa kahdella tapaa: immersio- tai infuusiouutolla. Monimutkaisen kuuloiset sanat ilmentyvät kuitenkin meille kaikille tutuissa kahvilaitteissa.
Immersiouutto on yksinkertaisin tapa tehdä kahvia. Siihen tarvitset käytännössä vain astian, jossa kahvi ja vesi kohtaavat. Suomalainen pannukahvi, ranskalainen pressopannukahvi (jotkut tuntevat french pressinä), turkkilainen ibrik-kahvi sekä amerikkalaisella Aeropressillä valmistettu kahvi ovat kaikki immersiouuttoja.
Kahvia maistetaan viinin tavoin ammattilaisittain. Tällaisissa maistelu-, eli cuppingsessioissa käytetään nimenomaan immersiouuttomenetelmää. Immersiouutolla huolellisesti valmistettuna saa herkullista kahvia hyvin vaivattomasti.
Toinen tapa, joka on meille suomalaisille tutumpi, on infuusiouutto. Tässä uuttotavassa vesi tippuu jatkuvasti kahvin lävitse. Tunnetuin infuusiomenetelmää hyödyntävä kahvinvalmistusvehje on melkein jokaisesta keittiöstä ja työpaikalta löytyvä suodatinkahvilaite. Käsiuuttomenetelmin kahvinsa valmistava noudattaa myös osaltaan infuusiomenetelmän lakeja.
Yleisimmässä huusholleissa kahvi valmistuu infuusiomenetelmällä.
Hyvän suodatinkahvin salaisuus piilee oikeassa kahvin jauhatusasteessa sekä veden ja kahvin suhteessa, veden lämpötilassa sekä kahvilaitteiden puhtaudessa.
Periaatteessa espressokin luokitellaan monen tahon mukaan infuusioksi. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että espresso uutetaan paineella. Espresson tarina on kuitenkin oman kirjoituksensa arvoinen.
Millainen menetelmä minulle sopisi?
Kun olet valitsemassa itsellesi sopivaa kahvintekotapaa, pohdi omia mieltymyksiäsi ja arkeasi:
Missä tilanteessa teen kahvia? Aamuisin, iltapäivisin, iltaisin, vai kenties öisin?
Mitä haluan kahvihetkeltä? Nopeutta ja tehokkuutta vai rauhaa ja harmoniaa?
Teenkö kahvia vain itselleni vai myös muille?
Minkälaisesta kahvista pidän? Kevyestä, hapokkaasta, tummasta, paahteisesta?
Kun oma tyyli on selvä, on oman näköisen kahvihetken rakentaminen huomattavasti helpompaa.
Jos valmistat esimerkiksi kaksi muumimukillista kahvia (noin 500 ml), kestää se suodatinkahvilaitteella noin viisi minuuttia, käsinsuodatettuna vedenkeittimen nopeudesta riippuen noin neljä minuuttia ja pressopannulla noin viisi minuuttia.
Mikäli omaa espressolaitteen, saa tuplaespresson alle minuutissa ja mokkapannulaitteella aikaa kuluu liedestä ja mokkapannun koosta riippuen noin 3-5 minuuttia.
Kahvinvalmistuksessa ei siis ole tekotapojen välillä eroa kuin muutamia minuutteja.
Kahvuhetki kohentaa elämänlaatua
Haastan sinut pohtimaan omia kahvinjuontitottumuksiasi. Viisi minuuttia aikaisemmin herääminen tai itselleen sopivan uuttomenetelmän hankkiminen ei ole vain panostus juotavaan kahvikupilliseen, vaan panostus omaan elämänlaatuun. Ja kun me voimme hyvin, voivat myös läheisemme paremmin.
Annetaan hyvän kiertää, kuppi kerrallaan.
Tämä kirjoitus valmistui Paulig Kulman sambialaisen kahvin huuruissa.
Seuraavassa blogikirjoituksessa fiilistellään kevään juhlien kahvitarjoiluja. Minkälaista kahvia tarjota vehreiden ja raikkaiden syömisten kanssa niin, että sekä syötävät että juotavat loistavat omina vahvoina itsenään?
Lähteet:
https://jimseven.com/2016/10/03/updated-french-press-video/
https://www.baristat.fi/kahvitieto/kahvinvalmistusmenetelmia/
https://yle.fi/uutiset/3-8060023
https://www.perfectdailygrind.com/2017/06/coffee-extraction-brewing-concepts/
https://royalcoffee.com/understanding-coffee-extraction-other-key-brewing-concepts/