Omenapiirakka neljään tapaan
Syksy on omenan kulta-aikaa ja nyt, jos koskaan on aika tuoda keittiöön karamellin, kanelin, sekä omenan tuoksu. Päätimme valmistaa muutaman erilaisen piirakan ja jakaa nämä ihanuudet kanssanne.
Mitä mieleesi tulee omenapiirakasta? Uskomme, että moni näkee mielessään äidin tai mummon leipomukset, joihin itse on kerännyt omenat takapihalta. Maasta löytyivät kaikkein makeimmat, puusta hieman happamammat ja kiinteämmät yksilöt. Myös maailmalla tästä herkusta on useita versioita, joista monet ovat nousseet klassikon asemaan. Tässä ovat mielestämme parhaimmat.
Kotimainen omena, pulla ja rahka
Emme missään nimessä väitä tämän olevan se yksi ja ainoa kotimainen omenapiirakka, mutta meille ainakin tuntui kolahtavan tuo rahkan käyttö hyvin. Leivo pullataikina, lepuuttele ja kohottele. Aseta taikina leivinpaperoituun piirakkavuokaan, kohota ja esipaista 175 C asteisessa uunissa 7–10 minuuttia. Lisää piirakan päälle omenalohkot, jotka olet pyöritellyt kaneli-sokeriseoksessa. Mausta rahkaa sokerilla, vaniljalla ja notkista hieman kermalla, lisää vielä kananmuna rahkan joukkoon ja valuttele seos omenoiden päälle. Paista kypsäksi 175 C asteisessa uunissa ja anna mieluusti jäähtyä huoneenlämmössä ennen tarjoilua.
Struudeli Itävallasta
Struudelia voi hyvillä mielin kutsua Itävallan kansallisruoaksi. Taikinan valmistustapa voi vaihdella, mutta ideana on tarjoilla todella ohueen taikinaan käärittyä paistettua omenaa, rusinoita, voita ja kanelia. Ruoka on äärettömän helppo valmistaa, jos käyttää taikinana ruokapakasteena saatavaa filotaikinaa. Paista omenalohkoja pannulla voissa ja kanelissa ja lisää lopuksi joukkoon rusinat. Omenalohkot saavat pehmetä hiukan, mutta on hyvä jättää ne hieman napakaksi. Levitä filotaikina leivinpaperille, taikinaa kannattaa laittaa ainakin kaksi kerrosta, ehkä useampikin. Voitele taikinalevyt voilla ja aseta paistettua omenaa siistiin riviin toiselle reunalle. Rullaa kääretortuksi ja paista 180 C asteisessa uunissa rapeaksi, noin 20 minuuttia. Struudeli kuuluu tarjota lämpimänä ja iso kerros tomusokeria päällä. Kylkiäisinä tarjotaan kermavaahtoa.
Vahinko nimeltä Tarte Tatin
Tarinasta on useita versioita, mutta yhteistä niissä on, että Tatinin siskojen kerrotaan keksineen tämän melko syntisen herkun vahingossa erään ranskalaisen hotellin keittiössä. Tarinan mukaan yksi tyttäristä unohti kiireessä asetella taikinan piirakkavuoan pohjalla ja korjasi unohduksensa laittamalla taikinan omenoiden päälle ja kääntämällä piirakan ympäri otettuaan sen uunista.
Valmistustapoja on monia, mutta tässä meidän tapamme: valitse kiinteä omenalajike ja kuori ja muotoile omenat. Käytä kattilaa, jonka voit laittaa uuniin, tai valurautapannua. Laita kattilan pohjalle voita ja sokeria suhteessa 50/50. Asettele muotoillut omenat kattilaan ja painele sitten voitaikina omenoiden päälle. On tärkeää katsoa, että taikina kääntyy reunoilta hieman sisäänpäin. Pistele haarukalla hieman reikiä taikinaan ja anna seistä kylmässä vähintään tunti. Aloita sitten karamellisointi liedellä miedolla lämmöllä. Sokeri ja voi alkavat karamellisoitua kattilan pohjalla ja paistavat omenoihin ja taikinaan kauniin kullanruskean värin. Piirakka on valmis uuniin, kun taikinan reunat alkavat olla kauniin ruskeat. Paista 200 C asteisessa uunissa kypsäksi, noin 12-15 minuuttia. Kumoa suoraan uunista tarjoiluastialle. Klassikon kruunaa vaniljajäätelö.
Nykypäivän omenapiirakka
Koska raakakakkubuumi ei ole jäänyt meiltäkään huomaamatta, päätimme duunata omenoista raakakakun klassikoiden lisäksi. Aloita pohjan valmistus sekoittamalla blenderissä taatelia, kookosöljyä, hunajaa ja saksanpähkinöitä. Pohja saa jäädä hieman krouviksi. Painele ”taikina” leivinpaperoituun irtopohjavuokaan tasaiseksi, noin 0,5 cm paksuksi. Anna jäätyä pakkasessa. Valmista täyte ajamalla blenderissä Granny-Smith omenaa, avokadoa, kookosöljyä ja vedessä turvotettuja cashewpähkinöitä tasaiseksi pyreeksi. Mausta pyre hunajalla ja sitruunanmehulla. Levitä täyte pohjan päälle tasaiseksi ja laita pakkaseen jäätymään. Tarjoa jääkaappi-kylmänä.Omenan monet muodot
Tässäpä oma pieni otantamme leivonnaisesta nimeltä omenapiirakka. Piirakkaa tehtäessä on hyvä huomioida omenalajikkeiden erilaisuus. Lajikkeita on todella paljon ja omena on melko laaja käsite. Esimerkiksi Granny-Smith omenan happamuus ja kiinteys ovat ihan erilaisia, kuin kotimaisen omenan makeus ja pehmeä malto. Varma valinta kaikkeen, mikä tarvitsee kuumennusta ja kypsennystä on kiinteä omena. Eräs tunnettu helsinkiläinen keittiömestari on sanonut Pink Lady lajikkeen olevan omenien Rolls Royce. Et voi mennä vikaan valitessasi sen.
Jos omenasato on niin runsas, että omenoita jää vielä ylikin, ovat pakastaminen ja hilloaminen ja mehustaminen mainiota vaihtoehtoja, joista on iloa myös sydäntalvella. Älä siis jätä mahdollisuutta käyttämättä!