Pannari kulkee suvussa ja vähentää ruokahävikkiä
Liikaa omenoita ja liian vähän työtä. Yhtälö sain Susanna Pykäläisen perustamaan Omenasieppari-yrityksen, joka muuttaa hävikkiomenat mehuksi ja työllistää samalla autistisia- ja kehitysvammaisia ihmisiä. Koska iso osa omenoista poimitaan Itä-Helsingistä, on laajasalolaisyrityksen omenamehu superlähituote parhaimmillaan.
Mistä idea yritykseesi lähti Susanna?
Luin Norjassa toteutetusta ideasta lehtijutusta vuonna 2016, jolloin ihmiset olivat hukkua omenoihin ja pidin ideaa loistavana. Olen filosofian maisteri eikä minulla ollut minkäänlaista kokemusta mehun valmistuksesta saati keräämisen toteuttamisesta tai sen logistiikasta. Alkuun pääseminen vaatikin paljon luovaa ajattelua.
Mistä Omenasiepparissa on kyse?
Hyödynnämme mehuissamme omenoita, jotka muuten joutuisivat kaatopaikalla tai kompostiin. Samalla luomme työskentely- ja itsenäisyysmahdollisuuksia ihmisille, joiden on halustaan huolimatta vaikea työllistyä.
Viime kesä ei juuri säitä pidellyt. Millaisen sadon saitte?
Viime vuonna omenavuosi oli historiallisen huono, mutta siitä huolimatta työntekijämme poimivat yhdeksän viikon aikana huimat 32 000 kiloa omenoita. Sen lisäksi että mehuamme riittää kauppoihin koko vuodeksi, poimijat totesivat työkykynsä selvästi arviotaan paremmaksi.
Esimerkillämme haluamme vähentää kehitysvammaisten ja autistien työmahdollisuuksiin liittyvää eriarvoisuutta ja osoittaa, että heidän työllistämisensä voi olla osa kannattavaa yritystoimintaa, ei vain hyväntekeväisyyttä. Maksamme työstä hyvän palkan ja teemme kunnon sopimukset. Tällä hetkellä mietimme kuinka voisimme tarjota työtä myös omenakauden ulkopuolella.
Kerro suunnitelmistanne.
Selvitämme parhaillaan, voisimmeko valmistaa mehua kaupan hävikkihedelmistä- ja -vihanneksista sekä vähän käytetyistä villiyrteistä. Siten voisimme vähentää ruokahävikkiä ja työllistää enemmän ihmisiä.
Mikä tekee omenamehustanne erityisen?
Teemme yhteistyötä Sipoon mehuaseman kanssa. Sen omistajalla Rick Erikssonilla on 30 vuoden asiantuntemus omenamehun valmistamisesta. Hän tuntee lajikkeet ja osaa yhdistellä kaikkea, mitä hänelle viemme. Myös kesä- ja talvilajikkeilla on eri vivahteensa. Samassa erässä pullotetuissa mehuissa voi olla pieniä eroja, mutta erien välillä mehujen kanelisuus, hapokkuus ja sokerisuus voi vaihdella paljonkin. Jokainen pullomme on siis maultaan ainutlaatuinen!
Teemme mielellämme salapoliisin työtä lajikkeiden selvittämisessä, sillä monet ovat täysin tietämättömiä pihoillaan harvinaisuuksista, jotka ovat paitsi vivahteiltaan ainutlaatuisia, myös tärkeä osa suomalaista kulttuuriperimää.
Omenamehu sopii hyvin myös leivontaan. Mikä on lempireseptisi?
Omenainen banaani-spelttipannarini perustuu Pohjanmaalla eläneen vaarini reseptiin. Hän kutsui pannariaan ropsuksi. Vuosien myötä resepti on mielestäni hioutunut täydelliseksi, mutta eräänä päivänä päätin kuitenkin muuttaa sitä vähentääkseni ruokahävikkiä. Banaaneja jää aina yli, joten lisäsin niitä reseptiin. Samalla korvasin vehnäjauhot paljon käyttämälläni speltillä, joka alkuviljana antaa kuohkeutta rakenteeseen. Omenamehua laitoin koska sitä nyt sattuu olemaan, ja se sopi komboon mainiosti.
Parasta pannarissa on, että sitä syntyy aina pellillinen. Se on hyvä syy kutsua ystäviä kylään tai vaikka brunssille. Samalla jatkan isoisäni traditiota kerätä ihmiset pöytään syömään ja juttelemaan. Kun olen jakanut reseptini, jätän sen jälkipolville muokattavasti.
Susannan omenainen banaani-spelttipannari
1 – 2 todella kypsää banaania
3 kananmunaa
1/5 dl kookos/intiaanisokeria
3 dl leivontakarkeita vaaleita spelttijauhoja
70 g voita
4 dl omenamehua
4 dl täysmaitoa
1 tl hienoa suolaa
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Vispaa munien rakenne rikki kulhossa ja lisää banaani mahdollisimman sileäksi soseeksi haarukalla survottuna. Lisää koko ajan sekoittaen myös sokeri ja jauhot yksi dl kerrallaan, kaada maitoa mukaan vähän kerrallaan jotta taikina pysyy sekoitettavana. Kun jauhot ovat sekoittuneet tasaisesti, lisää loput maidosta sekä omenamehu ja suola. Laita voinokare korkeareunaiselle uunipellille ja laita pelti uuniin hetkeksi, niin että voi sulaa pellille.
Ota pelti uunista ja kääntele, niin että voisula peittää pellin, ja kaada lopuksi sulanut voi pellin kulmasta taikinaan. Kaada sitten taikina voidellulle pellille ja paista uunin keskitasolla n. 45min. Tarjoile brunssilla banaanisiivujen, hillon ja marjojen kera – tai nautiskele jälkkärinä omenahillon ja kermavaahdon kanssa!
Omenasieppari-mehu on myynnissä K-Citymarket Eastonissa. Mehua pääsee maistamaan pientuottajaviikoilla tänä perjantaina 13.4. klo 11–17 välillä.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.