Sovi treffit mustikkaan

Mustikanpoiminnan lomassa voi istahtaa mättäälle nauttimaan eväistä ja kuuntelemaan heinäsirkan siritystä ja metsän hiljaista huokailua. Juuri nyt marjaa on tarjolla niin runsaasti, että sangot täyttyvät hetkessä. Metsän oma superfood taittuu moneen ja siitä syntyvät myös kauden parhaat jälkkärit.

Itä-Helsingin havu- ja kangasmetsät tarjoavat upeat puitteet marjanpoimintaan. Meillä on sekä aurinkoisia rinteitä että hieman varjoisempia notkelmia, jossa mustikka viihtyy hyvin. Tänä vuonna marjaa on ollut tarjolla niin paljon kuin sitä on  jaksanut vain poimia, ja harmi kyllä, nyt vaikuttaa siltä, että iso osa saaliista jää poimimatta.

Mustikka on luonnon villiä superfoodia

Kun oli lapsi, mummoni kehotti minua syömään paljon mustikkaa, koska se parantaa näköä. Ja oikeassa mummo olikin; mustikka on todellista villinä kasvavaa superfoodiamme täynnä monenlaisia terveyshyötyjä.

Jo reilu desi mustikoita päivässä tukee terveyttä ja hyvinvointia.

Mustikan sisältämien antioksidanttien tiedetään esimerkiksi ylläpitävän silmien terveyttä, ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja, muistiongelmia, 2-tyypin diabetesta. Runsaskuituisena marjana mustikka tukee hyvää myös suoliston hyvinvointia.

Keittiössä mustikka taipuu moneen ja jokapäiväisen ruuanlaiton lisäksi sitä voi myös pakastaa, kuivattaa, hillota tai mehustaa.

Mustikan varpu on helppo tunnistaa

Mustikoiden, kuten muidenkin metsämarjojen poimiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Marjametsään mennessä kannattaa varata mukaan reilusti juotavaa ja olla tarkkana suuntavaistonsa kanssa. Metsässä kulkiessa on hyvä valita maastosta selkeitä maamerkkejä ja kertoa vaikkapa naapurille metsään lähdöstään, ihan varmuuden vuoksi. Tänä kesänä ihmisiä on eksynyt metsästysreissuilla jo ennätykseksi asti.

Toki on niitäkin, joita marjanpoiminta ei kiinnosta ja siksi on hyvä, että Eastonin Citymarketista saa nyt mustikkaa 5 kg:n laatikoissa ja isompaa pensasmustikkaa rasioissa läpi vuoden.

Mustikan kilohinta vaihtelee tarjonnan mukaan, mutta kannattaa muistaa, että luonnonmarjojen myyminen on pääsääntöisesti verovapaata tuloa. Olenkin yrittänyt innostaa omaa nuorisoamme marjametsään tienaamaan, mutta heikoin tuloksin.

Itse nautin marjastuksesta eikä vähiten siksi, että pakkaan mukaan hyvät eväät. Parasta on jos mukaan saa hyvän ystävän, jonka kanssa vaihtaa kuulumisia ja nauttia kesäisen metsän rauhasta.

Ja sitten herkkuihin

K-ruokasivustoilta löytyy paljon hyviä mustikkareseptejä. Itselleni ne toimivat usein inspiraationa, jonka pohjalta kehittelen resepteistä omia versioitani. Yksi hyvin arkinen ohje on minusta ylitse muiden. Rakastan ​tätä mustikkaruispuuroa ja sitä on syöty meillä paljon pitkin vuotta.

Puuro kannattaa vatkata kylmänä vaahdoksi, jolloin se säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän. Parhaalta tämä puuro maistuu, kun sen hunnuttaa vaniljavaahdolla ja tuoreilla mustikoilla.

Maista jännittäviä mustikkaleipiä

Mustikka sopii myös makean ja suolaisen liittoon ja paahdetut ​mustikkaleivät ovatkin kokeilemisen arvoisia. Näitä leipiä voi varioida sen mukaan mitä kaapista löytyy.  Omasta jääkaapistani löytyi tällä kertaa rasia Creme Bonjour -parmesaanijuustoa ja käytin sitä, mutta myös fetajuusto tai vuohenjuusto sopivat täytteeksi mainiosti.

Mustikkaleipiin tarvitset:

paahtoleipää

tuoreita mustikoita

parmesaani-tuorejuustoa ja basilikaa

voita paistamiseen

Tee näin: leikkaa paahtoleivän reunat halutessasi pois. Voitele palat tuorejuustolla ja asettele päälle mustikat ja basilikat. Laita leivänpalat päällekkäin ja asettele ne paistinpannulle, johon olet sulattanut nokareen voita. Paista kummaltakin puolelta muutama minuutti, niin että pinta saa kauniin värin. Lopuksi halkaise leivät kulmittain kolmioleiviksi ja nauti heti lämpöisenä.

Helppo paistos rakastaa jäätelöä

Lapsille mustikka maistuu monessa muodossa, mutta erityisesti kesän ensimmäisistä marjoista teemme usein ​ruis-mustikkapaistosta​, joka maistuu ihanalle heti uunista nostettuna ja kermajäätelön kanssa tarjottuna.

Helppo paistos on nopea tekaista esimerkiksi vierasvaraksi. Paistos syntyy yhtä hyvin tuoreista mustikoista tai pakastemarjoista ja on nopeimmillaan uunissa jo viidessä minuutissa!

Miltä maistui?

No hyvältä tietenkin!

Lasten suosikki oli mustikkapaistos kera jäätelön.

Viileän jäätelön kera nautittu paistos sopiikin lämpimään kesäpäivään kuin aurinko taivaalle.

Juustoiset mustikkaleivät herättivät hieman ihmetystä, mutta maku vei mennessään ja nekin saivat täydet pisteet. Arkinen mustikkapuuro on lapsille jo niin tuttua huttua, että sitä on vaikea arvioida, mutta sitä voi sanoa kaikkien kestosuosikiksi.

Testin perusteella mustikka ansaitsee täydet pisteet. Mikä parasta, herkkua voi nyt käydä hamstaamassa pakastimet täyteen ja ihan ilmaiseksi. Onneksi kesää on vielä jäljellä, joten kehotankin kaikkia vetämään saappaat jalkaan ja nenän kohti mustikkamättäitä.

Jarna Gustafsson

Jarna Gustafsson

Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.

 

Aiheeseen liittyen

Koti idän kattojen yllä  

Millaista on asua talossa, jossa ikkunanpesu tulee jättää vuorikiipeilijöille? Jenna soitti summeria ikonisessa Helmitornissa.

Summeri soikoon!
16.09.2020

Vuosaaren kaupunkisuunnitelma esittäytyy Vuotalossa

Miltä näyttävät Vuosaaren torit, raitit ja puistot tulevaisuudessa? Se selviää Vuotalossa esillä olevasta näyttelystä.

Kiikarissa itä
09.09.2020

Sienimetsä tarjoaa yllätyksiä ja löytämisen riemua

Sienestys on löytämisen riemua, joka herättää puhdasta iloa myös keittiössä. Tässä varmat sieniherkut hämärtyvien iltojen istujaisiin.

Miltä maistui?
03.09.2020

Saunahaltiatar puhalsi Furuvikin huvilan uuteen elämään

Villa Furuvikin saunahaltiar Tea Lindberg löysi Jollaksesta kodin, jossa villi luonto, kaupunkilaisuus ja saunayrittäjyys yhdistyvät.

Hyllyjen välissä
02.09.2020

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone on remontin vuoksi toistaiseksi pois käytöstä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje