Näin idässä pukeudutaan syksyllä – Pukeutumisasiantuntija bongasi Itä-Helsingin tyyliniekat

Arvokelloja, kirppislöytöjä, pikamuotia, huppareita, farkkutakkeja ja tennareita. Siinä vain muutama asuste, joihin itähelsinkiläisten päällä voi törmätä. Lähdimme paikallisen pukeutumisasiantuntija Hillfort Oy:n Milla Vilskan kanssa selvittämään, miten Eastonin liepeillä syksyn saapuessa pukeudutaan. Itä lunasti odotuksemme monipuolisuudellaan.

Lounasaikaan Kauppakartanonkadulla kävelee vastaan niitä, jotka ovat vasta menossa töihin ja niitä, jotka etsivät ruokapaikkaa. Vintage-vaatteisiin sonnustautunut Milla silmäilee ohikulkijoita tarkalla katseella. Onnistumme pysäyttämään sekä Eastonin Hiustalossa työskentelevän Yulexyksen että Remaxilla töitä tekevän Nadjan. Molempien asuvalinnat ovat sellaisia, joita Milla kehuu. Vaatteet sopivat kantajilleen.

Jatkamme matkaa kohti Eastonin ja Puuilon välistä sisäkäytävää. Vaikka valtaosan jalasta löytyy matalat tennarit, läheltä kantautuu myös korkokenkien kopse. Pysähdymme keskelle käytävää ja katselemme ihmisiä. Kenen tyyli vetoaa Millaan? Vastaan tulee keskustasta itään saapunut Aapo, joka on matkalla Puuiloon. Aapolla on jalassaan Dr. Martensin maiharit, joihin Milla kiinnittää heti huomiota. Ammattilainen tunnistaa merkkikengät hetkessä.

Tänään laitoin ihan liikaa päälle, Aapo toteaa.

Teimme saman virheen, sillä ulkona paistaa aurinko, eikä toppatakille tullutkaan tarvetta. Sisätiloissa ei ole kylmä, mutta katukuvan perusteella syyskausi on selvästi alkanut.

Joidenkin tyyli on tarkkaan harkittu kokonaisuus. Jotkut eivät ole miettineet asujaan yhtään.

Tuo yhdistelmä on varmaan ihan vahinko, Milla sanoo, kun ohitsemme kävelee mies, joka kelpaisi kuulemma catwalkille sinisissä lenkkitossuissaan.

Pukeutujia joka lähtöön

Eastonin K-Citymarketin kahvilassa istuu eläkepäiviään viettäviä herrasmiehiä, jotka erottuvat hiekan värisestä massasta värikkäillä neuleillaan. Kun eräs herra saa kahvinsa juotua, pysähdymme hänen kanssaan hetkeksi juttelemaan muodista. Saamme kuulla näkemyksen siitä, että keskimäärin suomalaiset edustavat hänen mukaansa perinteistä tuulipukukansaa, joka ei vaatteilla koreile.

Enkä nyt tarkoita tuota siniseen takkiin sonnustautunutta kaveria, herra keljuilee ja osoittaa kulmaa, jossa kävelee mies, joka on niin sanotusti vaihtanut farkut verkkarihousuihin.

Ajatukselle suomalaisten pukeutumistasosta on helppo nyökätä, sillä tutkimusten mukaan valtaosa meistä tekee vaatehankintansa ruokaostosten lomassa. Vuosia miestenmuodin parissa työskennellyt Milla kuitenkin tietää, ettei se suinkaan ole koko totuus, eikä Itä-Helsingissä pukeuduta yhtään sen huonommin kuin kantakaupungin kaduilla.

Idässä pukeudutaan laidasta laitaan, kuten missä tahansa muuallakin Helsingissä. Osa panostaa pukeutumiseen ja tyyliin. He ovat kartalla viimeisimmistä trendeistä. Osalle vaatteet ovat lähinnä lämpöä tuova tekijä, koska alasti ei ole soveliasta kulkea.

Kierroksemme aikana törmäämme niin New Yorkissa asuneeseen Niinaan kuin parturina työskentelevään Mohammediin.  Molemmat ovat valinneet yllensä klassisen värisen syystakin. Milla silmin nähden innostuu, kun pääsee juttelemaan molempien kanssa pukeutumisesta ja sen merkityksestä. Vaikka jotkut väittävät, etteivät seuraa muotia tai trendejä, muodin lonkerot ylettyvät alitajuntaamme siitä huolimatta. Siihen riittää se, että avaa television tai lukee lehteä.

Pukeutumisella voi myös vaikuttaa omaan itsevarmuuteen ja siihen, että on hyvä fiilis, kun katsoo peiliin. Väistämättä se saa jokaisen meistä kohottamaan ryhtiä ja kohtaamaan maailman, joka on täynnä mahdollisuuksia, Milla kiteyttää.

Lopuksi hän muistuttaa siitä, että tyylissä ei ole kyse siitä, minkä merkkistä laukkua olallaan kantaa, vaan siitä, miten vaatteet istuvat omistajalleen ja miten niitä päällään kantaa.

Yulexys, 37

– Muoti kiinnostaa. Olen Karibialta lähtöisin, joten tietynlainen iloisuus ja naisellisuus tulee sieltä. Tyyliesikuviani ovat esimerkiksi Beyoncé ja Naomi Campbell.

Nadja, 30

– Tyylini on rento, mutta siinä on ripaus twistiä. Ennen seurasin muotia enemmän ja luin Voguen ja Bazaarin kaltaisia lehtiä. Nyt minulle on jo muodostunut oma näkemys. Vaatteita ostan monesta eri paikoista, kuten Asokselta, Zarasta ja Mangosta. Tämä nahkatakki on Uff-löytö.

Mohammed, 23

– Tykkään rennoista vaatteista. Tyylini kuitenkin vaihtelee, ja huomenna minulla voi olla päällä jotain ihan muuta. Seuraan kausien vaihtuvia väritrendejä, ja yleensä menen kauppaan ilman mitään ennakkoideaa.

Aapo, 25

 – Vaatteet ovat minulle tapa ilmaista itseäni. Yleensä tilaan kaiken netistä, koska Suomen valikoima on suppeampi, eikä täällä välttämättä ole yhtä hyviä alennuksia.

Niina, 54

– Tyttäreni ovat balettitanssijoita, ja vanhempi heistä työskentelee muodin parissa. Tyttäriin nähden oma tyylini on konservatiivisempi, mutta minulla on tarkka silmä. Pukeutumiseeni on vaikuttanut myös New Yorkissa asuminen. Olen vähän hamsteri ja säästän yleensä vanhat vaatteet. Monet niistä ovat menneet tyttärien käyttöön. Jos olen jostakin asusta epävarma, kysyn tyttöjen mielipidettä.

Tom, 68 (vas.)

– Olen muodin amatööriseuraaja. Lehdistä näen, mikä on valtavirtaa. Päälläni olevan vahakangastakin olen saanut siskoltani. Tällä pääsee sisään kettujahtiin.

 Alf, 70

– Me edustamme veljeni kanssa 1960-lukua, ja olemme enemmän ja vähemmän muodissa aina. Joskus kiva rotsi voi tulla vastaan kirpputorilla. Olen tehnyt työurani jalokivialalla. Sitä kautta on tullut seurattua muotoilua ja esimerkiksi korutrendejä.

 

Ollaanko kavereita? Tilaa kaverikirjeemme ja pysyt kartalla idän tapahtumista.

Jenna Lehtonen

Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median ja Koira haudattuna -podcastin perustaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.

Aiheeseen liittyen

Mitä tehdä Itä-Helsingissä tänä kesänä?

Kesäinen Itä-Helsinki kutsuu seikkailuun! Nappaa parhaat vinkit Itä-Helsingin kulttuuritapahtumiin ja muihin menoihin tästä.

Kiikarissa itä
09.07.2024

Grillaus kuuluu kesään, ja kauniita grillauspaikkoja löytyy myös Itä-Helsingistä

Itä-Helsinki on täynnä luonnonkauniita grillauspaikkoja. Tässä ohjeet helppoon ja kesäiseen grillimenuun.

Miltä maistui?
26.06.2024

Eastonin BiBi-ravintolassa koet persialaiset maut aidoimmillaan

Persialainen BiBi-ravintola tarjoaa makuja, jotka tuovat ihmiset yhteen.

Minun reseptini
21.02.2024

Kiitos timanttisista Sitä itää -ehdotuksista!

Etsimme Itä-Helsingin timanttisinta toimijaa. Ehdota suosikkiasi Sitä itää -ohjelmaamme ja tienaa sen toimintaan jopa 3000 €!

Sitä itää
12.10.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje