Muusikko Kai Jämsän sydämessä soi iskelmä: ”Ei ole ollut toista tietä”
Itähelsinkiläinen muusikko Kai Jämsä on kiertänyt maalla ja merellä 40 vuotta ja säveltänyt yli 500 levytettyä kappaletta. Niissä roihuavat suuret tunteet, rakkaus ja kaiho. Tänä lauantaina hän esittää joululauluja Eastonin joulun avauksessa.
Muusikko Kai Jämsä on asunut lähes koko aikuiselämänsä Itä-Helsingissä.
– Tykkään Itä-Helsingin värikkyydestä ja moninaisuudesta. Sitä tuntee olevansa elämässä kiinni, kun asuu idässä. Kun muutin Kokkolasta Helsinkiin 19-vuotiaana, asuin ensimmäisen vuoden Töölössä, mutta sitten muutin itään ja olen asunut täällä siitä lähtien. Ensimmäisen bändimme kanssa treenasimme Siilitien Kettukerholla, eli Kettiksellä, josta on noussut monta hyvää bändiä. Täällä on aina ollut vireää bänditoimintaa, Kai kertoo.
Kaille tuttuja seutuja ovat Myllypuro ja Kontula, jossa syntyivät ja kasvoivat myös Kain kolme lasta Aliisa, Leevi ja Joonas.
Leevi kiertää parhaillaan maailmalla Us-yhtyeen riveissä. Ennen klubikiertuettaan säröistä kitararokkia soittava yhtye soitti kesällä Glastonburyssa ja japanilaisilla festivaaleilla.
– Pojat ovat tehneet tosi paljon töitä. Musiikki on yhä enemmän bisnestä. Se on muuttunut paljon niin kuin muukin työelämä. Nykyään pitää olla aika skarppina että pärjää, 40 vuotta alalla työskennellyt muusikko sanoo.
Nuoressa iässä kitaraan tarttunut Kai soitti ensimmäisen keikkansa 12-vuotiaana. 15-vuotiaana hän oli jo mukana Suosikki-lehden kiertueella Vocals-yhtyeensä kanssa. Tätä seurasivat yhtyeet Oliver Twist, Time ja Puolikuu, joka keräsi mainetta laajemminkin.
Säveltäminen on peliä
Soittamisen ohella Kai tunnetaan säveltäjänä, joka on säveltänyt kappaleita lukuisille tunnetuille suomalaisartisteille.
– Helpompi olisi luetella, kenelle en olisi säveltänyt, yli 500 levytettyä kappaletta säveltänyt Kai toteaa.
Kai kuvaa säveltämistä peliksi, jota hän pelaa itseään vastaan. Kun lauluja on valmiina satoja, uudelle tasolle pääsee vain löytämällä jotain uutta ja onnistumalla välttämään itselle liian tuttuja sävelpolkuja. Parhaiten Kai pääsee liikkeelle etsimällä inspiroivaa tekstiä, joka houkuttelee hakemaan säveltä ympärilleen.
– Hyvä teksti ruokkii hyvää melodiaa. Minulle on sinällään sama, esitänkö säveltämäni kappaleet itse vai tekeekö sen joku muu. Tärkeintä on, että saan tehdä rakastamaani musiikkia. Musiikki on aina ollut intohimoni enkä ole koskaan ajatellut muuta ammattia.
Suurin kaikista on iskelmä
Kun Kai tarjosi Preussinpunaista-kappalettaan Yölinnun laulaja Simo Silmulle, tämä sanoi, ”ettei ala mistään naisten vaatteista laulamaan.” Kappaleesta tuli kuitenkin iso hitti ja se valittiin vuoden 2007 parhaaksi iskelmäksi.
Kain uralle palkinto oli merkittävä, ja se avasi ovia niin säveltäjänä kuin sooloartistinakin. Sen hän aloitti vuonna 1996 astellessaan ensi kertaa yksin levytysstudioon. Siellä syntyi albumi Valossa ja varjossa.
Vaikka Kai on soittanut vuosien varrella monen tyylistä musiikkia, tärkeintä hänelle on aina ollut iskelmä.
Iskelmät syntyvät suurista melodioista ja tunteista, joiden keskiössä roihuaa rakkaus, mutta usein kaihoisana ja menneisyydessä. Tunteisiin liittyy lähes aina kaipuuta ja usein katumustakin.
– Olen 70-luvun iskelmämusiikin kasvatti. Minua ovat aina puhutelleet kauniit, hidastempoiset laulut, joiden suuret melodiat koskettavat ihmisiä. Siksi monet kuolemattomista lauluista ovat balladeja, sanoo Kai, joka nimeää esikuvikseen iskelmän suurnimiä, Fredin, Markku Aron ja Paula Koivuniemen.
Yleisö määrää tyylin
40-vuotisen uran aikana tutuksi ovat tulleet niin keikkabussit kuin huoltoasematkin. Kolkkoja huoltoasemapysähdyksiä hän kokee nykyään inhoavansa, ja koska hän nykyään keikkailee pääosin yksin, suuntaa hän keikan jälkeen mahdollisimman pian takaisin maaseudun rauhaan Helsingin Östersundomiin.
– Onnekseni tykkään ajamisesta tosi paljon. Vaikka yleensä haluan kotiin mahdollisimman pian, on joskus käynyt niinkin, että toivoisin matkan jatkuvan vielä jonkin sata kilsaa, koska ajaminen rauhoittaa ja uppoudun siinä syvälle ajatuksiini.
Keikoilla tyyli valikoituu pitkälti tilaisuuden mukaan. Menneen viikonlopun Kai vietti laivalla, jossa esiintymisiä oli useita päivässä. Siellä hän kokee menevänsä ennemmin seurustelemaan kuin esiintymään.
– Nautin ihmisten kanssa höpöttelystä ja esitän mielelläni toivebiisejä, jos vaan osaan toivotun kappaleen. Hippatuulella ollessaan ihmiset pitävät suomalaiset musiikista ja hiteistä Välillä tuntuu, että olen laulajaa enemmän kuoronjohtaja, kun etenkin laivakeikoilla niin monet tykkäävät laulaa mukana.
Kai Jämsän lempipaikat Itä-Helsingissä
Marjaniemi
Itä-Helsingissä on todella paljon merenrantaa ja upeaa luontoa.
Puotila
Puotilan alue on suosikkini, eikä vähiten tutun keikkapaikan, Puotilan kartanon, takia. Tykkään kovasti kävellä ja pyöräillä tällä suunnalla
Vanha Herttoniemi
Alue on kaunis ja tunnelmallinen.
Kai Jämsä esiintyy Eastonin joulun avauksessa lauantaina 23.11. klo 13.30 ja 14.30.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.