Polakuvaamon valokuvaaja Ahmed Hamad taitaa passikuvat ja potretit

Polakuvaamo on Easton Helsingin Hansakäytävällä sijaitseva täyden palvelun valokuvaamo, jossa taidetaan niin passikuvat kuin tasokkaat potretitkin. Suomessa Yrittäjä Ahmed Hamadin ura valokuvaajana sai alkunsa kun hän hankki Rovaniemelle muutettuaan Nokian kännykän, ja alkoi kuvata sillä poroja.
Valokuvaaja Ahmed Hamad, kuinka pitkään liikkeesi on jo ehtinyt toimia Eastonin Hansakäytävällä?

–Aloitin täällä vuonna 2019. Viime maaliskuussa siirryin entistä isompiin tiloihin. Aikaisemmin yritykseni oli Puhoksen ostarilla, mutta halusin muuttaa rauhallisempaan paikkaan.

Olet itseoppinut valokuvaaja ja kuvaat myös videoita. Mikä sai sinut kiinnostumaan alasta?

–Isäni oli valokuvaaja ja hänellä oli Pohjois-Irakissa oma valokuvausstudio. Isäni toivoi, että olisin laittanut opiskelun kaiken edelle ja valinnut toisen alan, mutta kiinnostuin kuvaamisesta jo varhain. Otin ensimmäisen virallisen kuvan isäni studiolla jo kouluikäisenä, vaikka en edes nähnyt jalustalla seisovan kameran näytölle ilman tuolia.

Muutit Suomeen vuonna 2008. Millaisia ponnisteluja se vaati?

–Omassa kotimaassani tilanne kiristyi ja ajattelin, että olen väärässä paikassa. Halusin jonnekin kauas. Lopulta päädyin Ruotsin kautta Suomeen. Matka tänne kesti yhteensä 18 päivää.

Aluksi muutin Rovaniemelle, jossa oli kylmää ja pimeää, täysin päinvastaista kuin Irakissa. Ostin Nokian N95 -puhelimen käytettynä ja kuvasin sillä poroja. Alusta asti oli selvää, että minun on opittava ensimmäiseksi suomen kieli. Muita vaihtoehtoja ei ollut. Hankin sanakirjan ja opiskelin 1000 sanaa kolmessa kuukaudessa. Ystäväni nauroivat ja ihmettelivät, miten jaksoin opiskella pakkasen keskellä.

Kuvassa Ahmedin isä Irakissa vuonna 1991.

Myöhemmin opiskelit suomen kieltä ja kulttuuria eri ammattikouluissa. Miten pääsit kiinni työelämään?

–Suomessa kaikki asiat järjestyivät hyvin. Muutin Rovaniemeltä Imatralle, josta sain työharjoittelupaikan Uutisvuoksi-lehdestä. Yksi mieleenpainuva keikka oli, kun kuvasin Timo Soinin. Harjoittelun jälkeen työskentelin muutaman kuukauden lehtikuvaajana Lappeenrannassa Etelä-Saimaa-lehdessä, minkä jälkeen sain harjoittelupaikan imatralaisesta valokuvausliikkeestä, jossa sain enemmän varmuutta tekemiseen. Jo siinä vaiheessa oli selvää, että haluan lähteä yrittäjäksi ja perustaa oman valokuvausstudion. Pidän Imatraa edelleen kotikuntanani ja Saimaata maisemana, joka rauhoittaa mielen.

Suoritit välissä armeijan Haminassa ja kamera kulki olkapäälläsi silloinkin. Miten päädyit Helsinkiin?

–Imatran joukkoampumisessa menehtyi entinen kollegani ja ystävä. Se oli henkisesti raskasta aikaa. Mietin paljon tulevaisuutta ja koin, että Helsingissä on suurempi mahdollisuus menestyä. Muutin Malmille vuonna 2016. Aluksi mietin, miten opin käyttämään julkista liikennettä. Kun suomen kieli oli taskussa, pärjäsinkin hyvin.

Miten päädyit yrittäjäksi?

–Etsin jonkin aikaa töitä. Taloudellinen tilanteeni oli huono, eikä säästöjä ollut. Minulla oli kuitenkin kamerakalusto valmiina ja kuvasin paljon. Ystäväni kysyivät, miksi en avaa omaa liikettä. Siitä se lähti. Halusin ottaa riskin. Se kannatti, sillä olen pystynyt laajentaa yritystäni ja kasvattaa liiketoimintaa. Tällä hetkellä Polakuvaamossa työskentelee minun lisäkseni kaksi muutakin. Tänään työkaverinani on Kristina Ladygina (kuvassa alla).

Millaisista aineksista hyvä kuva syntyy?

–Ammattikuvaaja näkee asiat eri tavalla kuin tavallinen kaduntallaaja. Tietysti valaisulla, kuvakulmalla ja kameralla on merkitystä lopputulokseen. Tekniikka vaikuttaa kuvaan, ja jokaisella valokuvaajalla on oma tyylinsä aivan kuin esimerkiksi ammattikokeilla keittiössä. Itse pidän omaa kuvaustyyliäni klassisena. Kuvankäsittely lukeutuu vahvuuksiini. Polakuvaamossa voimme sen avulla herättää esimerkiksi vanhat ja kuluneet mustavalkokuvat henkiin.

Miten saat kuvattavan rentoutumaan?

–Monet suomalaiset pelkäävät kameraa. Siksi on tärkeää, että valokuvaajaa osaa lukea ihmistä ja tietää, miten tunnelmaa saa kevennettyä. Itse heitän usein läppää ja annan asiakkaalle vinkkejä, miten kuvassa kannattaa olla. Joskus muistutan, ettei omaa passikuvaa tarvitse välttämättä näyttää anopille. Suomalaiset kyllä tykkäävät nauraa ja hymyillä, vaikka katukuvassa ilme voi olla täysin toinen.

Miten kuvaukseen kannattaa valmistautua?

–Kannattaa miettiä, mitä laittaa päälle. Jos tulee puolison kanssa yhteiskuvaan, vaatteiden olisi hyvä sopia jollain tavalla yhteen. Jos on murheita, kuva paljastaa sen. Siksi on tärkeää, että paikalle saapuu rentoutuneessa tilassa ja hyvin valmistautuneena. Toisaalta joskus eteen tulee yllättäviä walk in -tilanteita, jolloin asiakas saa ikimuistoiset valokuvat ilman suurta ennakkosuunnittelua.

Millaisia kuvia kuvaat tällä hetkellä eniten?

–Hää-, passi-, ylioppilas- ja lapsikuvaukset työllistävät kaikista eniten. Korona hidasti tilannetta jonkin aikaa, mutta nyt studio elää taas normaalissa rytmissä. Meillä käy paljon asiakkaita eri kulttuureista, koska pystymme palvelemaan asiakkaita monella eri kielellä.

Miltä Polakuvaamon tulevaisuus näyttää?

–Rakastan tätä työtä ja haluan ehdottomasti laajentaa toimintaamme. Haaveissa on toisen liikkeen avaaminen Helsinkiin. Toivon, että ihmiset arvostaisivat valokuvia ja valokuvaajan työtä, kuten ennen vanhaan. Välillä harmittaa, kun joku yrittää tinkiä kassalla. Kaikki eivät ymmärrä sitä, mitä hyvän kuvan ottaminen vaatii. Tietotaito ei näy ulospäin. Koska tekniikka, ohjelmistot ja laitteistot kehittyvät koko ajan, tässä työssä ei tulla koskaan valmiiksi. Aina on jotakin uutta, mitä voi oppia.

Info:

Nimi: Ahmed Hamad

Syntymävuosi: 1987

Kotipaikka: Helsingin Pukinmäki

Työ: Polakuvaamon perustaja, valokuvausalan yrittäjä

Tutustu Polakuvaamon palveluihin: https://www.polakuvaamo.fi 

Jenna Lehtonen

Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median perustaja ja päätoimittaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.

Aiheeseen liittyen

Itäkeskuksen Puuilon myymäläpäällikkö Leonard: ”Tulin Puuiloon ihmisten vuoksi”

Leonard Käse työskentelee myymäläpäällikkönä Itäkeskuksen Eastonin Puuilossa, jonka valikoimaan kuuluu yli 30 000 tuotetta.

Summeri soikoon!
13.04.2023

Stand up -koomikko Mebe myy salit täyteen Itä-Helsingissä

Stand up -koomikko Mebe pitää Itä-Helsingin stand up -tarjontaa yhtenä Suomen parhaimmista.

Summeri soikoon!
22.03.2023

Kontulan legendaarinen kalastaja tuntee Itä-Helsingin kuin vapansa

Lähiötarinat tunteva itähelsinkiläinen kalastusopas Mika Vornanen on yksi Suomen tunnetummista hauenkalastajista.

Summeri soikoon!
17.02.2023

Anne Kontulasta: talviuinti vahvistaa luontoyhteyttä

Omat rajat, läsnäolo, rauhoittuminen ja luontoyhteys ovat talviuinnin parhaita hyvinvointivaikutuksia. Talviuintia viikottain harrastavan Annen mukaan myös flunssat ovat pysyneet poissa.

Summeri soikoon!
30.01.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje