Puhtia ja energiaa raikkaasta kulhosalaatista
Nyt nautitaan lisääntyvästä valosta ja ruokaisista kulhosalaateista. Tämä eväsrasian vakiovieras pitää pitkään kylläisenä. Sujauta salaattiin uunissa paahdettuja kasviksia ja juureksia tuoreiden ja mehukkaiden veriappelsiinien kanssa ja mausta annos lopuksi yrttisellä jogurttikastikkeella.
Salaatteja on yhtä paljon kuin erilaisia kokkeja, mutta juuri nyt kaikki rakastavat kulhosalaatteja.
Niiden juju on, että voit valmistaa salaatin annoksittain lasipurkkeihin tai koota koko komeuden suureen kulhoon. Kastike kannattaa lisätä vasta lopuksi, jolloin salaatti pysyy tuoreena jääkaapissa.
Lempikulhosalaatissani riittää potkua, makua ja rakennetta. Pirskahtelevuutta ja raikkautta siihen tuovat sesongissa olevat, mehukkaat veriappelsiinit ja granaattiomenan siemenet, suolaisuutta taas fetajuuso ja kikherneet.
Salaatin tekoon tarvitset vain terävän veitsen, leikkuulaudan, uunipellin ja hetken aikaa pilkkomiseen. Salaatti kootaan kulhoon, jonne pilkotut ja paahdetut raaka-aineet kootaan valmistumisjärjestyksessä, Päälle kaadetaan kastike ja ronskisti rouhittua kuorellista mantelia.
TARVITSET:
lehtikaalia
punakaalia
pinaattia
kevätsipulia
fetajuustoa
½ bataattia
1-2 punajuurta
20 kpl ruusukaalia
1 pkt kikherneitä
2 veriappelsiinia
1 granaattiomena (pieni)
manteleita (kourallinen)
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
1 tl chilirouhetta
1 tl paprikamaustetta
2 tl siirappia
Vinkki: Hevi-osastolla asioidessasi tiedät että granaattiomena on kypsää, kun painat sormella kevyesti hedelmän kuorta ja se antaa periksi. Löydät superhyvät vinkit granaattiomenan käsittelyyn K-ruoka-sivustolta.
Salaattikastike:
2 dl jogurttia (luomu)
1 rkl Dijon-sinappia
½ sitruunan mehu
basilikaa (nippu)
lehtipersiljaa (nippu)
suolaa
mustapippuria
valkosipuli (uunissa paahdettu)
Näin se syntyy:
- Aloita salaatin valmistelu pesemällä, kuorimalla ja pilkkomalla kasvikset ja muut raaka-aineet. Huuhtele kikherneet hyvin kylmällä vedellä. Uuniin menevät kasvikset voit paahtaa isolla uunipellillä, mutta pidä kasvikset erillään toisistaan. Lorauta kasvisten päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla, pippurilla ja lorauksella siirappia tai hunajaa. Lisää kikherneiden päälle suolan ja mustapippurin lisäksi paprikamaustetta sekä chilirouhetta.
- Poista ruusukaaleista kanta ja päällimmäiset lehdet. Puolita kaalit ja asettele ne leikkuupinta alaspäin.
- Leikkaa valkosipulin päältä “lakki” pois ja kaada päälle reilusti oliiviöljyä ja kääri valkosipuli folioon. Paahda valkosipulia uunissa muiden kasvisten kanssa.
- Paahda kasviksia uunissa 200-asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä.
- Tee salaattipohja lehtikaalista. Poista lehtiruoti ja pilko lehtikaali hyvin ohuiksi suikaleiksi. Se onnistuu helposti esimerkiksi keittiön saksien avulla. Lisää lehtikaalisuikaleiden päälle ripaus suolaa ja puristele tämän jälkeen kaalisuikaleita, niin että rakenne hieman pehmenee. Pilko punakaali ohuiksi suikaleiksi. Apuna voi käyttää juustohöylää!
- Surauta kastike sileäksi sauvasekoittimella. Lisää jogurtin joukkoon tuoreet yrtit, mausteet, sitruunamehu sekä pehmenneet valkosipulinkynnet puristamalla, ja sekoita kastike sileäksi.
- Kokoa salaatti valmistumisjärjestyksessä. Murustele päälle fetajuustoa, lisää kastike ja lopuksi rouhitut mantelit.
Miltä maistui?
Tämä kulhosalaatti on juuri sitä, mitä ruokaisalta salaatilta voi odottaa: se on täyttävä, mutta jättää olon kevyeksi. Pidän erityisesti lehtikaalista tehdystä salaattipohjasta, mutta aprasta salaateissa on, että sekaan sopii lähes kaikki mitä kaapista löytyy.
Salaattikastikkeesta saa helposti vegeversion käyttämällä jogurtin tilalla paksua soijajogurttia. Mitä enemmän käytät tuoreita yrttejä, sitä kauniimman värinen kastike on. Jos et omista sauvasekoitinta, voit silputa yrtit pieneksi silpuksi veitsellä.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.