Nyt hullaannutaan mansikoista!
Juuri nyt hullaannutaan pulleista ja punaisista mansikoista, marjasesonki on täällä. Mansikka on makoisa marja, joka taipuu sekä suolaiseen että makeaan herkkuun. Mansikka onkin monen meistä lempiherkku ja siitä syntyy keskikesän helpoimmat ja rennoimmat tarjottavat.
Kokematonkin kokki onnistuu mansikoilla
Meillä mansikkaa syödään vuoden ympäri niin paljon, kun sitä vain on tarjolla. Käymme usein keräämässä itse pelloilta marjat, mutta hyvä vaihtoehto on ostaa valmiita 5 kg laatikoita kaupasta. Mansikka sisältää runsaasti c-vitamiinia sekä folaattia, minkä puutteesta moni meistä suomalaisista kärsii. Mansikalla on monia terveysvaikutuksia ja siksipä tätä herkkua kannattaa syödä nyt tuoreeltaan, aina kun se on mahdollista.
Kesäkeittiössä on kiva valmistaa mutkattomia herkkuja, jotka syntyvät muutamista raaka-aineista. Kokosin K-ruoka sivustoilta rentoja reseptejä mansikasta, jotka ovat helppoja ja nopeita valmistaa ja modifoin niitä hieman omaan makuun sopiviksi. Nämä herkulliset tarjoilut syntyvät käden käänteessä myös hieman kokemattomaltakin kokilta ja ne sopivat myös mökkitarjoiluihin.
Marjabowlit tuoreista marjoista ovat paras kesäaamun herkku
Kesäaamut ovat rento aloittaa vatsa ystävällisellä marjabowleilla. Kyseessä on smootie, joka jätetty rakenteeltaan hieman paksummaksi ja se syödään lasin sijaan kulhosta. Marjabowlien koristeluun voi käyttää erilaisia marjoja, hedelmiä ja siemeniä tai rouheita. Tässä reseptissä on käytetty puolukoita, mutta saman annoksen voi valmistaa mistä vain marjoista. Mansikka sopii tähän täydellisesti makeudellaan ja sekaan voi laittaa myös esim. vadelmia.
Kulhoon on hyvä lisätä myös jotain kuitua ja täydellinen tuote löytyy 24h-pellavarouheesta, joka hellii vatsan limakalvoja ja sen sisältämät rasvat tukevat hyvinvointia. Myös erilaiset pähkinät ja kookoslastut tuovat annokseen täyteläisyyttä. Herkulliset ja superterveelliset marjabowlit menevät myös kevyestä lounaasta tai ovat ihana brunssitarjottava hitaisiin aamuihin.
Meillä rakastetaan vesimelonin ja mansikan liittoa. Teen usein lisäkkeeksi vesimeloni-fetasalaattia. Näyttävän ja helpon tarjoilun saa aikaiseksi lisäämällä myös päälle marjoja. Leikkaa vesimelonista reilun sentin paksuisen kiekon melonin leveimmästä kohdasta ja paloittelemalla melonin lohkoihin. Päälle asetellaan puolitettuja mansikoita, vadelmia, fetamurua, basilikaa. Lopuksi koko komeuden päälle ripotellaan laadukasta oliiviöljyä ja rouhaistaan mustapippuria myllystä. Säilytä melonia jääkaapissa ja näin lohkot ovat helteisenä kesäpäivänä ihanan viileinä.
VESIMELONILOHKOT
Tarvitset:
Vesimelonia
Fetaa
Mansikoita
Vadelmia
Basilikaa
Oliiviöljyä
Mustapippuria
Mansikka sopii myös erinomaisesti yhdistettäväksi suolaisiin tarjottaviin. Itse en voi vastustaa erään ravintolan tarjoamaa mansikka, vuohenjuusto ja pistaasipähkinä pizzaa, mutta jätetään sen resepti toiselle kertaa. Sen sijaan halloumi-juustosalaatti kuuluu kesän suurimpiin suosikkeihin.
Rapeaksi paistettu haloumjuusto yhdistettynä makeaan mansikkaan ovat oiva makupari. Ruokaisan salaatin voi tehdä valmiiksi jääkaappiin ja paistaa haloumviipaleet sekaan juuri ennen tarjoilua.
HALLOUMISALAATTI
Tarvitset:
Salaattia
Mansikkaa
Vesimelonia
Verkkomelonia
Haloumjuustoa
Kesäsipulia
Manteleita
Yrttejä
Oliiviöljyä
Kastike:
Oliiviöljyä
Valkoista balsamiviinietikkaa
Vahvaa minttua hienonnettuna
Ripaus mustapippuria
Tee salaatti reseptin mukaisesti ja lisää halutessasi kesäsipulia ja manteleita. Itse olen rento kokki ja yhdistelen salaatteihin mitä kaapista sattuu löytymään.
K-ruoka -sivustoilta löytyy kootusti erilaisia jäätelöreseptejä joihin voi käyttää lisänä erilaisia marjoja.
Kesällä meidän lapsilla tekee mieli jätskiä joka päivä. Nuorimmaiseni halusi kokeilla tätä helppoa jäätelöreseptiä. Hän halusi lisätä tähän herkkuun myös suklaata ja siksipä hänen tekemät mansikkajäätelötikut saivat reilun suklaakuorrutuksen. Reseptissä jäätelö tehdään pakastemansikoista, mutta me teimme tuoreista marjoista ja pakastimme jätskit.
MANSIKKA-JOGURTTIJÄÄTELÖ
Tarvitset:
500 g mansikkaa
200 g turkkilaista jugurttia
2 tl vaniljasokeria
3 rkl sokeria
tuoreita mintunlehtiä
Halutessa 100 g sulatettua tummaa suklaata
Surauta mansikat soseeksi ja lisää sokerit. Lopuksi sekoita jugurtti ja sose sekaisin ja koristele mintun lehdillä. Jos haluat tehdä jäätelöä muoteilla, käytä tuoretta mansikkaa ja pakasta massa. Kun jäätelö on kovettunut, kasta puikkoa kuuman veden alla hetki ja näin puikko irtoaa muotista helposti. Jos haluat kuorruttaa suklaalla, niin sulata suklaa miedolla lämmöllä paloiteltuna mikrossa ja dippaa puikko sulaan suklaaseen.
MILTÄ MAISTUI?
Koska kyseessä oli mansikka, joka oli näissä resepteissä tähti raaka-aineena uskoin jo ennakkoon, että lapset pitävät tehdyistä herkuista. Ehdoton suosikki oli vesimelonikiekko, jossa marjat olivat päällä. Salaatin hieman erilainen ulkomuoto kiehtoi ja teini totesikin sen näyttävän oikein herkullisen näköiseltä, eikä niin salaatilta. Kaikki tehdyt tarjoilut tekivät kauppansa ja pisteet ylsivät täyteen viiteen pisteeseen.
Nyt ei muuta kuin herkuttelemaan ja nauttimaan kesästä. Poimi K-ruoka sivuilta herkullisimmat ohjeet kesän kokkailuihin, sivustolta löytyy yli 300 erilaista mansikkareseptiä. Nyt on se hetki kun vitamiinit kannattaa kerätä talvea varten talteen.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.