Näin aloitat lintujen talviruokinnan

Lintujen talviruokinta kannattaa aloittaa viimeistään ensipakkasten aikaan. Mitä monipuolisempaa ravintoa tarjoat, sitä useampaan lajiin voit törmätä. Lue vinkit, jotka talviruokkijan on syytä tietää.

Jos lintujen talviruokinnassa voi tehdä virheitä, olen varmasti tehnyt ne kaikki. Tänä vuonna aion välttää yleisimpiä kompastuskiviä, jotka moni aloittelija tekee. Kuten elämässä yleensä, ajoitus on oleellisinta. Toki moni pesimälintu muuttaa talveksi etelään, mutta maahamme jää niitäkin lajeja, jotka ovat sopeutuneet Pohjolan hyiseen talveen.

Vaikka lintujen talviruokinnalla on Suomessa pitkät perinteet, olen joutunut päivittämään tietotaitoni 2020-luvulle. Tässä tekstissä kerron, mitä olen matkan aikana oppinut.

Ajoitus on kaiken a ja o

Lintujen talviruokintaa ei kannata aloittaa silloin, kun hyönteiset vielä lentävät, ja lämpöasteita riittää. Mitä enemmän perehdyn aiheeseen, sitä varmemmaksi tulen siitä, että itähelsinkiläisen talviruokkijan on syytä kaivaa talipallot esiin viimeistään siinä vaiheessa, kun päivät kääntyvät pakkasen puolelle. Kun maanpinta on jään tai lumen peitossa, pikkulinnun ravinnontarve on ilmeinen.

Marraskuun alussa marssin Eastonin Puuiloon asiantuntijan elkein. Halusin ostaa sekä ruokintalaitteita että niihin sopivaa täytettä. Vielä viime vuonna olin se tyyppi, joka ripusti luumupuuhun yhden talipalloautomaatin parasta toivoen. Tänä vuonna tiedän, että se ei riitä mihinkään. Viimeistään seuraavana päivänä puuhun lentää harakka tai orava, joka vie pallot mennessään ja pudottaa metallisen telineen maahan. Enää en halua olla se tyyppi, joka palelee pihalla ja selvittelee pakkaspäivinä lintujen jättämiä sotkuja.

Jos pihapuuhunsa ripustaa vain yhden talipallotelineen, on pulassa viimeistään muutamassa päivässä. Talipallot katoavat parempiin suihin yllättävän nopeasti. Linnut nimittäin tottuvat tuttuun ruokintapaikkaan, joten talviruokintaa ei kannata lopettaa, kun sen aloittaa. Pahimmillaan tyhjä eväspaikka voi kovissa talviolosuhteissa johtaa siihen, etteivät kaikki pikkulinnut selviydy. Huolehdi siis siitä, että ruoka ei ainakaan lopu kesken. Puuhun tai maahan kannattaa laittaa useampia eri ruokintapisteitä. Siten linnut eivät suotta ajaudu kilpasille ravinnon vuoksi.

Hyvä ruokintapaikka on tarpeeksi kaukana rakennuksista ja sellainen, jonka ympäristöstä löytyy suojapaikkoja siivekkäille. Esimerkiksi havupuut ja pensaat tarjoavat linnuille sopivia piiloja. Kovin tuulinen tai pedoille altis paikka ei ole optimaalinen ympäristö talviruokinnan aloittamiselle. Omakotitaloalueella asuvan kannattaa myös tiedostaa, että maahan pudonneet herkkupalat saattavat houkutella paikalle eräitä epätoivottuja vieraita: rottia. Jos haluaa säilyttää naapurisovun, jyrsijämahdollisuutta ei kannata tyystin unohtaa.

Tarjoa muutakin kuin talia

Puuilon valikoimaa ihmetellessä harkitsin pitkään, ostanko pihalleni massiivisen kartanon, eli jalustan päällä seisovan lintulaudan. Jahkailun päätteeksi tulin siihen lopputulemaan, että pääsen helpommalla ripustettavan pähkinäsyöttimen kanssa. Lisäksi metallinen syötin on hygieeninen, koska linnut eivät pääse ulostamaan ruoan sekaan, ja mahdollinen salmonellariski jää pienemmäksi. Syöttimen joukkoon lappasin liukuhihnalle talipallosyöttimiä, rasvatankoja, kuorittua kauraa, rasvakäpyjä ja maapähkinöitä. Olin ottanut opikseni edellisvuodesta. Linnut tarvitsevat muutakin kuin talia, vaikka tali on oiva keino houkutella ruokintapaikalle esimerkiksi tikkoja.

Kuten itseäni viisaammat lintulähteet vinkkaavat, linnut tarvitsevat monipuolista ravintoa. Mikäli haluan nähdä pihamaalla muitakin kavereita kuin talitiaisia, varpusia ja sen yhden häirikköharakan, puuhun kannattaa perustaa sellainen gourmet-ravintola, joka houkuttelee paikalle myös harvinaisempia ilmestyksiä. Odottelen kiikarit kädessä etenkin hömötiaisia, käpytikkoja ja närhiä. En varmasti ole Suomen ainoa talviruokkija, jolle lintujen tarkkailu ja valokuvaus käy viihteestä. Kun näkee nokkimisjärjestyksen lähietäisyydeltä, saa yllättävän edullisen luontoelämyksen.

Mitä kaikkea linnuille sitten kannattaa tarjota? Monet aiheen asiantuntijat suosittelevat kokeilemaan esimerkiksi auringonkukansiemeniä, rasvaa, marjoja, hedelmiä, kauraa ja hirssiä. Testaamalla selviää, mikä on omalle pihamaalle sopivin kombo. Isot leipäpalat talviruokkijan on syytä unohtaa, sillä pahimmillaan ne takertuvat linnun kurkkuun kiinni. Myöskään liian suolaista ruokaa ei linnuille kannata tarjoilla.

Viime päivinä olen saanut tarkkailla pihallani kaikenlaisia vierailijoita käpytikasta oravaan. Pähkinäsyötin on pysynyt puussa, ja linnut ovat ruokailleet sulassa sovussa. Odotan innolla, mitä kaikkea tulen talven aikana todistamaan. Varmaa on se, että ruoka ei ainakaan lopu kesken.

Jenna Lehtonen

Jenna Lehtonen on itähelsinkiläinen toimittaja ja valokuvaaja, joka pitää ihmisistä, jotka erottuvat tapetista. Itä-Helsinki -sivustoa päätoimittava Jenna tuottaa Eastonille Summeri soikoon -juttusarjaa, jossa hän vierailee ihmisten kodeissa.

Aiheeseen liittyen

Itä-Helsingin Vasikkasaari on monelle tuntematon kesäparatiisi

Jos Vasikkasaarelle pitäisi keksiä toinen nimi, se voisi olla Salaisuus, summaa Itä-Helsingin Vasikkasaaressa mökkeilevä Laura Karlin.

Summeri soikoon!
04.08.2022

Itä-Helsingin parhaat uimapaikat koirille, jotka rakastavat vesileikkejä

Vesileikit ovat koiran parasta kesätekemistä. Itä-Helsingissä karvakavereille riittää rantoja joilla temmeltää ja kelluvat vesilelut tekevät vesileikeistä entistä hauskempia.

Summeri soikoon!
20.07.2022

Vuosaarelaiselle Leenalle piha on eläkepäivien henkireikä

Etenkin pelargoniat ovat sellaisia, joita Leena suosittelee niille, jotka vasta opettelevat pitämään kasveja hengissä.

Summeri soikoon!
04.07.2022

Pride-viikko kutsuu juhlimaan yhdessä. Katso tästä Itä-Helsingin tapahtumat

Pride-viikko on käynnissä ja yhteisöllisyyttä ja tasa-arvoa edistävä tapahtuma tarjoaa paljon kiinnostavaa tekemistä myös Itä-Helsingissä.

Yleinen
28.06.2022

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone on remontin vuoksi toistaiseksi pois käytöstä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje