Kärrybongarit: ostoskärryrealismia Itä-Helsingistä

Yksinäisiä ostoskärryjä yön pimeydessä tai kyljellään kesän lämmöstä nautiskellen. Kärryjen bongaaminen saa katsomaan maailman uusin silmin, sanovat Kärrybongarit, jotka harrastavat kadonneiden ostoskärryjen bongailua Instagramissa.

Kadulla seisovat jälleen hylätyt ostoskärryt. Kuka ne on vienyt ja miksi? Se alkoi kiinnostaa Tommia, joka muutti viime kesänä Itäkeskukseen Tampereelta.

– Kun pyöräilin tai kuljin idässä koirani kanssa, törmäsin hylättyihin kärryihin jatkuvasti. Pian aloin kuvata niitä, ja lähetellä kuvia tyttöystävälleni Saaralle ja kaverilleni Heikille, jotka hekin alkoivat bongata ja kuvata kärryjä. Nyt kuvia on varastossamme tuhansia, ja kärryjen bongaaminen on kasvanut melkeinpä pakkomielteeksi, Tommi kertoo.

Instagramissa kuvista voi nähdä muutamia.

– Se on tosin varastostamme kuin pari hiekanjyvää Saharassa, Heikki nauraa.

“Kaikessa pimeydessä valo on jo läsnä. Mitä syvempi pimeys, sitä kirkkaampi valo”, Kärrybongarit runoilevat Instagramissa.

Kesä on parata bongausaikaa

Ostoskärryjen bongauksessa ja kuvauksessa ei ole sovittu yhteisestä taiteellisesta linjasta, mutta joitain periaatteita kuitenkin on: kärryihin ei missään tapauksessa saa koskea lavastusmielessä, vaan kuvauksen tulee tapahtua täysin aidoissa olosuhteissa.

– Mitä enemmän kuva heilahtaa, sitä enemmän siinä on vaaran tunnetta, Heikki täsmentää.Tuntemattoman kärrybongaajan kuvasaalista jalkapallon MM-karsintojen juhlahumusta.

 

Kuluneen talven aikana kuvausmaisemia on dominoinut arkinen harmaus, vaikka Tommi olisi halunnut kuvata kärryjä jäällä tai lumihangessa.

Onneksi paras bongausaika on kuitenkin vasta edessä.

– Tämä on ollut vasta lämmittelyä, uskomme, ensi kesänä räjähtää!, Heikki ennustaa.

Kesällä kärryjä löytyy muun muassa rannoilta ja puistoista, usein monien kilometrien päässä alkuperäisestä kohteestaan.

– Ehkä niillä on kärrätty kaveria Idän tähdestä tai muista baareista.

Koska kärryistä lähtee merkittävän paljon räminää, on bongareista kummallista, kuinka moni onnistuu rullaamaan kärryt yöaikaan kerrostalojen pihalle herättämättä koko tienoota.

Kärryt kuuluvat kauppaan

Harrastuksensa edetessä Kärrybongarit ovat oppineet tunnistamaan eri kauppojen kärryjä jo kaukaa. Monet niistä ovat peräisin Eastonista.

Kauppiaille kärryvarkaudet aiheuttavat jatkuvasti päänvaivaa ja ylimääräisiä kustannuksia, kun kärryjä on haalittava takaisin eri keinoin. Kärryjen tehtävä on olla helpottaa kauppakeskuksessa asiointia, joten raaskithan luopua kärryistä lähtiessäsi.

Myöskään Kärrybongarit eivät kehoita ketään varkauksiin, vaan mieluummin palauttamaan eksyneet kärryt takaisin kauppaan.

Heikki, Tommi ja Saara ovat kärryjen kavereita.

Kärryt kiinnostavat myös Italiassa

Aluksi Kärrybongareiden tiliä seurasivat vain kaverit, mutta nyt seuraajiksi on tullut myös muita kärryuteliaita. Kärrybongareiden iloksi myös he ovat alkaneet bongailemaan kärryjä ja lähettelemään niistä kuvia Instagramiin.

– Kuvia tulee erityisesti Italiasta. Ehkä #itis tarkoittaa italiaksi jotain erityistä.

Kärrybongareiden suosikkipaikat kärrybongailuun

Ilotulitustie Marjaniemessä

– Kun kävelee Kauppakartanonkadulta Heikille päin, tulee kärryjä vastaan ihan varmasti. Parhaimmillaan 200 metrin pätkällä on voinut bongata 5-6 kärryä, Tommi ja Saara kertovat.

Itäkeskuksen metro- ja bussiasemat

Takuuvarmoja peruspaikkoja, joilla tärppää lähes aina.

Puhoksen ostari

Puhoksella on sekaisin monenlaisia kärryjä, myös second handia. Erikoisuutena sieltä voi bongata esimerkiksi Prisman kärryt vuosimallia 1985.

Seuraa Kärrybongareita Instagramissa: @Kärrybongarit

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa Eastonin liikkeissä erilaisia ihmisiä ja ilmiöitä.  Minun reseptini -juttusarjassa puolestaan sukelletaan ruokamuistoihin tai annetaan eastonilainen vinkki parempaan arkeen. Love -pentu tuli taloon – blogissa seuraamme Annan ja hänen pentukoiransa Loven yhteisen taipaleen alkua.

Aiheeseen liittyen

Nyt tarvitaan ruoka-apua ja empatiaa

Kontulassa toimiva Apuna ry. tarjoaa tukea ja ruoka-apua vähävaraisille perheille, joiden määrä on koronan myötä moninkertaistunut. Kevään Sitä itää -kohteemme Apunan tarina osoittaa, kuinka paljon hyvää muutama ihminen voi saada aikaan.

Hyllyjen välissä
05.05.2020

Taksikassi auttaa riskiryhmäläisiä – ruokaa ja lääkkeitä puhelimitse

Eastonin K-Citymarketin ja apteekin kanssa yhteistyössä toimiva Taksikassi-palvelu toimittaa ruokaa ja lääkkeitä riskiryhmäläisille. Tilaukset onnistuvat helposti puhelimella.

Hyllyjen välissä
07.04.2020

Hengitä syvään ja laske rimaa

”Jos epätoivo iskee, vahvista sitä hyvää, mikä on olemassa.” Lue tunnetaito-ohjaaja Emma Nikkasen neuvot korona-kaaokseen.

Hyllyjen välissä
27.03.2020

Futiksessa saa kavereita – Puotinkylän Valtti kutsuu kaikki pelaamaan

Liikunnan hyötyjen lisäksi futis opettaa sosiaalisia taitoja ja kaverihenkeä. Parhaimmillaan kentällä syntyy elämänmittaisia ystävyyksiä.

Hyllyjen välissä
23.01.2020

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone on remontin vuoksi toistaiseksi pois käytöstä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje