Testissä parhaat juhlatarjottavat – näillä valloitat vieraasi!
Kevät tuo tullessaan vihreyden ja valon ja lukuisat juhlat Meillä vietetään pian ylioppilas- ja rippijuhlia. Kaiken kiireen keskellä on ihana järjestää nuorille juhlat, mutta täytyy sanoa, että kevät on myös hektistä aikaa ja juhlien järjestely vaatii hieman suunnittelua.
Leivon kaikki tarjottavat yleensä itse. Pikkupurtavan ja salaattien lisäksi teen erilaisia kakkuja, joita voi muunnella tilanteen mukaan. Jotten tyytyisi niiden suitsutuksessa vain omaan arviooni, pyysin naapurit kakkukahville arvioimaan onnistumistani.Mielestäni välittömän juhlatunnelman saavuttaminen vaadi päiväkausien järjestelyä. Muista siis, että juhlissa myös sinulla on tarkoitus olla hauskaa. Helpommalla pääsee, kun ajattelee että yksinkertainen on kaunista.
Kakkutrendit tulevat ja menevät, mutta maku on aina muodissa. Voileipäkakuista ollaan montaa mieltä, mutta minä olen kehittänyt omaan makuun sopivan juustoisen kasviskakun, jota moni on kehunut. K-Ruoka -sivustolta löytyy useita upeita voileipäkakkujen ohjeita, tässä niistä yksi.
Eastonin Citymarketin leipäpuolen myyjä kertoi minulle Fazerin Laivurin vaaleista vaakaviipaleista, jotka löytyvät pakastealtaasta. Valmiiden leipäviipaleiden avulla kakku on helppo koota. Näin ei tarvitse askarrella leipäpaloista kerroksia. Leipä on niin iso, että siitä tulee helposti kaksi voileipäkakkua kerralla. Ohje on yhdelle voileipäkakulle.Tarvitset:
Laivurin vaaleaa vaakaviipaletta / vuokaleipä palaa 16 kpl
1 prk yrttistä tuorejuustoa
1 prk tavallista tuorejuustoa
1 prk fetajuustoa
1 prk ranskankermaa
2 pussia pakasteherneitä
2 dl kasvisfondia
puska rucolaa
puska basilikaa
puska ruohosipulia
oliiviöljyä
sitruunaa
mustapippuria
ripaus suolaa
Koristeluun:
mozzarella palloja
tummia oliiveja
makeita kirsikkatomaatteja
herneenversoja
Ota tarvittava määrä vuokaleipäsiivuja pöydälle leivinpaperin päälle sulamaan siksi aikaa, kun valmistelet väliin tulevat massat. Itse leikkasin leipäsiivujen reunat pois saadakseni kauniin ja tasaisen kakun.
Täyte 1.
Aloita herne- basilika- rucolatahnan valmistuksella. Laita herneet kapeaan ja korkeaan vuokaan, sulata herneitä mikrossa pari minuuttia tai anna niiden sulaa pöydällä. Riivi basilikanlehtiä ja puolet rucolapuskasta herneiden sekaan, lisää reilu loraus oliiviöljyä, purista puolikkaan sitruunanmehu, mustapippuria myllystä ja suolaa maun mukaan. Surauta sauvasekoittimella kaikki sekaisin. Tarkista maku.
Täyte 2.
Yrttinen tuorejuusto notkistetaan sekaisin puolikkaan ranskankerman kanssa. Täytteen päälle murustellaan fetajuustoa ja silputtua ruohosipulia reilusti.
Kakun kuorrutus
Maustamattomaan tuorejuustoon sekoitetaan puolikas ranskankerma, ripaus suolaa ja sokeria, mustapippuria, sitruunaa.Kakku kootaan niin, että jokainen leipäviipale kostutetaan kasvisfondilla ja päälle levitetään täyte. Kasvisfondi valmistetaan ohjeen mukaan. Kakun voi koristella mielensä mukaan mozzarella palloilla, kirsikkatomaateilla, tummilla oliiveilla, basilikalla ja herneenversoilla.
Voileipäkakusta voi helposti tehdä täysin vegaanin vaihtoehdon vaihtamalla maitotuotteet vegaanisiin. Itse suosittelen käyttämään aina samanlaista leipää kakussa, koska se helpottaa kakun tasaista kostuttamista. Kakun on hyvä antaa maustua jääkaapissa useampi tunti ennen tarjoilua.
Kääretorttukakku
K-ruoka -resepteistä löytyy useita eri ohjeita peruskääretorttupohjaan. Tässä yksi niistä. Tähän kakkuun tulee sekä vaalea- että suklainen kääretorttupohja. Kakun kokoa voi itse määritellä kakkupalojen kokojen mukaan. Leikkasin puoliksi pellillä olevat pohjat.
Kakun juju on helppous ja näyttävyys saadaan pursotuksilla ja tuoreilla marjoilla. Kakku on hetkessä valmis tarjottavaksi.
Tarvitset:
4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoa
1 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta
(Suklaapohjassa vehnäjauhoa ja perunajauhoa laitetaan ½ dl ja lisäksi ½ dl tummaa kaakaojauhetta).
Pursotus:
3 prk Flora-vispiä (20% 2,5 dl)
1 prk mascarbonejuustoa
1 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
200 g valkosuklaata
Pursotustäytettä tarvitaan tähän kakkuun reilusti. Vatkaa vispikerma ja sokeri vaahdoksi tarpeeksi suuressa astiassa. Sulata suklaa miedolla lämmöllä mikrossa, välillä sekoittaen. Sulanut suklaa sekoitetaan mascarbone-juuston sekaan ja lopuksi yhdistetään massat.
Kostututukseen Spritea tai omenatuoremehua
Täyte:
Lemon curd -tahnaa
mansikoita
pensasmustikoita
boysenmarjoja
Suosittelen laittamaan kakkupohjat tunniksi pakastimeen, jolloin niitä on helpompi käsitellä. Halkaise pohjat keskeltä ja siisti reunat. Aloita alimman pohjan kostutus pullasutia apuna käyttäen, kostuketta ei kannata laittaa liikaa. Sivele Lemon curd -tahnaa ohuelti kostutetun kakkupohjan päälle. Pursoita kermaruusukkeita kakun reunoilta alkaen ja täytä välit marjoilla. Mitä enemmän marjoja, sitä näyttävämpi kakku. Näin kakku täytetään kerros kerrokselta. Kakku koristellaan runsailla pursotuksilla ja marjoilla.
Kakun tekemisessä kannattaa olla kunnon pursotusvälineet. Jos kaapistasi ei löydy sopivaa tyllaa, Citymarket Easton myy pursotus settejä, joissa on erilaisia pursotuspäitä. Toki kerman voi levittää ihan normaalisti lastalla, mutta pursotuksilla saa upean näköisen kakun pienellä vaivalla. Lisäksi teen juhliin usein koristeita marengista. Pursottelen eri kokoisia ja näköisiä marenkikakkuja, joita voi tarvittaessa käyttää koristeina. Lisäksi marengista on aina helppo tehdä gluteenittomille vieraille pieniä leivoksia. Suussa sulava suklaabrownieskakku
Tarvitset:
250 g voita
200 g tummaa suklaata
4 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
5 dl sokeria
2 tl vanilijasokeria
Koristelu:
150 g maitosuklaata
2 rkl voita
boysenmarjoja
pensasmustikkaa
marenkeja
syötäviä kukkia
Sain tämän juhlieni luottokakun alkuperäisen reseptin mieheni siskolta, joka on kerrassaan loistava leipuri.
Kakulla on ikuinen paikkansa suklaata rakastavien herkkusuiden sydämissä.
Laita kattilaan sulamaan 250 g voita. Paloittele suklaa sulaneen voin sekaan, mutta älä kiehauta. Anna suklaapalojen sulaa hetki voisulassa, sekoita tasaiseksi ja jäähdytä. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot kevyesti sekoittaen vaahdon sekaan. Lopuksi sekoita sulanut suklaavoiseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Näin kakun liikuttelu on helpompaa. 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Keskikohta saa jäädä hieman kosteaksi. Jäähdytä kakku rauhassa vuoassa. Koristelussa käytettävä maitosuklaa ja voi sulatetaan miedolla lämmöllä mikrossa. Suklaa levitetään kakun päälle ja koristellaan marjoin, marengein ja syötävin kukin.Tällä kerralla makutuomareina toimivat naapurit, jotka positiivisesti yllättyivät illan kahvikutsusta. Täytekakku oli heidän makuunsa raikas ja todella herkullinen. Joku kehui täydellistä pursoitusta ja suutuntumaa. Tuoreet marjat tekivät kakusta entistä herkullisemman tähän aikaan vuodesta. Suklaakakku suli suuhun, kuten alussa lupailinkin ja oli kaikkien mieleen.
Voileipäkakussa erityisesti vihreäraita sai kehuja niin maun kuin ulkonäönkin puolesta. Uskon kakun maistuvan monille lihattomille vieraille. Kaikki kakut olivat ehdottomasti makunsa puolesta 5/5.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.