Onko tuoreeltaan jauhettu kahvi vaivansa väärti?
Hyvä aamua alkaa tuoreella kahvilla, ja varmimmin tuoretta saa jauhamalla pavut itse. Parasta on sekin, ettei mikään tuoksu tuoretta kahvia paremmalta. Kaivatko sinä kahvimyllyn esille aamuisin?
Ei niin kauan sitten jauhettiin kahvi käsin vielä jokaisessa taloudessa. Isovanhempien keittiön seinässä möllöttävä puinen antiikkiesine siitä törröttävine kampineen saattaakin olla monille tuttu näky.
Monille kahvimyllyyn sijoittaminen saattaa tuntua turhalta menoerältä. Varteenotettavia kahvimyllyjä on markkinoilla kuitenkin melkein jokaisen budjettiin meneviä. Kahvin jauhaminen on tehty nykyään aivan liian helpoksi, että sitä ei hyödyntäisi.
Tässä muutama seikka, jonka vuoksi suosittelen hankkimaan kotiin oman kahvimyllyn, tai vähintäänkin jauhamaan kahvin kaupan jauhatuspisteellä.
Härski papu
Kahvipavussa on paljon öljyjä ja rasvoja. Ne ovat ensisijaisesti ihania asioita. Rasvat kun tuovat uutettuun kahviin muun muassa miellyttävän suutuntuman.
Kuitenkin, aivan kuten minkä tahansa muunkin elintarvikkeen tai raaka-aineen, myös kahvipavun rasvat härskiintyvät. Ja kun härskiintyneen rasvan maistaa, ei siitä makumuistosta pääse kovin helpolla eroon. Siis, mitä pidempään kahvipavut säilyvät kokonaisina, sitä pienempi pinta-ala niistä on tekemisissä ilman kanssa, ja täten säilyvät pidempään härskiintymiseltä.
Eihän mikään tuoksu tuoretta kahvia paremmalta.
Vaihtoehtojen maukas viidakko
Pienpaahtimoiden kahveja on tarjolla entistä useammin myös päivittäistavarakaupoissa. Itse tosin mieluiten asioin paahtimon omassa kahvilassa paikan päällä. Näin saan ensikäden tietoa siitä, mitä kahvia kannattaisi juuri nyt nauttia, tai kenties mikä kahvi on pian poistumassa valikoimasta. Kysy baristalta, mikä on juuri nyt tuoretta.
Leikkiä ikä kaikki
On vielä todettava, että vaikka useimmista kahvikaupoista kahvipavut saa paikan päällä jauhettuna, on papujen ostaminen antoisampaa. Kotona jauhatuskarkeudella voi leikkiä, sekä säätää sen joka kerta vaikka eri kahvinvalmistuslaitteelle sopivaksi.
Kahvi säilyttää makunsa pidempään ja on paremmin suojassa muilta hajuilta ja mauilta, kun sen jauhaa tuoreeltaan.
Kun valmistaa suodatinkahvia, voi hieman karkeammaksi jauhatettuna kahvia uuttaa pidempään ja näin korostaa juoman makeutta. Vastaavasti hiukan hienommalla jauhatuksella voi tuoda esiin helpommin kahvin luontaisen hapokkuuden. Esimerkiksi suodatinkahville ei suositella mokkapannujauhatusta, sillä se on liian hienoa. Tämä luo kahvista liian uuttuneen, useasti kitkerän. Espressojauhatus on myös useasti liian hienoa mokkapannulle.
Aiheeseen liittyen
Vielä ehdit Maalaismarkkinoille Eastonin ulkoparkkipaikalle!
Itäkeskuksen Maalaismarkkinat ovat käynnissä Eastonin ulkoparkkipaikalla ja kojuista löytää eri maakuntien herkkuja, paljon erilaisia ruokavaihtoehtoja sekä tietysti kahvia ja lettuja. Tule mukaan nauttimaan markkinatunnelmasta ja tekemään löytöjä!