Seniori voi ylläpitää terveyttään rokotuksilla

Iän myötä vastustuskyky heikkenee ja perussairaudet yleistyvät. Tämän vuoksi seniorikansalaiset ovat alttiimpia erilaisille taudeille, kuten keuhkokuumeelle ja vyöruusulle. Perussairaudet, kuten sydän- ja verisuonitaudit, voivat hidastaa erilaisista infektiosta paranemista ja lisätä komplikaatioiden riskiä. Rokotustarpeet alkavat muuttua jo 50 ikävuoden jälkeen ja viimeistään yli 65 vuoden iässä kannattaa rokotussuojaa täydentää terveyttä ylläpitämään.
Influenssaa vastaan uusi korkea-annoksinen rokote

Influenssakausi sijoittuu yleensä joulu-tammikuulle, mutta vuosittaistakin vaihtelua ajankohdassa on. Influenssassa oireet, erityisesti kuume ja lihassäryt, ovat yleensä ankarammat kuin tavallisessa flunssassa. Myös bakteerien aiheuttamien jälkitautien, kuten keuhkokuumeen, riski on influenssassa suurempi kuin flunssassa. Suurin riski on niillä, joilla on yleiskuntoa heikentäviä perussairauksia.

Influenssa voi pahentaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitautia ja näin lisätä riskiä sydänkohtaukselle. Influenssakauden aikana Suomessa todetaankin vuosittain noin 500 “ylimääräistä” kuolemaa. Näistä iso osa johtuu huonokuntoisten ja seniori-ikäisten (yli 65-vuotiaiden) henkilöiden perussairauksien äkillisestä huononemisesta influenssan aikana.

Tänä vuonna Suomeen on saatu korkea-annoksinen influenssarokote, joka antaa tehokkaamman suojan senioreille. Rokotteessa on nelinkertainen määrä influenssa-antigeenia perinteisiin rokotteisiin verrattuna.

Rokotteen on tutkimuksissa todettu estävän tehokkaammin influenssaa yli 65-vuotiailla ja lisäksi vähentävän komplikaatioiden, kuten sairaalahoidon ja keuhkokuumeen, riskiä. Korkea-annoksisen rokotteen saa tänä vuonna ainoastaan yksityisiltä rokotusklinikoilta ja lääkäriasemilta.

Pneumokokkitaudit yleisiä senioreilla

Pneumokokki on yleinen nenänielun bakteeri ja lähes kaikki ihmiset infektoituvatkin joskus pneumokokkibakteereilla. Suurin osa on kuitenkin vain bakteerin kantajia eli he eivät sairastu itse, mutta voivat tietämättään levittää tautia eteenpäin. Pneumokokkitaudit ovat yleisiä kaikissa ikäryhmissä, mutta niitä esiintyy erityisesti pikkulapsilla ja senioreilla. Pneumokokin aiheuttamia vakavia tauteja ovat keuhkokuume, aivokalvontulehdus ja verenmyrkytys.

Pneumokokin aiheuttama keuhkokuume on yleinen kuolinsyy influenssaepidemian aikaan. Influenssavirus heikentää immuunijärjestelmän kykyä torjua pneumokokkeja ja nämä pääsevät helpommin syvemmälle keuhkokudoksiin aiheuttamaan tuhoa. Pneumokokkeja vastaan rokottaminen on vahvasti suositeltu kaikille yli 65-vuotiaille mutta rokote sopii myös nuoremmille. Perussairaudet lisäävät riskiä vakaville pneumokokkitaudeille.

Pneumokokkirokotteita on muutamia erilaisia. Parhaan suojan saa uudella konjugaattirokotteella, joka antaa suojan kahdellekymmenelle eri pneumokokkibakteerille. Rokote otetaan aikuisiässä kertaalleen ja suoja on pitkäaikainen.

Vyöruusu iskee kun immuunipuolustus heikkenee

Riski vyöruusulle kasvaa merkittävästi 50-ikävuoden jälkeen. Vyöruusun aiheuttaa vesirokkovirus, joka jää vesirokon sairastamisen jälkeen selkäytimen hermosoluihin. Virus voi aktivoitua myöhemmin esimerkiksi stressin, sairastumisen tai iän aiheuttaman immuunipuolustuksen heikkenemisen vuoksi.

Vyöruusu voi aiheuttaa kovaa ja pitkittynyttä hermosärkyä, jota jotkut kuvaavat sähköiskujen kaltaiseksi kivuksi. Vyöruusu voi myös infektoida silmän ja vaurioittaa silmän rakenteita pysyvästi. Riski vyöruusulle kasvaa iän myötä ja noin joka kolmas suomalainen saa sen elämänsä aikana. Yli 50-vuotiaan kannattaa suojautua vyöruusulta rokottautumalla. Rokotesarjassa on kaksi annosta, jotka otetaan 2-6kk välillä. Suoja on pitkäaikainen.

Rokotukset ilman ajanvarausta

Eastonista löydät Rokotepalvelun Rokoteklinikan, josta saat palvelua ilman ajanvarausta! Klinikan sisäänkäynti on kauppakartanonkadulla Sol-pesulapalvelun ja Re/Max -kiinteistövälityksen välissä. Rokotushoitajat opastavat kaikissa rokotuksiin liittyvissä asioissa ja voit aina saapua klinikalle ilman soittoa etukäteen. Senioreille sopivia rokotteita on aina heti saatavilla klinikalta.

Rokotteiden hinnat löydät osoitteesta: rokotepalvelu.fi/hinnasto

Teksti: terveydenhoitaja Kaisa Murdoch

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.

Aiheeseen liittyen

Palvelemme tälläkin viikolla 24/7

Kauppakeskus Easton on auki 24h vuorokaudessa.

Yleinen
30.01.2024

Mitä lahjaksi lapselle? – Tässä joulun parhaat lahjaideat Eastonista

Kauppakeskuspäällikkömme Olli ideoi lahjavinkkejä monen ikäisille lapsille ja eri kukkarolle – kaikki Eastonista.

Hyllyjen välissä
07.12.2023

Massia itään! Äänestä Itä-Helsingin parasta toimijaa!

Sitä itää -äänestyksemme on käynnissä. Äänestä suosikkiasi Itä-Helsingin ykköstoimijaksi.

Sitä itää
21.11.2023

Matkalle lähdössä? – Muistilista turvalliseen matkailuun

Mitä rokotuksia matkailija tarvitsee ja miten suojautua viheliäältä ruokamyrkytykseltä? Tässä Eastonin Rokotuspalvelun terveydenhoitaja Kaisan parhaat neuvot matkalle lähtijälle.

Hyllyjen välissä
09.02.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje