Taekwondoseura Wondo opettaa itsepuolustus- ja ystävyystaitoja Itä-Helsingissä

Taekwondo oli ennen rajussa maineessa, mutta nykyään laji opettaa itsepuolustustaitojen lisäksi itsehillintää ja kunnioittavaa käytöstä. Monelle itähelsinkiläiselle lapselle ja nuorelle   taekwondoseura Wondon sali on paikka, jossa he viihtyvät pitkään treenien jälkeenkin.

Taekwondon liikesarja valmentaja Jouko Kivini lennähtää hienoisesti taaksepäin kiertopotkujen osuessa mitsiin, eli suureen tyynyyn, jota harjoituksissa käytetään. Potkussa on voimaa!

Tatamilla ovat käynnissä taekwondoaseura Wondon liikesarjaryhmän harjoitukset. Hyppypotkuissa ottelijoiden jalat nousevat korkealle ja iskut ovat hallitusti synkassa. Välillä ilmaan kajahtaa kihap-huutoja.

Taekwondo on Koreasta lähtöisin oleva monipuolinen urheilu- ja olympialaji, joka vaatii nopeutta, kehon koordinaatiota, voimaa ja mielen hallintaa. Lajissa kilpaillaan kahdessa erilaisessa kilpailumuodossa, ottelussa ja liikesarjoissa.

Lajiin kuuluu iskuja, lyöntejä ja potkuja sisältäviä liikesarjoja, poomsaeita. Karaten ja monen muun lajin tapaan lajin liikesarjat ovat itsepuolustusta kuviteltua vastustajaa vastaan. Näin lajia voi harrastaa myös ilman kontaktia.

Tavoitteellinen harjoittelu buustaa koulumenestystä

Rastilassa asuva Bao Boi, 15, aloitti lajin harrastamisen 9-vuotiaana äitinsä kehotuksesta, jotta hän oppisi puolustautumaan kiusaajiaan vastaan. Sen jälkeen laji vei mennessään, eikä häntä sittemmin ole kiusattu.

– Eivät ne enää uskaltaisi kiusata, sanoo 11-vuotias Luca (kuvassa alla vasemmalla) joka lähtee Bao Boin (kuvassa alla oikealla) kanssa marraskuussa Innsbruckiin edustamaan Suomea taekwondon EM-kisoihin.

Harjoitteluun Bao Boi on suhtautunut alusta saakka kunnianhimoisesti.

– Kun Bao Boi aloitti harjoittelun, hän seisoi salin ulko-ovella odottelemassa 1,5 tuntia ennen harjoitusten alkamista. Kun päästin hänet sisään, hän tuli salille tekemään läksyjä. Urheilu vaikuttaa positiivisesti myös koulunkäyntiin. Kilparyhmämme yhteiskeskiarvo koulussa on 9,3 ja paras keskiarvo 9,9, valmentaja Jouko kertoo ylpeänä.

Taekwondossa menestyminen vaatii itseluottamusta, itsehillintää ja henkistä tasapainoa ja siksi kehon ja mielen yhteys tulee olla tasapainossa.

– Tässä lajissa pää ohjaa kaikkea. Keskittyminen, kunnioitus ja käyttäytyminen ovat keskeisessä roolissa tatamilla. Harjoittelu riisuu kaiken turhan pois.

Taekwondossa kaikki ovat kavereita

Jouko on toiminut taekwondovalmentajana liki 20 vuotta. Kilpaurheiluun suuntautuvan liikesarjaryhmän lisäksi hän valmentaa eri ikäryhmiin jaettuja lapsia nuoria ja aikuisia, jolle laji on ennen muuta kiva harrastus.

– Harrastajaryhmissä aikuiset eivät halua treenata nuorten kanssa, mutta todellisuudessa nuoret kaipaavat parempia vastuksia kehittyäkseen. Harvat aikuiset taipuvat samanlaiseen kehonhallintaan.

Kilpasarjaryhmässä harjoittelevat yhdessä 9–17 -vuotiaat ja samalla tatamilla vilisee lapsia ja nuoria eri kulttuuritaustoista. Ongelmia ikäeroista ei synny, sillä tatamilla kaikki ovat keskenään tasa-arvoisia.

– Täällä kaikki on kavereita eikä ketään jätetä yksin. Täällä olen oppinut uskomaan itseeni ja nähnyt että pystyn ja osaan, Luca kertoo.

– Mulle taas harrastus on ollut helppo tapa tutustua erilaisiin ihmisiin, eikä ihmisten kohtaaminen enää jännitä kuten ennen, jatkaa Bao Boi.

Harjoittelun jälkeen nuoret kokoontuvat mielellään kerhohuoneelle vaihtamaan kuulumisia. Taekwondo-salista on muodostunut paikka, josta moni löytää uusia kavereita ja vertaistukea. Treenien jälkeen lapset eivät tahdo lähteä salilta, vaan jäävät yhdessä juttelemaan, syömään ja tekemään läksyjä.

Vuonna 1985 perustettu ja nopeasti kasvanut Wondo on Suomen suurin taekwondoseura ja sen alla harjoittelee noin 700 jäsentä harrastelijoista ammattilaisiin. Nyt kiinnostus lajiin on selvässä kasvussa, sillä tänä vuonna tulokkaita on ollut tavallista enemmän. Itäkeskuksen lisäksi seuran harjoituspaikkoja löytyy ympäri Helsinkiä ja Espoota.

Lauta katkeaa, kun uskoo itseensä

Säännöt ja kurinalaisuus ovat tatamilla tärkeitä. Jos korkeimman tason eli, mustan vyön omistaja käyttäisi harjoituksissa täyttä voimaansa ja osaamistaan heikompaa vastustajaa kohtaan, ei harjoittelu olisi kenellekään kivaa.

– Kiinnitämme erityistä huomiota sekä harjoittelun että harjoitteluympäristön turvallisuuteen. Täällä jokainen voi treenata omana itsenään ja muita kunnioittaen.

Aiemmin laji on kuitenkin ollut rajummassa maineessa.

–  Lajin alkuaikoina kilpailtiin siitä, kuka on kovin. Jos sattui, ei siitä välitetty. Nykyisin lähtökohta on aivan toinen. Myös itsepuolustustilanteissa tavoitteena on puolustautua vastustajaa vahingoittamatta, mitä jo lakikin edellyttää.

 

Nykyään vastustajasta pyritään irtautumaan, tai häntä pyritään hallitsemaan, turvallisin ottein.

– Vastustajaa ei vahingoiteta lyönnein tai potkuin, ellei niitä hätävarjeluna ole pakko käyttää. Harjoittelun mukanaan tuoma itsetunto, pelottomuus ja fyysinen kestokyky ovat taekwondon vahvuuksia myös näissä tilanteissa.

Ääriesimerkki lajin tekniikoista on karate-elokuvista tuttu murskaus, jossa kilpailijoiden tulee lyödä lauta halki yhdellä lyönnillä.

– Lautaa ei saa nähdä lautana. Osaan lyödä lautaa oikealla tekniikalla ja oikeassa kulmassa, mutta jos en usko itseeni, lauta ei hajoa, vaan murran käteni. On siis lyötävä kuin lautaa ei olisikaan, varmana omasta onnistumisesta.

Taekwondoseura Wondo jakoi Eastonin Sitä itää -ohjelman 2023 -voiton yhdessä vuosaarelaisen lippupartiokunta Rastipartion kanssa. Saamallaan 1500 euron tuella Wondo hankki itähelsinkiläisille jäsenilleen harrastusvälineitä.

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.

Aiheeseen liittyen

”Apteekkityö on ollut aina suurin intohimoni” 

Marjaniemessä asuva Taru Pietiläinen aloitti uutena apteekkarina Eastonissa.

Hyllyjen välissä
04.03.2024

3 x rapsakkaa tofua – Näin saat tofusta hyvää ja maukasta

Tässä parhaat niksit tofun maustamiseen ja käsittelyyn.

Miltä maistui?
28.02.2024

Kotikutoisuus on Myllypuron Taitoluisteluklubille vahvuus

Myllypuron Taitoluisteluklubi kiihdytti voittoon tiukassa Sitä itää -taistelussa. Onnea seuralle ja sen luistelijoille!

Sitä itää
18.01.2024

Sitä itää -voiton vei Myllypuron taitoluisteluklubi. Lämpimästi onnea!

Syksyn 2023 Sitä itää -äänestyksen voittaja on Myllypuron taitoluisteluklubi.

Sitä itää
12.12.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje