Siemenet itämään! Kevät tulee kohisten joten tehdään viherpeukaloista multasormia
Kasvien kasvatuksessa riittää haasteita ja aina uutta opittavaa. Matka mämmikourasta viherpeukaloksi ei tapahdu yhdessä yössä, mutta aina kun upottaa sormet multaan saa ainakin hetkeksi jopa terapeuttista antia elämään. Uuden elämän luominen on maagista ja kasvien kasvatus vie helposti mennessään. Mikä ihana harrastus!
Kokeilin viime keväänä ensimmäistä kertaa vihannesten ja yrttien kasvatusta siemenistä lähtien. Aiemmin olen kyllä pitänyt hyötypuutarhaa jossain määrin joka kesä, mutta esikasvatuksen sijaan olen hankkinut taimet valmiina kaupoista toukokuun paikkeilla.
Lue juttu: Tänä vuonna kokeilen taimien esikasvatusta. Tule mukaan!
Kesän 2021 basilikataimet Suvipiha-siemenistä.
Vihannesten, kukkien ja kasvien kasvatukseen voi hurahtaa
Vihannesten kasvatus siemenistä osoittautui hauskaksi puuhaksi. Kevään kasvattelin taimia sisällä ja pieniä ruukkuja löytyi joka ikkunalta. Alkukesästä laskin, että jos halusin jokaiselle onnistuneelle taimelle paikan, olisin tarvinnut lähes 200 istutuspaikkaa! Minulla oli tomaatteja, salaatteja, kurkkua, basilikaa, tilliä, mansikoita, orvokkeja jne. Pieni kaupunkipiha oli turvoksissa vihreästä, joten kuskasin osan taimista mökille ja lahjoitin ystäville.
Tänä vuonna ajattelin ottaa maltillisemmin, mutta tietäähän sen miten siinä käy, kun pääsen puutarhakaupoille ja aurinko houkuttelee kaivamaan työhanskat kaapista. Puutarhanhoito ja kasvien kasvatus todella vievät mennessään, kun kipinä iskee! Onneksi harrastuksen parissa saa nauttia raikkaasta ilmasta ja kaunis piha tai parveke ilahduttavat päivästä toiseen.
Kolmen lajikkeen tomaatintaimia kasvoi lähes 150 kpl.
Kasvien esikasvatuksen ehtii aloittaa vielä huhtikuussa
Viime vuotta muistellessa kevät etenee vauhdilla vaikka säät ovat olleet vaihtelevia. Huhtikuussa aurinko lämmittää jo siihen malliin, että kasvit ottavat harppauksia kasvussa. Kävin tsekkaamassa Puuilon ja K-Citymarketin tarjontaa kasvien esikasvatusta varten ja löysin kaiken tarvittavan.
Puuilon Suvipiha-siemenet toimivat viime vuonna ja esimerkiksi kuukausimansikka ja basilika kasvoivat hyvin. Niistä basilikaa kasvatan tänäkin vuonna. Viikonlopun kylvöurakkaa varten hankin Biolanin kylvö- ja taimimultaa sekä Farmarin taimiruukkuja, joihin viime vuonna ihastuin. Cittarista löytyy mm. Nelson Gardenin laadukkaita siemeniä ja jonkun uuden tomaattilajikkeen aion vielä hakea kokeiluun.
Kokeilemalla löydät suosikkisi kasvatukseen
Itse koin yllä olevan kuvan tyyppiset muoviruukut paremmaksi kuin turveruukut tai pienoiskasvihuoneet, joissa on monta pientä ruukkua ruudukkona. 7,5 senttimetrin taimiruukku oli kooltaan loistava, sillä siinä kasvin sai kasvatettua siemenestä siihen saakka, että sen saattoi siirtää pihalle kasvamaan. Tämän kokoinen ruukku ei kaatunut helposti ulkona tuulessa myös silloin kun taimia alkukesästä halusi ulkoiluttaa aurinkoisella säällä. Turveruukuissa koin kosteuden haihtuvan hyvin nopeasti ja ne pysyivät huonommin pystyssä.
Mikäli innostut taimien kasvatuksesta parvekkeelle, omalle pihalle tai vaikkapa mökille, kannattaa lukea juttu:
Näin saat kesäpihan tai vihreän parvekkeen kukoistamaan
Postauksessa Puuilon puutarhaekspertti Susanna kertoo parhaat vinkkinsä kesäpuutarhan hoitoon. Olen itse ollut uuteen harrastukseeni hyvin tyytyväinen. Viime vuonna nautimme oman pihan tomaateista pitkälle syksyyn saakka.
Isot punaiset ovat Moneymaker-lajiketta. Pienet keltaiset ovat Cereza Amarilla -kirsikkatomaatteja.
Puuilon löydät Eastonin Hansakäytävän sisäänkäynniltä.
Tarmon pieni ensiapupakkaus ei liity varsinaisesti puutarhanhoitoon vaan tuli auton hansikaslokeroon. Toki laastareita on hyvällä olla kotonakin, etenkin pihahommia harrastavalla aivan varmuuden vuoksi.
Anna Liljeroos
Neuvosta vaari ja Hetkiä idässä -blogien takana on itähelsinkiläinen perheenäiti Anna Liljeroos. Neuvosta vaari on itäisen Helsingin oma niksipirkka, Hetkiä idässä taas innostaa liikkeelle ruokahalua herättäen.