Puutarhaharrastus vei mellunkyläläisen Veeran mennessään: ”Laitoin lomautusrahat pihaani”

Mellunkyläläinen Veera Kinnunen hurahti puutarhanhoitoon koronasta johtuvan lomautuksen myötä. Nyt hänellä on oman pihan lisäksi myös viljelypalsta ja kesämökki.

Kaikki paitsi puutarhanhoito on turhaa. Mellunkylässä asuva Veera Kinnunen, 30, tietää, että vanhassa kiinalaisessa sananlaskussa on perää. Terassipöydällä odottaa raparperimehua, kun saavun tapaamaan naista, jonka paritalopihaa voi hyvällä syyllä kutsua kesäkeitaaksi. Ympäriltä löytyy auringonkukkia, pelargonia-asetelmia ja kasvimaa, josta voisi heti poimia suuhunsa vadelman tai pari. Vaikka ilmassa on jo aavistus syksyä, vaaleanpunaisen puutarhatuolin ja lämmön keskellä hartiat kevenevät kuin itsestään.

– Aurinko paistaa tähän käytännössä koko päivän, Veera kertoo.

Rinnetontin ja runsaan kasvillisuuden ansiosta paistattelemme päivää terassilla, jota ohikulkijoiden on mahdotonta nähdä. Ainoastaan naapurit voisivat halutessaan kurkistaa aidan tai pensaan takaa, mutta tässä tapauksessa se olisi vain tervetullutta.

Koronapandemian aiheuttaman lomautuksen johdosta ravintola-alalla työskennelleen Veeran kalenteriin vapautui toissa kesänä aikaa, joka kului pitkälti omalla pihamaalla. Sen myötä eläkepäiviään viettävät naapurit tulivat tutuiksi. Toisin kuin aikoinaan kerrostalossa, nykyään Veera tuntee lähistön ihmiset niin hyvin, että perheen Kyösti-koiralle on myönnetty erikoislupa kaivella naapurin kukkapenkkiä.

– Kyösti käy vähän kitkemässä rikkaruohoja, Veera nauraa.

Nyt hännänvispaaja kipittää jalkojemme juureen ja kantaa eteeni lelun. Alkaa nappisilmätuijotus, jolle ei voi olla hymyilemättä. Edessäni istuva kaveri on nimittäin yksi syy siihen, miksi Veera ja hänen Herttoniemessä kasvanut Jussi-puolisonsa muuttivat Kalliosta Itä-Helsinkiin marraskuussa 2019.

On helppo ymmärtää, miksi pari ihastui nykyiseen kotiinsa ja sen suojaisaan tonttiin. Täällä on tilaa sekä koiralle että lavakaulusviljelijälle. Parhaimmillaan pihalla puuhastelu käy eräänlaisesta luontoterapiasta – se rentouttaa ja nollaa pään.

Naapurit apuna

Puutarhaharrastajaksi tunnustautuva Veera kertoo, että naapurin rouvat ovat auttaneet häntä kasvien tunnistamisessa ja jakaneet arvokkaita puutarhavinkkejä. Toisinaan aitojen yli on vaihdeltu perennoja. Alueen yhteisöllisyys näkyy syksyn tullen muun muassa siinä, että talojen eteen ilmestyy omenakoreja, joissa lukee: ”Saa ottaa!” Hyviä omenavuosina poimittavaa kertyy yli äyräiden, jolloin satoa kannetaan myös suoraan mehustettavaksi tai jaetaan eteenpäin ilmaiseksi.

Veeran ja Jussin pihalla kasvaa toistaiseksi ainoastaan koristeomenapuu, mutta naapuritonteilta putoaa nurmikolle ja poluille omenoita kuin tilauksesta. Naapurin mukaan myös talon rakentaja viehättyi aikoinaan pihan aurinkoisesta mutta suojaisasta tontista. Yli 30 vuoden aikana on kuitenkin ehtinyt tapahtua.

– Vieressä asuva eläkeläispariskunta on kertonut meille tarinoita talon ja tämän alueen historiasta. Tässä on kuulemma ollut aikoinaan maatila lantakasoineen.

Siitä on tultu pitkä matka tähän päivään. Kotiin, jonka ilme on trendikäs ja moderni.

Edellinen omistaja teetätti paritalohuoneistossa remontin, joten Veera ja Jussi pystyivät muuttamaan Itä-Helsinkiin ilman suurempia remonttihuolia. Ainoastaan makuuhuoneen seinä sai uuden ilmeen raparperi -aiheisen tapetin avulla. Nyt saman huoneen ikkunasta voi ihailla sekä pihalla kasvavia oikeita raparperipuskia että niiden taiteellisempaa versiota.

Pihan syysvalmistelut käynnissä

Koska elämme jo loppukesää, Veera on aloittanut puutarhastaan syysvalmistelut. Se tarkoittaa ahkeraa lannoitusrupeamaa, pihan siistimistä sekä potentiaalisten sipulikasvien ja perennojen istuttamista. Viime vuonna se tarkoitti sitä, että Veera istutti multiin parisataa tulppaania. Joku voisi kuvitella, että oman pihan hyötytarhassa riittää tarpeeksi hoidettavaa yhdelle naiselle, mutta asia ei suinkaan ole niin. Oman pihan lisäksi Veera on mukana kimppapalstassa Rekitiellä ja ahertaa mahdollisuuksien mukaan myös viime kesänä ostetun kesämökin mailla Saimaalla.

Etätyöt viestinnän alan projektiassistenttina ja sivutoimisena yrittäjänä mahdollistavat, että puutarhan, mökkipihan ja palstan hoitoon jää sopivasti aikaa. Joskus se tarkoittaa sitä, että Veera kykkii pihalla iltamyöhään tai unohtaa ajankulun kuvatessaan puutarhavideoita Instagram-seuraajilleen. Silloin kun joku muu on valjastettu kaitsemaan pihaa, Veera antaa ohjeita videopuheluiden välityksellä.

– Olen tällainen puuhastelija. Aina pitää olla kaikenlaisia projekteja.

Minua kiehtoo ajatus, että voin kasvattaa pienistä siemenistä vaikka munakoisoja, ja saan syötävää lautaselle. Varjelin ensimmäisiä tomaattejani kuin kultakimpaleita.

Vaikka epäilijöitä on ollut, Veera on onnistunut vihanneskasvatuksessaan ilman kasvihuonetta. Keittiön ikkunan alla kasvaa munakoisoja, ja tomaatit odottelevat poimijaansa. Auringonsäteet ja ahkerasti kastelukannua käyttävä puutarhuri ovat olleet kasvien kannalta otollinen pari. Vielä vajaa pari vuotta sitten 1980-luvulla valmistuneen paritalon piha näytti tyystin toisenlaiselta. Rinne oli täynnä rikkaruohoja, ja miljöö näytti kaipaavan viherpeukalon kosketusta.

– Mylläsin kaiken mahdollisen. Tänne kannettiin suursäkeittäin multaa, ja laitoin kaikki lomautusrahat pihaan.

Se on kannattanut, sillä piha loistaa nyt sateenkaaren väreissä. Pihalla kasvaa kukkia, joiden värit vaihtelevat keltaisesta pinkkiin ja violetista valkoiseen. Kaikesta huomaa, että Veera on ottanut huomioon myös pörriäiset ja linnut, joita varten pihalta löytyy kaksi tupaantuliaislahjaksi saatua pönttöä. Myös paikan päällä vierailleesta pihasuunnittelijasta on ollut hyötyä, sillä käynnin päätteeksi suunnitelmat rinteen istutusalueen osalta selkenivät.

Veera vinkkaa, että omaa tietämystään voi kasvattaa esimerkiksi pihakonsulttien, puutarhawebinaarien ja podcastien avulla. Inspiraatiota saa, kun avaa Pinterestin tai lähtee kävelylle alueelle, jossa näkee erilaisia piharatkaisuja. Myös valtakunnallinen Avoimet puutarhat -tapahtuma on mahdollisuus, joka kannattaa käyttää.

Katso videolta Veeran vinkit puutarhanhoitoon.

– Ihastelen usein muiden pihoja ja poimin ideoita ihan tästä läheltä. Itä-Helsinkiin muuton jälkeen olen katsellut pihoja ihan eri tavalla kuin aikaisemmin.

Viimeisen päälle hiotulla pihalle ei kasva rikkaruohoja, eivätkä kasvit näytä kuihtuneelta. On kuitenkin pakko kysyä, onko mikään koskaan mennyt täällä pieleen?

Sitten Veera kertoo tarinan siitä, miten Jussi kerran ajoi nurmikon. Siinä sivussa katosi muutama kukka. Silloin asia ei naurattanut yhtään, toisin kuin nyt.

Veeran parhaat vinkit puutarhanhoitoon:

– Muista kastelu etenkin kuumina kesinä. Älä anna pihan kuivua.

– Älä päästä rikkaruohoja villiintymään.

– Kokeile ja testaile uusia juttuja rohkeasti. Jos joku juttu ei onnistu, älä lannistu.

PS. Ennen kuin aloitat syksyn puutarhahommat, poikkea Puuilossa, jotka löydät niin puutarhanhoitoon sopivat välineet kuin lannoitteetkin.

Loppukesän herkullista hedelmä- ja vihannessatoa, kuten monenkirjavia omppuja, voit poimia K-Cittarimme hevi-osastolta. Jos taas itse meinaat hukkua omenoihin, voit vinkata niistä Omenasiepparille, joka työllistää poiminnassa mm. kehitysvammaisia nuoria. Lue lisää tästä.

 

Ollaanko kavereita? Tilaa Kaverikirjeemme tästä.

Jenna Lehtonen

Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median ja Koira haudattuna -podcastin perustaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.

Aiheeseen liittyen

Osallistu Sirkus Magentan sirkustyöpajaan lauantaina

Lämpimät onnittelut syksyn 2024 Sitä itää -äänestyksen voitosta Sirkus Magenta!

Sitä itää
11.11.2024

Anna äänesi Itä-Helsingin kirkkaimmalle kulttuuritimantille

Sitä itää äänestys on käynnissä. Tue kulttuuria ja anna äänesi suosikillesi!

Sitä itää
21.10.2024

Julkistamme SITÄ ITÄÄ -finalistimme maanantaina 21.10.

Itä-Helsingin timantteja etsivä Sitä itää 2024 -äänestys starttaa maanantaina 21.10. Äänestä suosikkisi voittoon!

Sitä itää
14.10.2024

Mausteinen kala-äyriäiskeitto bouillabaisse itähelsinkiläisittäin

Mausteinen bouillabaisse on keittojen aatelia. Sen syvä mausteisuus ja houkuttava ulkoasu todella herättävät makuhermot nauttimaan.

Miltä maistui?
05.09.2024

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje