Näin muotitrendit ja someilmiöt näkyvät Eurokankankaan kysynnässä
Kun tietynlainen vaate tai asuste trendaa katukuvassa, aikaansa seuraavat kotiompelijat painelevat kangaskauppaan ja kopioivat idean itselleen. Ompelu-ummikkona kyselin Eastonin Hansakäytävällä toimivan Eurokankaan vaateosaston Minnalta, miten muodin trendit näkyvät ompelemisessa ja millaiset tekniikat, ideat ja materiaalit puhuttelevat kotiompelijoita tänä talvena?
Hansakäytävän Eurokankaan sovitusnukkejen ylle on aseteltu kankaita, jotka näyttävät lähes valmiilta juhla-asuilta. Juhlakauteen kuuluu kimalletta ja pantterikuoseja, satiinia ja paljetteja. Moni innokas ompelija käy liikkeessä viikoittain katsastamassa myymälän pala-osaston, josta voi tehdä edullisia löytöjä kilohinnalla. Osastolle päätyy sekä kangasvalmistajien ylijäämäkankaita että myymälän oman varaston rullan loppuja suosituista kankaista.
– Paloissa yhtä yksittäistä kangasta on vain rajoitettu määrä, joten palakankaan ostaminen on sekä vastuullinen että yksilöllinen valinta. Monet ovat kehuneet pala-osastoamme Suomen parhaaksi, vaateosaston myyjä Minna Rytkönen kertoo.
Saa tulla fiilistelemään
Minnan mukaan liikkeeseen tullaan sekä valmiiden kaavojen kanssa että usein vain fiilistelemään. Sitä tehdessä inspiraatio voi laittaa suunnitelman uusiksi. Moni tulee hakemaan mustaa tikkikangasta, mutta innostuukin kirkkaista väreistä, kuten vihreästä ja violetista. Tikkikankaasta syntyy helposti takkeja, hameita tai vaikka nyt trendikkäitä shoppereita.
– Siinä vaiheessa kun tietty muotitrendi alkaa näkyä katukuvassa, sitä innostutaan tekemään myös itse.
Muita trendejä ompelussa ovat luonnonmateriaalit ja ekologisuus. Kun vaatteen tekee itse, tietää missä ja miten se on valmistettu ja mitä siihen on käytetty. Viime vuosina kotiompelijat ovat olleet entistä kiinnostuneempia luonnonmateriaaleista ja muuntokuiduista, kuten lyoncellistä ja viskoosista.
– Asiakkaamme ovat nykyään entistä materiaalitietoisempia. Syksyllä merinovilla on kestohitti, kesällä suositaan viskoosia ja pellavaa polyesterin kustannuksella.
Oma lempivaate malliksi
Vaatesuunnittelijaksi valmistuneelle Minnalle ompelu on rentoutumiskeino ja hän ompelee valtaosan vaatteistaan itse. Osaamisesta on hyötyä myyntityössä, sillä sen ansiosta hän osaa kertoa asiakkailleen, miten tietyt kankaat käyttäytyvät, kutistuvatko ne ja millaista niitä on ommella.
– Meille voi hyvin tulla oman lempivaatteen kanassa, jolloin voimme etsiä valikoimastamme vastaavia malleja ja materiaaleja. Jos mielessä on idea tietynlaisesta vaatteesta, on siitä hyvä kertoa myyjälle, sillä silloin hän osaa paremmin auttaa sopivan kankaan valinnassa.
Eurokangas on toiminut Itäkeskuksessa 30 vuotta. Alkusyksystä liike muutti Eastonin Hansakäytävälle, joka tarjosi käyttöön entistä suuremmat ja valoisammat tilat. Keskeisen sijainnin ansiosta myymälään on nyt helppo poiketa kauppareissulla.
Asiakkaina Eurokankaassa käy monen tasoisia ompelijoita vaatesuunnittelijoista ensikertalaisiin. Myymälässä näkyy niin linnan juhlien lähestyminen kuin koulun käsityötuntien ja Herttoniemen Silkkikutomon ompelukurssien alkaminenkin.
– Juuri vähän aikaa sitten joku kävi hakemassa mekkokangasta Linnan juhlia varten. Koululaisille taas on motivoivaa saada valita itse kankaansa tunneilla ommeltaviin vaatteisiin.
Jos ompelu kiinnostaa, eikä kokemusta ole, Minna kehottaa aloittamaan jostain helposta. Kun vaatteen sitten saa päällensä, onnistumisen ilo on suuri. Eurokankaassa on saatavilla monenlaisia ohjeita ja kaavoja ja myyjät auttavat mielellään ideoinnissa.
– Nykyään vaate saa näyttää käsin tehdyltä ja siten ei haittaa, jos sauma ei ole ihan suorassa tai joku lanka repsottaa, Minna kannustaa.
Cosplay- ja keppariharrastus innostavat ompelemaan
Minnan mukaan korona-aika herätti käsityöbuumin, jonka vaikutus näkyy Eurokankaassa edelleen. Työväenopistoiden käsityökurssit myydään hetkessä loppuun ja ohjeita etsitään innolla käsityölehdistä ja sosiaalisesta mediasta. Sometrendauksen myötä monet innostuvat uusista tekniikoista. Viime aikoina pinnalla on ollut esimerkiksi tuftaaminen, eli punch needle -tekniikka, jonka avulla syntyy upeita asusteita, koristeita tai vaikka suosittuja ryijyjä.
Oman asiakasryhmänsä Eurokankaaseen luovat keppihevos- ja cosplay-harrastajat, jotka pääsääntöisesti tekevät asunsa ja välineensä itse. Esimerkiksi tiettyyn tapahtumaan asua tekevä cosplay-harrastaja saattaa tulla liikkeeseen piirroskuvan kanssa ja etsiä sen avulla sopivia materiaaleja hahmolleen. Tällöin ratkaisevaa saattaa olla esimerkiksi löytää täsmälleen oikean sävyistä kangasta.
Kymmenen vuotta Eurokankaassa työskennellyt Minna kertoo innostuvansa erikoisista ja haastavistakin ideoista ja auttaa asiakkaita mielellään.
Innostu ompelusta!
Ideoita ompeluun voi ammentaa Eurokankaan omalta sivustolta, josta löytyy ohjeita sekä aloittelijoille että kokeneemmalle tekijälle. Moni ompelija seuraa myös Mekkotehdas.fi -käsityöblogia, jonka kanssa Eurokangas tekee yhteistyötä. Se tarkoittaa, että käsitöissä käytetyt materiaalit ovat saatavilla Eurokankaasta. Myös monissa Suuri Käsityö- sekä Kotiliesi Käsityö -lehdissä on käytetty samaan tapaan Eurokankaan tuotteita.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.