Stand up -koomikko Mebe myy salit täyteen Itä-Helsingissä

Itäkuskus stand up -nimisiä klubi-iltoja vetävä Mebe tietää, mikä itähelsinkiläisiä naurattaa. Tapasimme koomikon kauppakeskus Eastonissa ja kysyimme häneltä, mikä on suosion salaisuus.

Lavalta kantautuu kysymys, jossa tiedustellaan yleisössä istuvan ammattinimikettä. Joku eturivissä istuva kertoo olevansa sekatyöläinen. Stand up -koomikko Mebe kohottaa katseensa yleisöön ja nostaa mikrofonin suunsa eteen:

– Eli hän on työtön.

Yleisö ratkeaa riemusta. Kulttuurikeskus Stoan sali on täynnä ihmisiä. Ilta on loppuunmyyty, kuten myös edelliskerralla. Vapaita istumapaikkoja ei löydy. Kaikkia naurattaa, kun Mebe mainitsee illan kiintiösuomalaisesta. Pesti on vakioelementti maahanmuuttajataustaisen koomikkojen tähdittämällä klubilla. Kiintiösuomalaisena lavalla on tähän mennessä nähty muun muassa Jukka Lindström ja Tomi Walamies.

Keväästä 2022 lähtien Itäkuskus stand up -nimisiä keikkoja isännöinyt Mebe tunnetaan paitsi tuuheista kulmakarvoistaan, myös televisiosta ja TikTokin huumorivideoista. Monet niistä on kuvattu Itä-Helsingissä, sillä Mebe on asunut pitkään Meri-Rastilassa.

Komiikkaa kymmenisen vuoden ajan tehnyt itähelsinkiläinen kertoo, että Itäkuskus-keikkojen suosio on yllättänyt myös Stoan väen. Tähän mennessä takana on kahdeksan klubi-iltaa, jotka ovat keränneet pitkän jonon ovien eteen. Tila on juuri sellainen, joka vastaa sekä koomikoiden että yleisön kriteereihin. Lavalla mahtuu kävelemään, ja tiskin takaa tarjoillaan juotavaa.

– Illan menestyminen voi olla kiinni jopa paikasta, Mebe tietää.

Siihen liittyen hän väläyttää heti haastattelun alkuun uutisen. Tasan vuoden kuluttua, keväällä 2024, koomikko aloittaa elämänsä ensimmäisen soolokiertueen. Se tarkoittaa sitä, että Mebe esiintyy tulevaisuudessa tyylikkäissä konserttisaleissa. Sellaisissa paikoissa, joista moni aloitteleva stand up -koomikko vasta haaveilee.

Suomen hauskimmat mamut

Tie lapsuuspäivien Conan O’Brien -fanituksesta yleisön eteen on vaatinut paljon harjoittelua ja ennen kaikkea improvisointia. Koskaan ei nimittäin tiedä, mitä yleisöstä huudetaan. Koomikon on oltava jatkuvasti valppaana.

– Kerran joku pyysi anteeksi sitä, että nauroi. Tein siitä myöhemmin vitsin, joka päätyi osaksi settiäni, Mebe kertoo huvittuneena.

Juuri tämän kaltaiset tapahtumat ovat stand up -koomikolle käyttökelpoista materiaalia. Muun muassa asiakaspalvelijan töitä tehnyt Mebe kertoo, että parhaimmat jutut kannattaa kirjoittaa muistiin heti, kun ne tapahtuvat. Muuten hyvät vitsit menevät ohi ja unohtuvat.

Kurdistanista Suomeen 1990-luvulla muuttanut stand up -koomikko ottaa lavalla puheeksi aiheita sodasta historiaan ja elokuvista itsepuolustukseen. Jos luulee tulevansa Stoaan kuuntelemaan pelkästään niin sanottua perinteistä mamuläppää, erehtyy pahasti. Stereotypiat ja kliseet karisevat viimeistään siinä vaiheessa, kun kollega Farbod Mehrabkhani kertoo naapurin Ritva-mummosta, joka kuulemma päihittää kyttäämistaidoillaan maksulliset hälytysjärjestelmät. Hihittely täyttää koko salin.

Mebe muistuttaa, että klubi-iltojen esiintyjäkaarti ei ole yhdestä muotista. Samaa voi sanoa vitsien aihepiireistä. Ne vaihtelevat lihomisesta kriiseihin, parisuhteesta politiikkaan ja Teslasta krav magaan. Lavalla nähdään koomikkoja niin Englannista kuin Filippiineiltä.

– Olen perustanut Suomen hauskimmat mamut -nimisen klubin, en Suomen hauskimmat Lähi-Itäläiset -klubia. Stoassa esiintyy monesta eri maasta ponnistavia koomikoita.

Mebe mainitsee puheissaan sanan tasokkuus. Hän ei halua pettää yleisöä, vaan kunnioittaa sitä. Se tarkoittaa sitä, että lavalle ei nousta ilman suunnitelmaa. Stoan illoissa esiintyykin kokeneita koomikoita ja tulevaisuuden lupauksia.

Itä-Helsingin stand up -tarjontaa Mebe pitää yhtenä Suomen parhaimmista. Hän suosittelee sekä Puotilan Svenkka Stand up -klubia että Aurinkolahden Solmu-pubin iltoja, joissa hän on itsekin toiminut seremoniamestarina.

– Haluan tuottaa stand uppia, joka sopii kaiken ikäisille. Esimerkiksi Pekka Pouta on käynyt meidän klubillamme. Tunnistimme hänet heti, Mebe nauraa.

Jenna Lehtonen

Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median perustaja ja päätoimittaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.

Aiheeseen liittyen

Eastonin BiBi-ravintolassa koet persialaiset maut aidoimmillaan

Persialainen BiBi-ravintola tarjoaa makuja, jotka tuovat ihmiset yhteen.

Minun reseptini
21.02.2024

Mitä lahjaksi lapselle? – Tässä joulun parhaat lahjaideat Eastonista

Kauppakeskuspäällikkömme Olli ideoi lahjavinkkejä monen ikäisille lapsille ja eri kukkarolle – kaikki Eastonista.

Hyllyjen välissä
07.12.2023

Kiitos timanttisista Sitä itää -ehdotuksista!

Etsimme Itä-Helsingin timanttisinta toimijaa. Ehdota suosikkiasi Sitä itää -ohjelmaamme ja tienaa sen toimintaan jopa 3000 €!

Sitä itää
12.10.2023

Jo kuus vee, jee! Tervetuloa juhlimaan Eastonin synttäreitä la 7.10.

Easton Helsinki juhlii synttäreitään lauantaina 7.10. kello 11–15. Tervetuloa mukaan ja nauttimaan hauskasta ohjelmastamme. Juhlatirehtöörinämme toimii hupsutteleva Pelle Positiivi.

Neuvosta vaari
29.09.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje