Sitä itää -voittaja FC Kontu opettaa pelin ohessa tunnetaitoja
Jalkapallo on urheilun kuningaslaji, joka herättää suuria tunteita niin kentällä kuin katsomossakin. Lapsille ja nuorille Sitä itää -äänestyksen voittanut kontulalainen FC Kontu -jalkapalloseura tarjoaa turvallisen ympäristön oppia kentällä myös tärkeitä elämäntaitoja.
Easton Helsingin Sitä itää -kanta-asiakasohjelma sponsoroi vuosittain itähelsinkiläisiä toimijoita, jotka rikastuttavat itähelsinkiläisten elämää ja yhteisöllisyyttä. Äänestyksen osallistujat ja voittaja valitaan yleisön ehdotusten ja äänten perusteella.
Tämän kevään äänestyksen voittaja FC Kontu on yksi Suomen kansainvälisimmistä jalkapalloseuroista, jonka kentillä puhutaan jopa 50 eri kieltä. Treeneissä tulkkausapua tarjotaan suomen lisäksi mm. arabian, somalin ja venäjän kielillä.
Kuten monen muunkin urheiluseuran, myös FC Kontun toiminta perustuu pääosin vapaaehtoisten talkoohenkeen, sillä palkattuja työntekijöitä seuralla on vain muutama. Kentällä ahkeroinnin lisäksi seuran yhteisöllisyys näkyi Sitä itää -äänestyksen viimeisen äänestyspäivän loppukirinä, vaikka toiseksi tullut Myllypuron Mustarastaat -partiolippukunta tarjosikin FC Kontulle kovan vastuksen.
Vuonna 1967 perustetun jalkapalloseuran pelaajat tulevat pääosin Kontulan lähialueilta Vesalasta, Kurkimäestä ja Mellunkylästä. Seuraan kuuluu yli 1100 jäsentä leikin varjolla harjoittelevista parivuotiaista aikuisiin. Miesten ja naisten edustusjoukkueet pelaavat tällä hetkellä Kolmosessa.
Futis kuuluu kaikille
Vuonna 1967 perustettu FC Kontu on profiloitunut kasvattajaseuraksi, johon kaiken tasoiset pelaajat ovat tervetulleita ja, jossa kustannukset pyritään pitämään mahdollisimman matalana. Tästä huolimatta toisinaan alueen perheiden taloudellinen tilanne voi estää lasten harrastamisen, koska seura- ja joukkuemaksuihin, harjoitusleireihin ja pelivarusteisiin uppoaa useita satasia vuodessa.
–Itä-Helsingissä näkyy paljon maahanmuuton, syrjäytymisen ja työttömyyden aiheuttamia ongelmia, joita korona-aika on monessa perheessä pahentanut. On surullista, että osa pelaajista joutuu luopumaan harrastuksestaan, koska monessa perheessä joudutaan tinkimään kaikesta ylimääräisestä, FC Kontun puheenjohtaja Heli Liuha kertoo.
Vähävaraisten lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen turvaamiseksi FC Kontu perusti vuonna 2016 tukirahaston, joka tarjoaa vähävaraisille perheille mahdollisuuden hakea avustusta esimerkiksi joukkue- ja leirimaksujen maksamiseen.
Easton Helsingin Sitä itää -kanta-asiakasohjelman tarjoamalla 3000 € avustuksella FC Kontu järjestää alkusyksyllä ylimääräisen tukihakukierroksen, joka tarjoaa noin 20 lapselle ja nuorelle tukea harrastuksensa jatkamiseen.
Joukkueurheilu opettaa paljon muutakin kuin pelitaitoja
Heli kertoo joukkueurheilun opettavan lapsille ja nuorille liikuntataitojen ohella myös muita elämäntaitoja, joista on hyötyä niin nuorena kuin aikuisenakin.
– Kentällä pelaajat oppivat esimerkiksi tiimityöskentelyä, vuorovaikutustaitoja ja erilaisten tunteiden käsittelemistä. Pettymysten käsittely turvallisessa ympäristössä tukee lapsen itsesäätelytaitojen kehittymistä. Toiminta tapahtuu jalkapallon ehdoilla, mutta kasvatuksellisuus ja suvaitsevaisuus ovat tärkeä osa toimintaamme, Heli sanoo.
Helin mukaan treeneissä ja etenkin pelitilanteissa näkee, että lapsilla ja nuorilla on varsin erityyppisiä selviytymismalleja, joilla he käsittelevät häviämisen ja epäonnistumisen kokemuksia. Joskus epäonnistuminen voi purkautua kiukkuna tai toisten syyttelynä.
–On tärkeää, että joukkueessa vallitsee yhteishenki, jossa sekä voitamme että häviämme yhdessä.
Turvallinen ympäristö kokea tunteita
Parhaimmillaan urheiluseura tarjoaa nuorille turvallisen ympäristön, jossa joukkuehengen tarjoama yhteisöllisyys ja säännölliset treenit tuovat nuorten elämään rytmiä, joka estää heitä esimerkiksi ajautumasta rikollis- tai päihdeporukoihin mielekkään tekemisen puuttuessa.
– Joillekin lapsille ja nuorille seuratreenit voivat olla ainoa turvallinen paikka viettää vapaa-aikaa, jos kotona on paljon ongelmia. Meille on tärkeää, ettemme hyväksy minkäänlaista kiusaamista tai häirintää, vaan puutumme ongelmiin välittömästi.
Helin mukaan joukkueurheilun tarjoamat kaverisuhteet ovat erityisen tärkeitä kasvuiässä oleville tytöille, joiden itsetuntoa joukkueurheilun on erityisesti todettu kehittävän. Heli iloitsee siitä, että korona-aikaan seuran toimintaan on hakeutunut tavallista enemmän tyttöjä ja myös maahanmuuttajatytöt ovat löytäneet lajin pariin.
– Usein joukkueurheilu luo jopa elinikäisiä ystävyyssuhteita. Kentällä pitää olla hyvä fiilis, muuten yhdessä pelaamisesta ei tule mitään.
Hyvän fiiliksen luominen on ensisijaisesti joukkueen toimihenkilöiden tehtävä, myös yhtä lailla vastuu siitä kuuluu jokaiselle pelaajalle sekä vanhemmalle.
Urheilumaailmaan tarvitaan enemmän avointa keskustelua
Päätyönään HUS:n sairaanhoitajana työskentelevän Helin henkilökohtaisena tavoitteena on tuoda urheilumaailmaan avoimempaa keskustelukulttuuria ja rohkaista ihmisiä puuttumaan näkemäänsä häirintään. Hänestä häirintää on totuttu vähättelemään ja katsomaan läpi sormien, koska monet ihmiset pelkäävät oman asemansa puolesta. FC Kontussa on määritelty toimintatavat mahdollisten häirintä- ja kiusaamistilanteiden esiintuomiseen ja käsittelyyn ja ne on tiedotettu koko seurayhteisölle.
– Asenteiden muuttamiseksi urheilumaailmaan tarvitaan avoimempaa keskustelua ja läpinäkyvämpää toimintakulttuuria. Lasten ja nuorten tulevaisuuden takia tätä kaikkea kuitenkin tehdään.
Kuvat: Jenna Lehtonen
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.