Pehmeä pääsiäispasha on sukuresepti, jota vaalin
Vanhempieni käsin kirjoitetussa keittokirjassa on perheemme ihanimpia reseptejä, joita äitini on kerännyt. Yksi niistä on pehmeän pääsiäispashan resepti, jonka mukaan valmistettu pasha on kuulunut pääsiäispöytäämme lapsuudestani saakka. Tällä reseptillä valmistettu pasha on mielettömän hyvää, joten haluan jakaa reseptimme myös teille.
Vanhempieni keräämä keittokirja on perheemme aarre
Kun vanhempani menivät naimisiin, alkoi äitini kerätä pieneen kirjaan lehdistä löytämiään hyviä reseptejä. Tämä pääosin vuonna 1975–1976 kerätty keittokirja pitää sisällään reseptejä, joista valmistettuja ruokia on esiintynyt usein perheemme ruokapöydässä lapsuusvuosieni aikana. Ei siis ihme, että monesta ohjeesta on tullut minulle ja sisaruksilleni tärkeä ja kyselemme niiden perään tänäkin päivänä. WhatsAppissa huhuillaan erityisesti juhlapyhinä, että ”hei, saisinko kuvan siitä ja siitä reseptistä”, ja näin perinteet saavat jatkoa.
Pehmeä pääsiäispasha on minulle se oikea pasha
Monelle muottiin tehty, valutettu pasha on se pääsiäisen oikea herkku. Muistelen, että meilläkin sitä valmistettiin joku kerta, mutta pääosin pääsiäiset on herkuteltu tällä pehmeällä pääsiäispashalla. Itse olen ihastunut sen keveyteen ja suutuntumaan, ja olemme ottaneet omassa perheessämme tämän reseptin käyttöön. Sen vuoksi minulle pehmeä pääsiäispasha on ”se oikea pasha”. Voi olla, että rahkan ja kermavaahdon antaman kevyen koostumuksen ansiosta pasha on saavuttanut suosiota myös lastemme keskuudessa. Laittakaahan tämä resepti ainakin kerran kokeiluun, sillä se on todella herkullista!
PEHMEÄ PÄÄSIÄISPASHA
2 dl maitorahkaa
1 kananmuna
½ dl sokeria (halutessasi lisäksi ½ dl juoksevaa hunajaa)
1 tl vanilliinisokeria
½ dl silputtuja rusinoita
½ dl rouhittuja manteleita
2 dl kuohukermaa
Rahka sekoitetaan muna-sokeriseokseen. Lisätään mausteet. Vispattu kerma sekoitetaan varovasti. Jääkaappiin!
Tämä annos riittää pienelle perheelle mutta jos suita on ruokittavana yli viisi, suosittelen tekemään ohjeen kaksinkertaisena. Meillä sukupääsiäisiä vietettäessä olemme monesti isäni kanssa tehneet ohjeen jopa kolminkertaisena. Raaka-aineet on onneksi helppo kertoa.
Juokseva hunaja ei kuulu aivan alkuperäiseen reseptiin, joka vanhempiemme muistin mukaan on jostain 1970-luvun lehdestä bongattu. Hunaja tuo kuitenkin hyvän lisän, joten suosittelen maistelemaan massaa ja lisäämään sitä, mikäli kaipaat pashaan makeutta. Pasha tekeytyy jääkaapissa muutaman tunnin tai yön yli seuraavaan päivään. Laita kelmu päälle niin vieraat maut eivät tartu siihen. Näyttävin pasha on lasisessa jalallisessa kulhossa, jossa se on pääsiäisen jälkiruokapöydän tähti.
Ohjeet muottiin tehtävään pashaan löydät Jarnan blogista. Ehkä joku päivä ostan muotin itsekin ja laitan tuon Jarnan reseptin kokeiluun! Samasta postauksesta löydät ohjeet pääsiäiseen sopivaan sitruskanapeltiin. Näyttääpä herkulliselta!
Sitrukset maustavat pääsiäsmenun. Herkuttele pashalla ja hurmioidu kanapellin aromeista.

Anna Liljeroos
Neuvosta vaari ja Hetkiä idässä -blogien takana on itähelsinkiläinen perheenäiti Anna Liljeroos. Neuvosta vaari on itäisen Helsingin oma niksipirkka, Hetkiä idässä taas innostaa liikkeelle ruokahalua herättäen.