Sisko pitää suvun kääryleissä
Kaaliruoat ovat sesonkiherkku, joihin kannattaa panostaa nyt tai nauttia niitä ympäri vuoden. Itäkeskuksen K-Citymarketin hevi-osastoa johtavalle Natalia Chornikovalle ne merkitsevät siskon bravuuria.
Kaalikääryleet ovat mahtava syysruoka, mutta mikä tekee niistä sinulle erityisen?
Kaali on todellakin parasta juuri nyt. Tämä resepti tulee siskoltani, sillä kaalikääryleet ovat hänen bravuurinsa ja hän tekee niitä aina ison satsin kerralla. Hän kutsuu perheemme usein luokseen syömään ja tiedämme aina, mitä siellä on tarjolla.
Siskosi valmistaa siis kaalikääryleitä ympäri vuoden?
Kyllä, hän on tehnyt niitä jo vuosia. Tähän liittyy hauska vitsi perheemme kesken, mieheni ei nimittäin pidä niistä ollenkaan. Hän kysyy aina siskolle lähtiessämme, tarjoileeko hän taas niitä kääryleitä, ja vastaan, että todennäköisesti. Mieheni takia menemme kylään Mäkkärin kautta.
Sinulle siskosi kääryleet kuitenkin maistuvat?
Tykkään niitä kovasti. Siskoni jaksaa hauduttaa kaalia tarpeeksi pitkään, itse olen siihen liian hätäinen. Parasta kaalikääryleissä on, ettei niissä ole mitään erityistä vaan ihan tavallisia perusmakuja. Siskoni tosin kaataa kääryleiden päälle kermaa ja smetanaa ennen kun panee ne uuniin. Herkun hän tarjoilee perunasoseen ja puolukkahillon kanssa.
Miten usein kokoonnutte aterioimaan yhdessä?
Olemme siskoni kanssa hyvin läheisiä ja näemme usein. Yhdessä syömme noin kerran kuussa. Tapaamiset ovat tärkeitä, sillä niissä kerrotaan kuulumisia, juodaan viiniä ja viihdytään. Lapsemme ovat jo aikuisia mutta he tulevat toisinaan mukaan, koska hekin ovat kaalin ystäviä.
Kaalikääryleet Natalian siskon tapaan
1 iso kaali
600g sika-nauta -jauheliha
1,5dl esikeitettyjä ohrasuurimoita
2 valkosipulin kynttä
2 sipulia
1 kananmuna
1 purkki ruokakermaa
mausteeksi suolaa ja mustapippuria.
Tee näin:
Koverra kaalin kova kanta pois. Keitä kaalia noin 20min. isossa kattilassa, lisää ripaus suolaa keitinveteen.
Irrota lehtiä ja valuta vedet. Keitä ohraa kaaliliemessä noin 20 minuuttia.
Valmista täyte ruskistamalla jauheliha sipulin ja valkosipulin kanssa. Lisä joukkoon riisi ja mausteet.
Levitä kaalinlehdet ja lisää jokaiselle lehdelle noin 2 ruokalusikallista täytettä.
Kääri lehdet rulliksi ja asettele kääryleet voideltuun vuokaan. Kaada päälle, kaalin keitinlientä sekä kermaa ja smetanaa.
Kypsennä kääryleitä ensin tunti 150 asteisessa uunissa ja toinen tunti noin 100 asteen lämmössä.
Tarjoile herkku perunamuusin ja puolukkasurvoksen kanssa.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.