Newyorkilainen hittisalaatinkastike toimii hyvin Itä-Helsingissäkin
Nyt puraistaan rapeaa salaattia ja maustetaan annos maukkaalla vinegrettellä, jota on valutettu salaatinlehdille myös pienessä newyorkilaisravintolassa, josta se nousi koko ruokamaailman tietoisuuteen. Nämä kaksi mainiota salaattia lievittävät paitsi nälkää, myös matkakuumetta.
Kastikkeista kokki tunnetaan, kuuluu vanha sanontakin
Herkullisissa salaateissa kastikkeet ovat parhaimmillaan “se jokin”, mikä kruunaa koko annoksen. Ei liene yllätys, että salaatinkastikkeita on sekoitettu jo tuhansia vuosia.
Monen toimivan salaatinkastikkeen pohjana ovat öljy ja etikka, johon on lisätty esimerkiksi yrttejä. Peruskaava on, että kastikkeessa on kolme osaa oliiviöljyä, yksi osa hapanta, eli balsamicoa, sekä jotain etikkaa tai sitruunamehua. Lisäksi ripaus suolaa ja mustapippuria.
Yksi viimeaikojen hehkutetuimmista salaatinkastikkeista on New Yorkin West Villagessa sijaitsevan korttelibistro Via Carotan vinegrette, jota on juhlittu maailman parhaimpana. Koska matka New Yorkiin ei nyt onnistu, on onni, että resepti on vuotanut julkisuuteen, ja sitä on helppo valmistaa myös kotikeittiössä. Kiitos tästä kuuluu New York Timesin toimittaja Samin Nostratille, joka teki maailmalle palveluksen ja kinusi reseptin ravintolan itseoppineilta omistajilta Jody Williamsilta ja Rita Sodilta siihen hullaannuttuaan.
Reseptistä selviää, että kastikkeen salaiset aineosat ovat salottisipuli, timjami ja kaksi erilaista sinappia, jotka yhdessä antavat kastikkeelle lempeän ja hienostuneen maun. Sittemmin resepti on suomennettu mm. Glorian Ruoka ja viinissä.
VIA CAROTAN VINEGRETTE
Tarvitset:
1 iso salottisipuli
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl lämmintä vettä
2 dl laadukasta oliiviöljyä
1 ½ tl dijon-sinappia
1 ½ tl täysjyväsinappia
1 ½ tl juoksevaa hunajaa
2 timjamin oksaa
1 iso valkosipulinkynsi
½ tl sormisuolaa
Tee näin: Kuori ja hienonna salottisipuli ihan pieneksi silpuksi. Laita sipuli tiheään siivilään ja huuhtele se kylmällä vedellä. Valuta sipuli.
– Laita kulhoon sipuli, etikka ja lämmin vesi ja anna seoksen seistä 2 minuuttia. Vatkaa joukkoon öljy, sinapit ja hunaja. Riivi timjamin oksista lehdet sekaan (voit käyttää myös kuivattua timjamia). Kuori ja paloittele valkosipuli ihan pieneksi hakkelukseksi ja sekoita se kastikkeen joukkoon. Mausta kastike suolalla ja etikalla ja maistele välillä ovatko maut kohdillaan.
Vinkki! Paina veitsen lappeella kuorimatonta valkosipulinkynttä leikkuulautaa vasten, niin että kynsi antaa periksi ja kuoret irtoavat helposti. Pilko sipuli aivan pieneksi terävällä veitsellä.
Valitse salaatti käyttötarkoituksen mukaan
Salaatit jaetaan makunsa puolesta mietoihin ja voimakkaisiin lajikkeisiin. Erilaisia salaattilajikkeita on paljon, joten salaattia valitessa kannattaa miettiä sen käyttötarkoitusta. Jotkut lajikkeet sopivat paremmin salaatin pohjaksi ja toiset tuomaan lisää makua ja -väriä. Nykyään on myös tarjolla herkullisia salaattisekoituksia, joista on varaa valita hyviä salaattipohjia ruokaisemmillekin salaateille. K-ruoka -sivustolla on hyviä vinkkejä oikeanlaisen salaattilajikkeen valintaan.
Olen salaattien suurkuluttaja ja kokeilen mielelläni uusia lajikkeita. Salaatista saa kivan näköisen laittamalla eri sävyisiä lajikkeita sekaisin, myös erirakenteiset salaatit tuovat siihen kivan lisän. Rakastan yksinkertaista alkusalaattia, johon lorautetaan sekaan kunnon oliiviöljyä, mustapippuria sekä ripaus sormisuolaa.
Tärkeintä on valita salaatiksi rapsakka ja maukas lajike. Pidän erityisesti Pirkan pikkusalaateista, joita löytyy esimerkiksi Eastonin Citymarketista. Nyt hiihtolomalla on aikaa tutkia eri lajikkeita ja tehdä uusia löytöjä.
Simppeli vihersalaatti alkupalaksi tai lisukkeeksi
Tässä simppelissä vihersalaatissa pääroolissa on rapea sydänsalaatti kera muutaman pinaatinlehden. Päälle ripotellaan paahdettuja ja murskattuja mantelin paloja. Monet suhtautuvat intohimoisesti vihersalaattiin, kuten minä ja haluavat pitää sen yksinkertaisena. Tärkeintä on tuoreet raaka-aineet ja päälle pirskoiteltu kastike.
Tarvitset:
sydänsalaattia / roomansalaattia
pinaatinlehtiä
manteleita
Via Carotan -kastiketta
sormisuolaa
mustapippuria
Tee näin: Pese salaatinlehdet huolella. Laita isoon kulhoon jääkylmää vettä. Kasta lehdet veteen yksi kerrallaan ja nostele ne kuivumaan keittiöpyyhkeen päälle. Tarvittaessa painele lehtiä kevyesti pyyhkeen reunalla. Vetistä salaattia ei halua syödä kukaan, joten ole kärsivällinen. Ruukussa kasvatettuja kotimaisia salaatteja ei tarvitse pestä.
– Paahda halutessasi kuorelliset mantelit paistinpannulla.
– Lado salaatinlehtiä ja pinaattia tarjoiluastialle ja valuta väleihin salaatinkastiketta. Rouhi lehtien päälle ripaus mustapippuria. Lisää lopuksi veitsellä rouhitut mantelit palat salaatin päälle. Tarjoile esimerkiksi tuoreen leivän kanssa alkusalaattina.
Nizzan salaatti on lounassalaattien klassikko
Tämä ruokaisa salaatti vie meidät makumatkalle Ranskaan, jossa maistuvat peruna, vihreät pavut, tonnikala ja munat. Monet eivät välitä anjoviksesta ja sen voi jättää halutessaan pois, kuten teen itse.
K-ruoka -sivustolla on erinomainen Nizzan salaatti -ohje. Nyt sitrushedelmien ollessa parhaimmillaan, lisäsin salaattiin myös veriappelsiinia. Nizzan salaattia varten kannattaa esivalmistella raaka-aineet valmiiksi ja voit koota annoksen nopeasti kasaan isossa nälässä.
Tarvitset:
rapeaa salaattia
3- 4 kpl keitettyjä perunoita
1 prk Pirkka tonnikalaa öljyssä
4 kpl kananmunia
150 g. Pirkan pitkiä vihreitä papuja (pakaste)
½ punasipulia
kourallinen tummia oliiveja /(kapriksia)
1 veriappelsiini
mustapippuria
sormisuolaa
Tee näin: Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi ja jäähdytä.
Keitä kananmunia kiehuvassa vedessä noin 7 minuuttia ja jäähdytä ne kylmässä vedessä.
Asettele puhdistettu salaatti tarjoiluastiaan ja lisää suolavedessä keitetyt (noin 2 minuuttia) ja kylmän veden alla huuhdellut pitkät pavut salaattipedin päälle.
Siivuta perunat siivuiksi ja lisää ne salaattiin. Lorauta kastiketta tässä vaiheessa perunoiden ja papujen päälle ja ripottele pintaan sormisuolaa ja mustapippuria. Paloittele kanamunat, siivuta punasipuli ihan ohuiksi renkaiksi ja valuta tonnikalasta liiat öljyt pois. Lado loput raaka-aineet päälle ja pirskottele pintaan reilusti kastiketta.
Miltä maistui?
Herkullisen salaatin anatomia perustuu tuoreuteen, happoon ja makeuteen. Kastike on viimeinen silaus ja usein välttämättömyys. Usein laadukkaalla tuorepuristetulla oliiviöljyllä pärjää pitkälle, mutta joskus kannattaa nähdä hieman vaivaa ja nostaa salaatti uudelle tasolle kastikkeen avulla.
Kumpikin salaatti oli omalla tavallaan supermaukas ja salaatinkastike tuki kokonaisuutta. Vihersalaatti sopii minusta niin alkusalaatiksi, kuin lisukkeeksikin. Nizzan salaatti on aina hyvää ja ruokaisaa. Sitä voi muokata myös kasvisversioksi, vaihtamalla tonnikalan vaikka uunissa paahdetuiksi ja hyvin maustetuiksi kikherneiksi.
Kastikkeesta vielä sen verran, että olen aiemmin tehnyt samantyyppistä sinappi-vinegretteä, mutta siitä on puuttunut salottisipuli ja timjami. Täytyy sanoa, että juuri ne tuovat tähän kastikkeeseen oman pikantin makunsa. Kastiketta ei siis ole turhaan hehkutettu! Tämä salaatinkastike ansaitsee täydet pisteet. Siinä on kaikki maut kohdillaan ja rakenne on kauniin keltaista ja sopivan valuvaa.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.