Syksyn sielu löytyy värikkäistä juureksista
Juurekset ovat nyt ruoanlaiton trendikkäin raaka-aine. Ne tuovat lautaselle väriä, rakennetta ja makua. Tee ihanin paahdettu juuressalaatti, jossa puna- ja raitajuuri kohtaa sinihomejuuston ja pekaanipähkinän. Tai kokeile tehdä itse rapsakoita juuressipsejä Airfryerissä tai uunissa. Ne ovat terveellisiä ja niin hyviä!
Tällä hetkellä kaupan tiskit pullottavat mitä upeamman värisiä juureksia. Valikoimaa löytyy jokaiselle makunystyrälle. Suomalaiset ovat kohtuullisen hyviä syömään kasviksia, ja juuresten osuus on ollut kasvussa. Uudet kansalliset ravintosuositukset kannustavat ihmisiä kasvispainotteisempaan ruokavalioon ja juureksilla saa kivaa lisää ja väriä lautaselle.
Juurekset ovat hyvin monipuolisia ja edullisia raaka-aineita, täynnä hyviä ravintoarvoja ja vitamiineja. Niistä syntyy sekä pääruokia että herkullisia lisäkkeitä. Tuoreista juureksista voi käyttää myös naatit, kunhan peset ne hyvin.
Entistä tietoisempi kuluttaja pohtii ruoan kotimaisuutta ja arvottaa lähituotantoa. Juurekset ovat sitä parhaimmillaan; aitoa yksinkertaista ja rehellistä ruokaa.
Uunissa juuresten makeus syvenee ja paahtaminen tuo esiin juuresten hennot ominaismaut. Ruokaisa juuressalaatti on ihana illanistujaistarjottava. Tee sitä iso vati, koska se on niin hyvää, että haluat syödä sitä vielä seuraavana päivänä lounaaksi.
JUURESSALAATTI
TARVITSET:
4 kpl punajuurta
4 kpl raitajuurta
2–3 rkl oliiviöljyä
½-1 tl suolaa
1 rkl hunajaa tai tummaa siirappia
rucolaa
lehtipersiljaa (tuoretta)
appelsiini (luomu)
1 rs hummusta
Juustomuruseos
1 kpl Aura-sinihomejuustoa
reilu nippu rucolaa
kourallinen pekaanipähkinöitä / manteleita
1 tl appelsiinin kuorta raastettuna
mustapippuria
Koristeluun
granaattiomenaa
TEE NÄIN:
- Kuori puna- ja raitajuuret ja paloittele ne sopiviksi palasiksi. Levitä paloitellut juurekset leivinpaperilla peitetylle pellille ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Lisää suola, pippuri, appelsiininkuoriraaste ja hunaja. Lisää silputtu lehtipersilja.
- Sekoita ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa, kunnes juurekset ovat pehmenneet ja saaneet kauniin paahteen (noin 20 min).
- Ota leikkuulauta ja hyvä kokkiveitsi. Lisää leikkuulaudalle sinihomejuusto ja murusta sitä hieman aluksi käsin. Lisää päälle nippu rucolaa, pähkinät ja hienonna raaka-aineet veitsellä hienoksi muruseokseksi.
- Kokoa annos. Levitä tarjoiluastian pohjalle hummus tasaisesti. Lisää paahdetut juureslohkot ja lopuksi sinihomejuusto- pähkinä- rucolaseos. Koristele halutessasi granaattiomenan siemenillä.


JUURESSIPSIT
Juuressipsit ovat todella herkullista naposteltavaa ja ne maistuvat myös nuorisolle. Rapeiden ja rouskuvien sipsien myötä terveellisiä kasviksia tulee nautittua kuin ohi mennen iso kasa. Kokeile rohkeasti erilaisia juureksia ja ylläty miten maukkaita itsetehdyt sipsit ovat ja ilman epäterveellistä rasvaa. Juuressipsit säilyvät kuivassa ja valolta suojatussa paikassa useita viikkoja.
TARVITSET:
2 perunaa
2 punajuurta
2 raitajuurta
2 porkkanaa
ripaus oliiviöljyä
suolaa
paprikajauhetta
TEE NÄIN:
- Pese ja leikkaa haluamasi juurekset aivan ohuiksi siivuiksi esim. mandolinolla tai juustohöylällä.
- Laita juuressiivut jääkylmään veteen, kukin juures omaan vesiastiaan.
- Kuivaa paahtumaan menevät juurekset keittiöpyyhkeen päällä hyvin. Pirskoittele pintaan vähän oliiviöljyä.
- Riippuen siitä, teetkö sipsit airfryerissä vai uunissa, huolehdi että ohuet juuressiivut ovat erillään toisistaan. Jos valmistat airfryerissä, paahda juureslaatu kerrallaan 150-asteessa noin 20–30 min tai lisää aikaa tarvittaessa, jotta lastut ovat rapsakoita.
- Uunissa juuressipsit paahtuvat noin 125-asteessa ½ tuntia. Vähennä lämpöä 75-asteeseen ja mausta suolalla ja paprikajauheella. Anna lastujen paahtua tämän jälkeen rauhassa muutama tunti. Varo kuitenkin etteivät sipsit eivät kärähdä. Jos olet viitseliäs, voit kääntää sipsit paiston keskivaiheilla pihdeillä.
- Tarjoile heti sellaisenaan tai dipin kera.

Miltä maistui?
Juurekset ovat erityisen ihania ja monipuolisia tämän kaltaisissa tarjottavissa. Paahdettu juuressalaatti oli todella hyvää ja kaikki sitä maistaneet lähes nuolivat lautasen puhtaaksi. Tarjoilin salaatin rapsakan maalaispatongin kanssa. Salaatissa oleva hummus toi lisää ruokaisuutta. Tämä salaatti sopii myös jo lähestyviin pikkujouluihin tai illanistujaisiin porukalla jaettavaksi, kuten myös juuressipsit.
Juuressipsit olivat niin hyviä. Niitä haluttiin lisää ja jos kerran lähdet niitä valmistamaan varmista, että teet niitä tarpeeksi suuren määrän. Juuresten omat maut tulivat hienosti esiin airfryerissä valmistaessa, etkä tarvitse juuri oliiviöljyä. Juuresten rakenne oli rouskuva ja maku maukas. Tämän jälkeen, et enää himoitse kaupan sipsejä, vaan paahdat jatkossa omat sipsisi.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.