Saaristolaiskeitto yhdistää sukupolvet
Stansvikin merialueella kalastavan Krister Södermanin kesäinen luottoruoka on saaristolaiskeitto, joka maistuu niin kalaa vierastaville lapsille kuin nälkäiselle talkooväellekin.
Tuore kala on työsuhde-etu myös kalastajan omassa ruokapöydässä. Mitkä ovat tärkeimpiä reseptejäsi?
Niitä on loputtomiin ja olen keksinyt monia ruokia itse, koska haluan aina käyttää kalat kokonaan. Yksi tärkeimmistä on perinteinen saaristolaiskeitto. Sitä on keitettävä vähintään keväällä ja syksyllä, muuten kylämme talkoisiin on vaikea saada porukkaa. 70-vuotissynttäreilläni keiton menekki oli niin suurta, että jouduin ensimmäistä kertaa vuosiin hakemaan lohta kaupasta.
Miten sinusta tuli ammattikalastaja?
Suurimman Helsingissä koskaan heittovälineellä nostetun hauen ennätys – 15,6 kiloa toukokuussa 1954 – on edelleen isäni nimissä. Opin taidon isältäni ja eläkkeelle jäätyäni kalastan yhä ympäri vuoden. Viihdymme vaimoni kanssa kesät Laajasalon Stansvikin mökillämme, josta pääsee hetkessä avomerelle. Toimitan kalaa niin paikallisille vakiasiakkailleni kun Itäkeskuksen Citymarketiinkin.
Mikä on suositun keittosi salaisuus?
Paras kalakeitto syntyy tuoreesta kalasta ulkona keitellen. Keväällä ja syksyllä merestä nousee parhaiten kuhaa, siikaa ja ahventa. Keittoon kannattaa silti lisätä myös rasvaisempaa lohta tai kirjolohta, mikä antaa ruoalle täyteläisyyttä. Parasta keitossamme on, että se tuo ihmiset yhteen ja se on opettanut myös lapsemme pitämään kalasta. Tarjoamme keittoa lapsenlapsillemme kun he kokoontuvat mökille tai meille pelaamaan lautapelejä.
Kalaruoat ovat parhaimmillaan meren äärellä. Mikä tekee kesäpaikastanne erityisen?
Stansvikin vanha mökkikylä rakennettiin Stansvikin kartanon maille vuonna 1953. Mökkejä saivat rakentaa kunnan työntekijät ja sittemmin ne ovat usein siirtyneet sukupolvelta toiselle. Työt kylässä on aina tehty talkoilla ja juhlissa jokaisella on oma bravuurinsa keitosta lettuihin ja musiikkiesityksiin. Yhteisöllisyyteemme kuuluu että mökkinaapureista pidetään huolta. Jos kypsempään ikään ehtinyttä naapuria ei ole muutamaan päivään näkynyt, käy joku hänen luonaan tarkastamassa onko kaikki kunnossa. Koska alueen rannat ja metsäpolut ovat kaupungin yleistä virkistysaluetta, ovat kaikki tervetulleita nauttimaan alueen upeasta luonnosta.
Tutustu Stansvikin kesäravintolaan ja kesäkotiin
Kristerin saaristolaiskeitto
4– 5 annosta ruokahalusta riippuen.
Valmistusaika noin 40 minuuttia.
- 800 g kuutioitua kalaa: lohta, kirjolohta, taimenta, ahvenia kuhaa
- (voit käyttää useampia lajeja)
- 500 g kuorittuja porkkanoita suikaleina
- 500 g kuorittuja kiinteitä perunoita paloiteltuina
- 2 pientä kesäsipulia ja vähän vartta renkaina tai 1 pienehkö talvisipuli
- Santa Maria -saaristolaismaustetta kalojen maustamiseen
- 2 kasvisliemikuutiota tai kasvisfondia
- 2 Knorr-kalaliemikuutiota tai kalafondia
- 2 litraa vettä
Kuutioi ja mausta kalat. Laita liemi kiehumaan, kuori ja pilko sillä aikaa porkkanat ja perunat. Lisää porkkanat kiehuvaan liemeen, keitä 12 min. Lisää vielä perunat ja sipuli. Keitä vielä 10 min.
Kalaliemi – pidempi versio
Keitä liemi kalanperkeistä, siivilöi ja lisää 2 kasvisliemikuutiota tai kasvisfondia. Vanhojen kalamiesten mukaan paras liemi syntyy roskakalana pidetystä simpusta ja kiiskestä. Lisää keittoon maustetut kalakuutiot. Keitä vielä 5 min. Lisää keittoon lopuksi nokare voita runsastuttamaan makua.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.