Näin valitset koirallesi valjaat, jotka tekevät liikkumisesta kivaa ja turvallista
Puuttuvatko koiraltasi valjaat, mutta tarjonta saa pään pyörälle? Meiltä Eastonin Mustista ja Mirristä löydät koirasi liikkumista tukevat valjaat, jotka tekevät parhaan ystäväsi liikkumisesta turvallista ja lempeää. Lähde espanjanvesikoira Paavon kanssa Musti ja Mirriin nuuhkimaan uutuuksia.
Espanjanvesikoira Paavo nuuskii kauppakeskus Eastonissa sijaitsevan Musti ja Mirri -myymälän vihreää mattoa. Vaikka hajut vetävät pikinokkaa puoleensa, tänään ei ole tarkoitus treffata muita koiria, vaan löytää kiharaturkkiselle kaverille sopivat valjaat. Edelliset ovat tulleet aikoja sitten tiensä päähän, eikä kaulapanta oikein sovi nopeita nykäyksiä tekevälle vauhtipäälle.
Mustin ja Mirrin tuotteiden edessä iskee runsauden pula. Hyllyllä notkuu sekä neonkeltaisia että pinkkejä ulkoiluvaihtoehtoja. Kun tarjolla on X-valjaita, T-valjaita ja Y-valjaita, koiranomistajan pää menee vähemmästäkin sekaisin. Mistä sitten tietää, millaiset ovat oikeat valjaat juuri Paavon kaltaiselle koiralle?
Menneinä vuosina Musteille suositeltiin monesti perinteistä nahkakaulapantaa hihnoineen, mutta toisin on tänä päivänä. Nykyään tiedetään, että valjaat ovat koiralle turvallisempi ja mukavampi vaihtoehto kuin kaulapanta. Etenkin jos sattuu omistamaan vimmatusti eteenpäin vetävän ulkoilukaverin, ergonomiset ja kehoystävällisemmät valjaat ehkäisevät muun muassa niska -ja hartiajumeja. Jopa kasvaville pennuille löytyy kevyitä ja säädettäviä valjaita, joista pieninkään nappisilmä ei pääse luikahtamaan pakoon.
Koska eri rotujen kokoerot ovat valtavia, myös valjasvalikoiman kattaus on runsas. Omistitpa sitten chihuahuan tai tanskandoggin, jokaiselle hännänheiluttajalle löytyy sopiva valjasmalli. Niiden joukosta valinta on tehtävä koiran rakenteen ja liikkumistavan mukaan.
Tarkkaile, miten koirasi liikkuu. Ovatko sen liikkeet pitkiä ja matalia vai ravaako se eteenpäin töpöttävillä askeleilla, joissa lapa ei juurikaan liiku?
Jos siis etsit esimerkiksi mäyräkoiralle valjaita, huomioi sen pitkä selkä. Jos taas tuot valjaskaupoille koiran, jolla on voimakkaasti ulkoneva rintakehä tai suorat etukulmaukset, sopivan mallin löytäminen voi vaatia vaihtoehtojen testaamista. Kärjistetysti voi sanoa, että siperianhusky tarvitsee erilaiset valjaat kuin englanninbulldoggi. On tärkeää muistaa, että valjaat eivät saa hinkata tai painaa koiraa. Liian isoista valjaista koira saattaa karata, liian pienet aiheuttavat eläimelle fyysistä harmia. Väärin valittu valjasmalli voi aiheuttaa koiralle virheellisiä liikeratoja tai lihaskireyttä.
Hurtan valjaat viehättävät
Paavon emäntä nappaa käteensä vihreän sävyiset Hurtta Weekend Warrior ECO -valjaat, joissa on säädettävä kaulan- ja rinnanympärys. Pehmustetuissa valjaissa on sekin hyvä puoli, että ne kuluttavat koiran turkkia vähemmän. Paavo tahtoisi tutustua lähellä leikkivään pinserin pentuun, mutta sitten sen huomion varastaa tuttu ääni. On aika sovittaa valjaita.
Sopiva koko löytyy yhden sovituksen taktiikalla. Helposti päälle puettava valjasmalli istuu kantajalleen.
Hyvä nyrkkisääntö sovitukseen on se, että valjaiden alle tulisi mahtua pari sormea silloin, kun ne ovat koiran päällä. Kun kaulanympärysmitta on sopiva, koira ei liikkuessaan saa etutassujaan kaula-aukosta ulos.
Paavo näyttää olevan emäntänsä kanssa yhtä mieltä siitä, että tukevat valjaat voivat jäädä suoraan päälle. Iloisesta töpöhännän heilutuksesta päätellen uudet valjaat eivät purista tai kiristä mistään, päinvastoin. Kun koira vetää takaisin vihreälle matolle, nahkapanta ei enää paina sen kaulaa, eikä remmin paine kohdistu suoraan niskaan. Nyt on mukava käyttää nenää.
Mitä tulee huomioida valjaita valitessa? Lue Mustin ja Mirrin ohjeet tästä.
Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median ja Koira haudattuna -podcastin perustaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.