Nukketeatteri kutsuu osallistumaan
Eastonin Naapurijuhlassa lauantaina esiintyvän itähelsinkiläisen Maria Baric Companyn nukketeatteriesityksessä katsojat pääsevät mukaan teokseen. Osallistava esitys vangitsee myös vilkkaampien lasten mielenkiinnon.
Nukke- ja varjoteatteriin erikoistunut Maria Baric Company on Itä-Helsingin oma ammattiteatteri, jonka salainen missio on saada myös teatteria vieroksuvat innostumaan esittävästä taiteesta. Esityksiin kuuluu usein osallistava työpajaosuus, jossa katsojat pääsevät kokeilemaan varjoteatteria tai vaikka jännittävää tulitaiteilua.
Eastonin Naapurijuhlissa nähtävän, lapsille suunnatun Salaisuuksien sateenvarjo -esityksen kantavana teemana ovat luonto ja eläimet. Esityksen aidonnäköisiä eläinnukkeja saa koskea ja lisäksi yleisö pääsee vaikuttamaan sateenvarjon pyörähdyksiin ja väreihin teoillaan ja reaktioillaan.
Taide eheyttää ja tuo iloa
MBC:n taustalla toimii Voimauttavan taiteen äärellä ry, jonka tavoitteena on edistää ihmisten hyvinvointia taiteen ja kulttuurin keinoin. Yleisten julkisten tilojen lisäksi teatteriryhmä voi esiintyä esimerkiksi lastensairaalassa tai vanhusten palvelutalossa – missä vaan iloa tarvitaan.
– Esityksemme toimivat pelinä katsojan tuntemuksille ja siten jokainen kokee ne omalla tavallaan. Monia musiikki ja nukketeatterin visuaalisuus liikuttavat hyvinkin vahvasti. Taide myös eheyttää. Vaikka puhuminen ei enää onnistuisi, esimerkiksi huonokuntoinen vanhus voi silti pystyä laulamaan, koska musiikki aktivoi aivoissa eri alueita, Maria kertoo.
Maria Baric on teatterinsa taiteellinen johtaja, säveltäjä, ohjaaja sekä nukketeatteritaiteilija. Hänen lisäkseen ryhmään kuuluu freelancer-taiteilijoita, muusikkoja, esiintyjiä sekä tuli- ja sirkustaiteilijoita esityksen koon ja tarpeen mukaan.
Teatteriryhmä sai alkunsa 2000-luvun puolivälissä kun musiikkia ja viulun soittoa opiskellut Maria halusi tutkinto-ohjelmistoonsa omia kappaleitaan. Säveltäessään hän alkoi nähdä musiikkinsa visuaalisina tarinoina ja innostui musiikin ja varjoteatterin yhdistämisestä. Pian mukaan alkoi sekoittua myös tanssia, esineteatteria, ilma-akrobatiaa, sekä liuta muita innokkaita taiteen tekijöitä.
– Ryhmämme nimi tuli koulumme vahtimestareilta, jotka alkoivat kutsua saliin marssivaa porukkaamme Maria Baric Companyksi. Siinä missä muut halusivat harjoittelutiloihinsa nuottitelineen, esityksemme vaati varjoteatterivaloja, trapetsiköysiä ja ties mitä rekvisiittaa.
Isosti tai tosi lähelle
Tieto esityksistä levisi lähinnä viidakkorummun välityksellä.
– Alkuun olimme tosi ug-ryhmä. Emme juurikaan pitäneet ääntä itsestämme, koska oman tekemisen mainostaminen tuntui jotenkin vaikealta. Vaikka usein oli epäselvää, millä uusi produktio rahoitetaan, yleisöltä saatu palaute kannusti eteenpäin ja taiteellisesta työstämme saadut palkinnot ja tunnustukset rohkaisivat jatkamaan. Uusien kumppanien, kuten Teatterimuseon kanssa toteutettu alueellinen yhteistyö Itä-Helsingissä on mahdollistanut toimintamme laajentumisen entisestään.
Tähän mennessä MBC on työstänyt 17 kantaesitystä. Ohjelmisto on vaihdellut parin esiintyjän pienesityksistä yli 20 esiintyjän katu- ja tuliteatterispektaakkeleihin sekä Kuubassa ja Länsi-Afrikassa toteutettuihin yhteisötaideprojekteihin. Vuodenvaihteessa ryhmä esiintyi Kansalaistorilla yli 15 000 katsojalle.
Työssään Maria inspiroituu uuden luomisesta ja visioidensa todeksi tekemisestä, koska siinä on aina ”löytöretkeilijäfiilis”.
– Yhtä tärkeää on esitysten synnyttämä vuorovaikutus. Lapset, nuoret ja vanhukset ovat tosi rehellistä yleisöä, ja on taiteilijana hyvin palkitsevaa nähdä niin välittömiä reaktioita ja vastaanottaa aitoa ja innostunutta palautetta.
Salaisuuksien sateenvarjo -esityksen lastenlaulut syntyivät Marian työskennellessä sivutoimisena muskariopettajana ennen heittäytymistään täyspäiväiseksi teatterintekijäksi. Laulujen aiheet nousivat lasten kanssa jaetuista hetkistä.
– Tapani ohjata ja opettaa oli kuunnella lasten ajatuksia ja mennä mukaan heidän maailmaansa. Kerran eräs lapsi kertoi olevansa tiikeri ja ryömi pöydän alle. Komentamisen sijaan ajattelin, että ok, tänään ollaan sitten viidakossa. Siitä inspiraationsa saanutta Viidakon laki -laulua lauletaan nykyään päiväkodeissa ympäri Suomea. Laulu kuullaan myös lauantain esityksessä.
Itä-Helsinkiin avautuu Kulttuurimylly
Ikänsä Itä-Helsingissä asunut Maria osallistuu innolla kotialueensa kulttuurielämän kehittämiseen. Hän on aktiivisesti mukana esimerkiksi idän kulttuuriosaajia yhteen kokoavan Mellunkylän Vetoa ja voimaa -verkoston toiminnassa.
Itä-Helsinki on teatterille todella inspiroiva ympäristö, sillä täällä voimme tavoittaa myös niitä, joille teatterikäynti on täysin uusi kokemus. On todella hienoa sytyttää ihmisen mieli uusille kulttuurikokemuksille.
Mahdollisuudet tähän kasvavat, kun MBC avaa uuden teatteri- ja toimitilansa Kulttuurimyllyn Myllypuron Liikuntamyllyn alakertaan tulevana syksynä.
Vaikuta alueesi kulttuuritarjontaan
Voimaannuttavan taiteen äärellä ry:n hanke kerää itä-helsinkiläisten toiveita alueensa kulttuuritarjonnasta. Ehdotukset käsitellään Voiman ja vedon tapaamisissa.
Salaisuuksien sateenvarjo -nukketeatteriesitys nähdään Easton Helsingin 1. kerroksessa, lasten leikkipaikan yhteydessä lauantaina 12.5. klo. 10.30 ja 14.30.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.