Lisää proteiinia, vähemmän rasvaa. Tällainen Subwayn Subi-leipä sopii treenaajalle
Moni treenaaja välttelee hiililareita ja kiertää leipäkojut kaukaa, vaikka herkkupatonki olisikin houkuttelevaa napata mukaan nälän iskiessä. Oikeilla valinnoilla täytetystä leivästä saa kuitenkin myös urheilijalle tai kehonrakentajalle sopivan annoksen. Moninkertainen voimannoston maailmanmestari, Eastonin Subway-yrittäjä Reza Golmohammadi kertoo nyt, millainen Subwayn Subi-leipä ruokavaliostaan tarkalle treenaajalle sopii.
Maailmanmestaruustason voimannostokilpailuun kuuluu kolme liikettä: jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastaveto. Kilpailuennätyksenään iranilainen yrittäjä Reza Golmohammadi on kyykännyt 400 kiloa ja nostanut penkistä huimat 330 kiloa.
Vaikka Reza on sittemmin lopettanut kilpailemisen, käy hän salilla yhä 3–4 kertaa viikossa ja kokee treenaamisen elämäntavakseen.Kovassa kunnossa
Pekoni ei sovi bodarille
Kilpailuaikana Rezan ravinto koostui 70 % kananfileestä, joka on lähes rasvatonta, mutta sisältää runsaasti lihaskasvua tukevaa proteiinia. Lisäksi Reza nautti hyviä rasvoja, kuten pähkinöitä ja oliiviöljyä sekä hieman rahkaa tai kasviksia.
Vaikka kalorien laskeminen monen kuuluu aktiiviurheilijan arkeen, ei Reza pidä sitä tarpeellisena, jos ravitsemuksen perusteet ovat hallussa.
Millaisen leivän Reza siis valmistaisi urheilijalle, jolle ruoka on maun ohessa tärkeää polttoainetta treeneihin?
– Täydellinen urheilijan leipä syntyy tuoreesta ja itse paistetusta tummasta leivästä ja rasvattomasta naudanpaistista. Hyvänä proteiinina voi käyttää myös kanan tai kalkkunanrintaa tai kinkkuviipaleita, ja kastikkeena oliiviöljyä. Jos haluaa todella karsia hiilareita ja lisätä proteiinia, voi leivästä kaivertaa sisuksen pois ja täyttää sen lihalla tai tonnikalalla ilman majoneesikastiketta.
Lisää tuoreita kasviksia
Koska urheilijan tulee välttää kovia rasvoja, eivät pekoni ja majoneesi leivän välissä tule kysymykseen. Subwayssa se ei kuitenkaan ole ongelma, sillä leipä voidaan koota asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti.
Tässä Reza auttaa mielellään.
– Ellei ruokavalio ole todella tiukka, rasvaa voi karsia esimerkiksi käyttämällä juustoa tavallisen neljän viipaleen sijaan vain kaksi viipaletta ja lisäämään mukaan kasviksia. Kastikkeina toimivat oliiviöljy ja punaviinietiikka.
Vege- tai vegaaniruokavalioiselle treenaajalle Reza valmistaisi vegaanisen No Chicken Teriyakin Subin ravintolan valikoimasta. Kastikkeessa on hieman sokeria, mutta rasvaa puolikkaassa leivässä on vain 4,3 prosenttia.
Subwayn kaikkien ruoka-annosten ravintosisällöt löytyvät Subwayn sivustolta.
Easton Subway palvelee joka päivä klo 8-22. Lue esittely Eastonin Subwaysta

Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.