Tiesitkö, missä kuvattiin Pahan kukat tai Hölmö nuori sydän? – Kiersimme Itä-Helsingin salaiset kuvauspaikat
Itä-Helsingistä löytyy yllättävän monta kohdetta, jossa on kuvattu leffoja ja tv-sarjoja. Kiertelimme Puotilassa asuvan elokuvalehti Episodin toimituspäällikön, Jussi Huhtalan kanssa kuvauspaikoilla ja pohdimme, miksi juuri Itä-Helsinki sopii niin hyvin fiktiivisten tapahtumien näyttämöksi.
Kun saavumme Herttoniemen kartanolle, sen upea puisto ja puutarha tekevät heti vaikutuksen. Ympäristö sopii varsin erityisesti epookkielokuviin, jossa kuvataan jotain tiettyä aikakautta historiassa.
Jussin mukaan puhutaan useammasta elokuvasta vuosikymmenten ajalta. Jo vuonna 1941 täällä kuvattiin Kulkurin valssia. Silloin Herttoniemen kartano toimi toisen pääosan esittäjän Ansa Ikosen esittämän Helenan kotikartanona.
– Tunnetuin elokuva, mikä täällä on kuitenkin kuvattu, on varmaankin Katariina ja Munkkiniemen kreivi. Tämä vuoden 1943 elokuva on monelle televisiosta tuttu. Sota-aikana kuvattu elokuva teki mm. miespääosaa esittäneestä Leif Wagerista ison tähden. Elokuvan myötä yltyi myös naispääosaa esittävän Regina Linnanheimon suosio kuumimmilleen. Vaikka lopputulos ei ole ihan Tuulen viemää, tavoitteena oli luoda kuvaa, joka näyttäisi maailmanluokan elokuvalta puvustusta ja lavastusta myöten, Jussi kertoo.
Kimmo Sainio (vas.) ja Jussi Huhtala kiertelivät suomalaisen elokuvahistorian syntysijoilla.
Itä-Helsinki rikosten näyttämönä
Mutta löytyy idästä paljon muutakin kuin epookkia.
Ylen kirjoittaman jutun mukaan otollisin kuvauspaikka elokuville ja sarjoille on Helsingin kantakaupungista itään. Tämä johtuu siitä, että kuvauskalustoa vuokraavat isot yritykset sijaitsevat molemmat Herttoniemen teollisuusalueella ja kaluston kuljettaminen taas on pois kuvausajasta ja myös maksaa enemmän.
Herttoniemen teollisuusalueella on mm. kuvattu Viaplayssa esitetyn kansainvälisen tv-sarjan, Advokatenin, toista tuotantokautta. Tämä tapahtui teollisuusalueelta nyt puretuissa taloissa, joista yhteen oli lavastettu vankila, josta vankilapako tapahtui. Sarjan muita kuvauspaikkoja löytyy Vuosaaresta ja Itäkeskuksesta, jossa toimiva Pesumesta (alla) oli niistä yksi.
Suuntaamme seuraavaksi Kontulaan. Kontulan ostari on varmasti yksi Suomen tunnetuimmista, ja sen maine on pahamaineisempi kuin itse todellisuus.
– Kontulan ostari on hyvä kuvauspaikka, jos etsii rosoista itähelsinkiläistä meininkiä.
Varsinkin jos kuvaat kotimaista rikoselokuvaa tai tv-sarjaa. Tästä saa vähän tällaista alamaailman fiilistä. Täällä on käyty kuvaamassa mm. Olli Saarelan vuonna 2000 julkaistua Bad Luck Love -elokuvaa, joka kertoi vankilasta vapautuneesta miehestä, joka tahtoi jättää rikolliset puuhat elämästään.
Myös Antti J. Jokisen Pahan Kukat (2016) -elokuvassa Kontula pääsee valokeilaan. Siinä on ampumavälikohtaus keskellä ostaria. Vuosaari-elokuvan apteekin ryöstö taas tapahtuu Kontulan apteekissa.
– Tietynlainen katu-uskottavuus leijailee täällä. Kontula tulee myös helposti mieleen, kun ajattelee että mikä olisi sellainen hämäräperäinen kuvauspaikka, josta saisi sitä ostarin jengiä ja autenttisuutta kuviin.
Vuoden 1980 elokuva Täältä tullaan elämä, kuvattiin Kontulan kaarella, lähellä olevassa kerrostalossa, leikkikentällä sekä Vesalan yläasteella.
Vuosaaren hahmoilla menee huonosti
Itä-Helsinki soveltuu hienosti erilaisiin kuvauksiin ja lähes jokaisessa kaupunginosassa on kuvattu elokuvaa tai tv-sarjaa. Kuudella Jussi-palkinnolla palkittu Betoniyö-elokuvaa (2013) kuvattiin Laajasalon Öljysataman upeissa maisemissa. Viikin luonnonsuojelualue on sopinut viiden Jussin voittaneen Punainen Viiva (1959) elokuvan kuvauksiin täydellisesti.
Usein kuvauspaikkana on ollut myös Helsingin suurin kaupunginosa, Vuosaari.
– Vuonna 2012 ilmestynyt Vuosaari-elokuva on varmasti jo nimellisestikin tunnetuin elokuva täältä. Aku Louhimiehen ohjaama elokuva oli tietyllä tavalla jatkoa hänen Paha maa – (2005) ja Valkoinen kaupunki (2006) -elokuvilleen. Näissä kaikissa on synkkiä sävyjä, väkivallan purskahduksia. Erilaisia ihmisiä, joilla menee syystä tai toisesta huonosti ja jotka ovat erilaisissa käännekohdissa. Elokuvassa vilahtavat mm. Aurinkolahden uimaranta, Cirrus-tornitalo (kuvassa alla), Vuosaaren metroasema, Vuosaaren kouluja, hotelli Vuoranta, Villa Kataya ja Vuosaaren kirkko.
Kun katsoo elokuvia joita Itä-Helsingissä on kuvattu, huomaa, kuinka vaikka Vuosaareen sijoitetut tapahtumat voivat jatkua seuraavassa kohtauksessa aivan toisella puolella Helsinkiä, vaikka elokuvasta saa käsityksen, että ollaan edelleen idässä.
Vuosaaresta palaamme takaisinpäin ja pysähdymme Marjaniemeen. Marjaniemestä löytyy pari erittäin mielenkiintoista paikkaa. Niistä toinen, Toivo J. Särkän puisto, sijaitsee Marjaniementiellä. Paikalla olevaan kylttiin on rakennettu vanhan ajan kamera, jollaisella tämä edelleen Suomen eniten kokoillan elokuvia ohjannut ja tuottanut mestari kuvasi aikoinaan.
Hyvin lähellä puistoa sijaitsee yksi Marjaniemen upeimmista ja isoimmista omakotitaloista. Tällä tontilla asui aikoinaan Toivo J. Särkkä. Talon pihan pinta-ala on yksi isoimmista Marjaniemestä löytyvistä.
– Tarinan mukaan Suomisen perhe-elokuvasarjaa (1940–59) olisi kuvattu tällä tontilla. Suomisen perhe-elokuvat tekivät mm. näyttelijä Lasse Pöystistä tunnetun. Suomisen Ollin roolin ensimmäistä kertaa tehdessään Lasse Pöysti oli vasta 14-vuoden ikäinen.
Marjaniemen läheisyydessä, Tammisalossa puolestaan on kuvattu Pekka Puupää kesälaitumilla (1953). Tässä elokuvassa Toivo J. Särkkä toimi tuottajana.
Puhos istuu kansainväliseenkin leffaan
Marjaniemestä suuntaamme vielä Itäkeskuksen kautta Puhoksen ostoskeskukseen. Matkalla Jussi kertoo, että Itäväylän yli menevällä Asiakkaankadun kevyen liikenteen sillalla on kuvattu Selma Vilhusen ohjaamaa Hölmö nuori sydän -elokuvaa (2018). Itäkeskuksen kauppakeskuksen puoleiselle sillan päähän tullessamme Jussi muistaa, että viereisessä talossa oli aikoinaan Itäkeskuksen poliisiasema ja siellä on kuvattu ainakin sellikohtaus Bad Luck Love -elokuvaan, josta aikaisemmin keskustelimme.
Nyt olemme kuitenkin saapuneet vuonna 1965 valmistuneeseen Puhos-ostoskeskukseen. Paikka oli aikoinaan Suomen suurin ostoskeskus. Myös täällä on kuvattu Hölmöä nuorta sydäntä. Puhos on vuosien aikana päässyt rapistumaan, mutta sen arkkitehtuuri on edelleen upea. Tietyissä paikoissa ostoskeskusta on helppo kuvata kansainvälistäkin elokuvaa.
Kierroksen tehtyämme joudumme Jussin (kuvassa yllä) kanssa toteamaan, että listallamme saattoi olla vain jäävuoren huippu kaikista kuvauksista, mitä Itä-Helsingissä on tehty. Kuinka paljon täältä löytyykään paikkoja, joista me tai edes kaikki tuotantoyhtiöt eivät tiedä.
Yksi jännä paikka vielä löytyy, tosin sen mahdollisista tv- tai elokuvakuvauksista ei ole tietoa. Kauppakeskus Eastonin paikalla oli nimittäin aiemmin pelkkää peltoa. Vanhojen kuvien mukaan näkymä on ollut kuin täydellisestä Suomi-filmistä. Kai täällä sentään jotain on kuvattu? Ehkäpä arvoitus joku päivä selviää.
”En ahmi elokuvia, vaan nautiskelen niistä”
Istumme Jussin kanssa vielä hetkeksi alas. Kauhavalta kotoisin oleva mies on asunut kuusi vuotta Puotilassa.
– Puotila on rauhallinen ja mukava alue. On paljon vihreää ympärillä ja upea Puotilan kartano. Meillä on viljelyspalsta kartanon takana. Luonto on lähellä, mutta sitten kuitenkin Itäkeskus on ihan vieressä ja kaikki mahdolliset palvelut. Sekä tietysti metro, jolla liikkuminen on helppoa.
Elokuvakriitikko ja -toimittaja Jussista tuli kun hän alkoi kirjoittaa elokuva-arvosteluja 35-vuotiaana.
– Nettiaikakausi oli tuolloin vasta aluillaan. Episodi-lehti perustettiin niihin aikoihin vuonna 2004–2005. He etsivät kirjoittajia ja sitä kautta pääsin sitten sisään kunnolla mukaan elokuvamaailmaan.
Voisi kuvitella, että kun tekee tällaista unelma-ammattia, jossa saa katsoa elokuvia ja tv-sarjoja lähes rajattomasti, niin siinäkin liika on liikaa.
– Ihan totta. En ahmi elokuvia tai tv-sarjoja. Katson aina yhden kerrallaan tai pari jaksoa per tv-sarja. En ole laskenut kuinka monta tuntia se viikossa tekee, mutta tällä tavalla jokainen elokuva ja tv-sarjan katsominen on juhlahetki.
Elokuvatoimittajan voisi myös kuvitella omistavan mielettömän kokoelman eri elokuvia ja tv-sarjoja.
– Omat suosikki- ja klassikkoelokuvani tahdon toki pitää hyllyssäni, mutta en ole sellainen leffakeräilijä, että kaikki paikat pursuaisi leffoja. Ilolla olen ottanut myös suoratoistoajan vastaan. Ei tarvitse kaikkia leffoja omistaa. Omassa kokoelmissani on joitakin satoja elokuvia.
Jussin kotimaiset suosikit juuri nyt
- Hytti nro. 6. Voitti Cannesissa juuri palkinnon. Hienosti tehty suomalainen elokuva, joka oikeasti todella vaikuttava ja kansainvälisen tason leffa.
- Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia. Palkittu ja kansainvälisen tason elokuva, joka ei ole mitään hömppää. Tällainen ihan oikeasti noteerataan ulkomailla, mikä on todella harvinaista. Se on valtava juttu, vaikkei kyseessä mikään ison yleisön elokuva olekaan.
Kimmo Sainio on radiosta tunnettu itähelsinkiläinen toimittaja ja mediavaikuttaja. Idässä hän tykkää bongailla uusia paikkoja lenkkarit jalassa ja luurit korvilla. Eastonin sivuilla Kimmo jututtaa itähelsinkiläisiä taiteilijoita ja muita kulttuuri-ihmisiä sekä asioi kauppakeskuksemme liikkeissä.