Onko Roihuvuoressa Itä-Helsingin aktiivisin pyöräyhteisö? Satumaan Dynamo auttaa ja opettaa pyöräilijöitä

Nuoruusvuosinaan Keski-Suomessa Petteri Nisula kulki kaikkialle autolla. Nykyään itähelsinkiläistynyt, roihuvuorelaisessa Satumaan Dynamo -pyöräily-yhteisössä vaikuttava perheenisä puhuu vahvasti pyöräilyn puolesta. 

Vasemmalla on työkaluseinä, oikealla pyöränkorjausteline ja edessä kymmenittäin mustia kumirenkaita. Petteri Nisula, 48, raivaa erilaisia menopelejä edestäni, jotta mahdun roihuvuorelaisen pyöräverstaan uumeniin kameroineni.

Olemme 1950-luvulla valmistuneen kerrostalon entisessä liiketilassa, jossa on kuulemma joskus toiminut niin pesula kuin eläinlääkäriasemakin. Nykyään tila toimii Satumaan Dynamo -nimisen pyöräyhteisön fillaripajana, työtilana ja yhteisenä olohuoneena.

Täällä, Roihuvuoren paraatipaikalla, kiristetään ruuveja, öljytään vaihteita, tarkistetaan renkaiden ilmanpaineita ja työstetään kaikenlaisia fillariprojekteja. Joskus ideat johtavat pyöräretkiin Itä-Helsingissä, joskus pyöränhuolto-opastukseen Roihuvuoren ostarilla. Avointen ovien päivää, eli Bike kitchen -tapahtumaa, on myös testattu.

Rahasta emme tee mitään. Tänne voi tulla pyöränsä kanssa, niin me autamme, neuvomme ja opetamme. Kaikkeen löytyy tarvittavat työkalut, Nisula kertoo.

 Joka paikkaan pyörällä

Petterille pyöräily edustaa ennen kaikkea arkista ja ympärivuotista liikkumismuotoa, jossa siirrytään paikasta toiseen. Työmatkapyöräilyn lisäksi se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että mies kuljettaa nuorimman tyttärensä tarhaan mieluummin perhepyörän kuin auton kyydissä. Ekologiset arvot ovat oleellinen osa elämää miehelle, joka on toiminut myös kansanedustajan avustajana ja eduskuntaryhmän poliittisena sihteerinä Vihreissä.

Vielä reilu 30 vuotta sitten Tikkakoskella varttuneen nuorukaisen matkanteko perustui enemmän autoiluun. Keski-Suomessa välimatkat olivat pitkiä. Kun Nisula muutti Helsinkiin opiskeluiden perässä, ajokortin luoma vapaudentunne vaihtui ensin joukkoliikenteeseen ihastumiseen, sitten perheenlisäyksen myötä alkaneeseen työmatkapyöräilyyn.

Aloitin tietoisesti polkemaan mahdollisimman paljon. Sitä kautta kiinnostuin pyöräilystä enemmän. Vähitellen kiinnostus kasvoi, ja erilaiset harrastukset lisääntyivät. Lopulta huomasin, että ajauduin töihinkin pyöräilyn pariin.Viimeisten 10 vuoden ajan Nisulan työt ovat liittyneet tavalla tai toisella pyöräilyyn. Tällä hetkellä hän toimii pyöräliikenteen parissa projektipäällikkönä konsulttitoimistossa. Insinöörien kansoittamassa yrityksessä yleistä historiaa opiskellut roihuvuorelainen on poikkeus.

Historiaviehätyksen voi tunnistaa 1980-luvulta peräisin olevasta Miyata-pyörästä, joka sopii yhteen omistajansa klossikenkien kanssa. Nisula korostaa puheissaan pyöräilyn moniulotteisuutta ja lajin pitkää historiaa. Pyöräilykilpailuja on järjestetty jo 100 vuoden ajan, ja edelleen, yli 200 vuotta keksimisensä jälkeen, pyörä on monelle kaupunkilaiselle nopein ja kätevin kulkupeli.

Moni voi yllättyä siitä, miten paljon mukavampaa Kehä ykkösellä on ruuhka-aikaan istua pyörän selässä kuin autossa.

Satumaanpolulla, Satumaan Dynamon valtakunnassa, liikkumisen asiantuntija on ollut mukana sen alusta lähtien, eli vuodesta 2014 alkaen.

Työmatkabussista pyöräileväksi yhteisöksi

Idea yhteisöllisestä pyöräpajasta syntyi alun perin polkien, sillä kaikki sai alkunsa paikallisten yhteisten työmatkojen tiimoilta. Kun Roihuvuoresta lähti aamuvarhaisella isompi pyöräseurue kohti keskustaa, letkaa alettiin nimittää työmatkabussiksi. Parhaimmillaan pyöräilevässä työmatkabussissa kulki yli 10 henkilön porukka, jolla oli ennalta sovittu reitti ja aikataulu. Osa hyppäsi kyytiin matkan varrelta, ikään kuin omilta pysäkeiltään.

Koska tapasimme viikoittain, kehitimme samalla kaikkea muutakin tänne. Työmatkabussi loi muunlaistakin pyöräilyaktivismia. Tuloksena syntyi esimerkiksi tämä Dynamo.

Pyöräilyaktiiveille oli tärkeää löytää oma kokoontumispaikka. Muutama vuosi takaperin tilanne oli se, että kulkuvälineitä rassattiin milloin missäkin, joskus jopa keskellä olohuonetta. Kuten arvata saattaa, monen pyöräilijän perheessä moinen ei herättänyt kaikkien perheenjäsenten innostusta.

Kun sopiva liiketila myöhemmin löytyi, Satumaan Dynamon jäsenet saivat samalla ikioman pyöränhuoltopaikan. Pihdeistä, poljinavaimista ja vaijerinkatkaisijoista päätellen tila on tullut tarpeeseen. Nisula muistuttaa, että omaa pyörää kannattaa huoltaa säännöllisesti, jotta ajomukavuus ja turvallisuus säilyy.

Se on vähän surullista, jos ostetaan parin vuoden välein marketpyöriä, joita ei huolleta lainkaan.

Roihuvuorelaisen pajan kautta on välitetty myös hylättyjä ja lahjoitettuja polkupyöriä muun muassa vastaanottokeskuksiin. Ei siis ihme, miksi ikkunan edessä riittää renkaita. Kun lajiin hurahtaa kunnolla, maantielle tarvitsee erilaisen pyörän kuin lapsen kuljettamiseen.

Ennen vastustin ideaa pyöräilystä elämäntapana. Nyt olen tunnistanut sen, että vaatteita ostaessani mietin ensimmäisenä niiden soveltuvuutta pyöräilemiseen. Yhteiskuntatieteissähän elämäntapa määritellään pitkälti kuluttamisen kautta.

Pyöräilybuumi vaan kasvaa

Nisula kertoo, että hänen taloudestaan löytyy tällä hetkellä 14 pyörää, joista kuutta säilytetään perheen parvekkeella – turvallisuussyistä. Ainoastaan niin sanottuja arkipyöriä pidetään varastossa.

Meillä on iso parveke. Tiedän ihmisiä, joilla on paljon enemmän pyöriä, pyöräilyaktiivi hymyilee.

Tulevalle kesälle hänellä on suunnitteilla maantiepyöräilyn lisäksi perheen yhteisiä pyöräreissuja kotimaassa. Etenkin saaristoreitit ovat Nisulan mieleen, mutta muistoihin on jäänyt myös esimerkiksi eräs pyörämatka Fiskarsin ruukkialueelle.

Meillä oli yöpaikka Anskun kylässä, mutta poljimme sieltä Fiskarsiin katsomaan FEM -festivaalin esiintyjiä. Hämärä paluumatka mäkisessä maastossa on jäänyt mieleen. Näky oli maaginen, kun siellä ei ollut katuvaloja, ja yllä näkyi pelkkä tähtitaivas.

Tarina on esimerkki siitä, mitä pyöräilyn elämyksellisyys voi tarkoittaa. Satumaan Dynamo on vuosien varrella tarjonnut paikallisille retkiä, joissa pyöräily yhdistyy kulttuuriin ja Itä-Helsingin paikallishistoriaan. Idän kartanoita esittelevät reissut ovat suuntautuneet muun muassa Kulosaareen, Laajasaloon, Herttoniemeen ja Jollakseen. Ajatuksena on, että vastaavia pyöräretkiä järjestetään idässä myös jatkossa.

Pyörien myyntiä edistää tänä päivänä myös se, että monet työnantajat tarjoavat työsuhdepyöräetua. Nisulan mukaan pyörät ovat viime vuosina kehittyneet tekniikan ja monipuolisuuden osalta. Samaa tahtia on kehittynyt myös kaupungin pyöräilyinfra.

Pyörämalleja on tullut valtavasti lisää. Ne sopivat entistä paremmin erilaisiin liikkumistarpeisiin. Samalla pyöräilystä on tullut helpompaa, vaivattomampaa ja turvallisempaa. Moderneilla sähköpyörillä ajaminen tuntuu kuin olisi jatkuvassa myötätuulessa.

Kauas on tultu päivistä, jolloin pieni keskisuomalainen poika opetteli ajamaan vihreällä Jupiterilla.

Petterin pyöräilytärpit Itä-Helsinkiin:

– Tullisaaren alue ja kesäravintola Palme de Pyy

– Kallvikinniemi

– Ramsinniemi

– Mustavuori ja Uutela

– Vartiokylän linnavuori

– Vuosaarenhuippu

 LUE LISÄÄ: Näin valitset itsellesi pyörän.

PYÖRÄ HUOLTOON: Pyörän huolto onnistuu kätevästi myös Eastonissa.

Jenna Lehtonen

Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median ja Koira haudattuna -podcastin perustaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.

Aiheeseen liittyen

Osallistu Sirkus Magentan sirkustyöpajaan lauantaina

Lämpimät onnittelut syksyn 2024 Sitä itää -äänestyksen voitosta Sirkus Magenta!

Sitä itää
11.11.2024

Anna äänesi Itä-Helsingin kirkkaimmalle kulttuuritimantille

Sitä itää äänestys on käynnissä. Tue kulttuuria ja anna äänesi suosikillesi!

Sitä itää
21.10.2024

Julkistamme SITÄ ITÄÄ -finalistimme maanantaina 21.10.

Itä-Helsingin timantteja etsivä Sitä itää 2024 -äänestys starttaa maanantaina 21.10. Äänestä suosikkisi voittoon!

Sitä itää
14.10.2024

Mausteinen kala-äyriäiskeitto bouillabaisse itähelsinkiläisittäin

Mausteinen bouillabaisse on keittojen aatelia. Sen syvä mausteisuus ja houkuttava ulkoasu todella herättävät makuhermot nauttimaan.

Miltä maistui?
05.09.2024

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje