Tiesitkö, missä kuvattiin Pahan kukat tai Hölmö nuori sydän? – Kiersimme Itä-Helsingin salaiset kuvauspaikat

Itä-Helsingistä löytyy yllättävän monta kohdetta, jossa on kuvattu leffoja ja tv-sarjoja. Kiertelimme Puotilassa asuvan elokuvalehti Episodin toimituspäällikön, Jussi Huhtalan kanssa kuvauspaikoilla ja pohdimme, miksi juuri Itä-Helsinki sopii niin hyvin fiktiivisten tapahtumien näyttämöksi.

Kun saavumme Herttoniemen kartanolle, sen upea puisto ja puutarha tekevät heti vaikutuksen. Ympäristö sopii varsin erityisesti epookkielokuviin, jossa kuvataan jotain tiettyä aikakautta historiassa.

Jussin mukaan puhutaan useammasta elokuvasta vuosikymmenten ajalta. Jo vuonna 1941 täällä kuvattiin Kulkurin valssia. Silloin Herttoniemen kartano toimi toisen pääosan esittäjän Ansa Ikosen esittämän Helenan kotikartanona.

– Tunnetuin elokuva, mikä täällä on kuitenkin kuvattu, on varmaankin Katariina ja Munkkiniemen kreivi. Tämä vuoden 1943 elokuva on monelle televisiosta tuttu. Sota-aikana kuvattu elokuva teki mm. miespääosaa esittäneestä Leif Wagerista ison tähden. Elokuvan myötä yltyi myös naispääosaa esittävän Regina Linnanheimon suosio kuumimmilleen. Vaikka lopputulos ei ole ihan Tuulen viemää, tavoitteena oli luoda kuvaa, joka näyttäisi maailmanluokan elokuvalta puvustusta ja lavastusta myöten, Jussi kertoo.

Kimmo Sainio (vas.) ja Jussi Huhtala kiertelivät suomalaisen elokuvahistorian syntysijoilla.

Itä-Helsinki rikosten näyttämönä

Mutta löytyy idästä paljon muutakin kuin epookkia.

Ylen kirjoittaman jutun mukaan otollisin kuvauspaikka elokuville ja sarjoille on Helsingin kantakaupungista itään. Tämä johtuu siitä, että kuvauskalustoa vuokraavat isot yritykset sijaitsevat molemmat Herttoniemen teollisuusalueella ja kaluston kuljettaminen taas on pois kuvausajasta ja myös maksaa enemmän.

Herttoniemen teollisuusalueella on mm. kuvattu Viaplayssa esitetyn kansainvälisen tv-sarjan, Advokatenin, toista tuotantokautta. Tämä tapahtui teollisuusalueelta nyt puretuissa taloissa, joista yhteen oli lavastettu vankila, josta vankilapako tapahtui. Sarjan muita kuvauspaikkoja löytyy Vuosaaresta ja Itäkeskuksesta, jossa toimiva Pesumesta (alla) oli niistä yksi.

Suuntaamme seuraavaksi Kontulaan. Kontulan ostari on varmasti yksi Suomen tunnetuimmista, ja sen maine on pahamaineisempi kuin itse todellisuus.

– Kontulan ostari on hyvä kuvauspaikka, jos etsii rosoista itähelsinkiläistä meininkiä.

Varsinkin jos kuvaat kotimaista rikoselokuvaa tai tv-sarjaa. Tästä saa vähän tällaista alamaailman fiilistä. Täällä on käyty kuvaamassa mm. Olli Saarelan vuonna 2000 julkaistua Bad Luck Love -elokuvaa, joka kertoi vankilasta vapautuneesta miehestä, joka tahtoi jättää rikolliset puuhat elämästään.

Myös Antti J. Jokisen Pahan Kukat (2016) -elokuvassa Kontula pääsee valokeilaan. Siinä on ampumavälikohtaus keskellä ostaria. Vuosaari-elokuvan apteekin ryöstö taas tapahtuu Kontulan apteekissa.

– Tietynlainen katu-uskottavuus leijailee täällä. Kontula tulee myös helposti mieleen, kun ajattelee että mikä olisi sellainen hämäräperäinen kuvauspaikka, josta saisi sitä ostarin jengiä ja autenttisuutta  kuviin.

Vuoden 1980 elokuva Täältä tullaan elämä, kuvattiin Kontulan kaarella, lähellä olevassa kerrostalossa, leikkikentällä sekä Vesalan yläasteella.

Vuosaaren hahmoilla menee huonosti

Itä-Helsinki soveltuu hienosti erilaisiin kuvauksiin ja lähes jokaisessa kaupunginosassa on kuvattu elokuvaa tai tv-sarjaa. Kuudella Jussi-palkinnolla palkittu Betoniyö-elokuvaa (2013) kuvattiin Laajasalon Öljysataman upeissa maisemissa. Viikin luonnonsuojelualue on sopinut viiden Jussin voittaneen Punainen Viiva (1959) elokuvan kuvauksiin täydellisesti.

Usein kuvauspaikkana on ollut myös Helsingin suurin kaupunginosa, Vuosaari.

– Vuonna 2012 ilmestynyt Vuosaari-elokuva on varmasti jo nimellisestikin tunnetuin elokuva täältä. Aku Louhimiehen ohjaama elokuva oli tietyllä tavalla jatkoa hänen Paha maa – (2005) ja Valkoinen kaupunki (2006) -elokuvilleen. Näissä kaikissa on synkkiä sävyjä, väkivallan purskahduksia. Erilaisia ihmisiä, joilla menee syystä tai toisesta huonosti ja jotka ovat erilaisissa käännekohdissa. Elokuvassa vilahtavat mm. Aurinkolahden uimaranta, Cirrus-tornitalo (kuvassa alla), Vuosaaren metroasema, Vuosaaren kouluja, hotelli Vuoranta, Villa Kataya ja Vuosaaren kirkko.

Kun katsoo elokuvia joita Itä-Helsingissä on kuvattu, huomaa, kuinka vaikka Vuosaareen sijoitetut tapahtumat voivat jatkua seuraavassa kohtauksessa aivan toisella puolella Helsinkiä, vaikka elokuvasta saa käsityksen, että ollaan edelleen idässä.

Vuosaaresta palaamme takaisinpäin ja pysähdymme Marjaniemeen. Marjaniemestä löytyy pari erittäin mielenkiintoista paikkaa. Niistä toinen, Toivo J. Särkän puisto, sijaitsee Marjaniementiellä. Paikalla olevaan kylttiin on rakennettu vanhan ajan kamera, jollaisella tämä edelleen Suomen eniten kokoillan elokuvia ohjannut ja tuottanut mestari kuvasi aikoinaan.

Hyvin lähellä puistoa sijaitsee yksi Marjaniemen upeimmista ja isoimmista omakotitaloista. Tällä tontilla asui aikoinaan Toivo J. Särkkä. Talon pihan pinta-ala on yksi isoimmista Marjaniemestä löytyvistä.

– Tarinan mukaan Suomisen perhe-elokuvasarjaa (1940–59) olisi kuvattu tällä tontilla. Suomisen perhe-elokuvat tekivät mm. näyttelijä Lasse Pöystistä tunnetun. Suomisen Ollin roolin ensimmäistä kertaa tehdessään Lasse Pöysti oli vasta 14-vuoden ikäinen.

Marjaniemen läheisyydessä, Tammisalossa puolestaan on kuvattu Pekka Puupää kesälaitumilla (1953). Tässä elokuvassa Toivo J. Särkkä toimi tuottajana.

Puhos istuu kansainväliseenkin leffaan

Marjaniemestä suuntaamme vielä Itäkeskuksen kautta Puhoksen ostoskeskukseen. Matkalla Jussi kertoo, että Itäväylän yli menevällä Asiakkaankadun kevyen liikenteen sillalla on kuvattu Selma Vilhusen ohjaamaa Hölmö nuori sydän -elokuvaa (2018). Itäkeskuksen kauppakeskuksen puoleiselle sillan päähän tullessamme Jussi muistaa, että viereisessä talossa oli aikoinaan Itäkeskuksen poliisiasema ja siellä on kuvattu ainakin sellikohtaus Bad Luck Love -elokuvaan, josta aikaisemmin keskustelimme.

Nyt olemme kuitenkin saapuneet vuonna 1965 valmistuneeseen Puhos-ostoskeskukseen. Paikka oli aikoinaan Suomen suurin ostoskeskus. Myös täällä on kuvattu Hölmöä nuorta sydäntä. Puhos on vuosien aikana päässyt rapistumaan, mutta sen arkkitehtuuri on edelleen upea. Tietyissä paikoissa ostoskeskusta on helppo kuvata kansainvälistäkin elokuvaa.

Kierroksen tehtyämme joudumme Jussin (kuvassa yllä) kanssa toteamaan, että listallamme saattoi olla vain jäävuoren huippu kaikista kuvauksista, mitä Itä-Helsingissä on tehty. Kuinka paljon täältä löytyykään paikkoja, joista me tai edes kaikki tuotantoyhtiöt eivät tiedä.

Yksi jännä paikka vielä löytyy, tosin sen mahdollisista tv- tai elokuvakuvauksista ei ole tietoa. Kauppakeskus Eastonin paikalla oli nimittäin aiemmin pelkkää peltoa. Vanhojen kuvien mukaan näkymä on ollut kuin täydellisestä Suomi-filmistä. Kai täällä sentään jotain on kuvattu? Ehkäpä arvoitus joku päivä selviää.

”En ahmi elokuvia, vaan nautiskelen niistä”

Istumme Jussin kanssa vielä hetkeksi alas. Kauhavalta kotoisin oleva mies on asunut kuusi vuotta Puotilassa.

– Puotila on rauhallinen ja mukava alue. On paljon vihreää ympärillä ja upea Puotilan kartano. Meillä on viljelyspalsta kartanon takana. Luonto on lähellä, mutta sitten kuitenkin Itäkeskus on ihan vieressä ja kaikki mahdolliset palvelut. Sekä tietysti metro, jolla liikkuminen on helppoa.

Elokuvakriitikko ja -toimittaja Jussista tuli kun hän alkoi kirjoittaa elokuva-arvosteluja 35-vuotiaana.

– Nettiaikakausi oli tuolloin vasta aluillaan. Episodi-lehti perustettiin niihin aikoihin vuonna 2004–2005. He etsivät kirjoittajia ja sitä kautta pääsin sitten sisään kunnolla mukaan elokuvamaailmaan.

Voisi kuvitella, että kun tekee tällaista unelma-ammattia, jossa saa katsoa elokuvia ja tv-sarjoja lähes rajattomasti, niin siinäkin liika on liikaa.

– Ihan totta. En ahmi elokuvia tai tv-sarjoja. Katson aina yhden kerrallaan tai pari jaksoa per tv-sarja. En ole laskenut kuinka monta tuntia se viikossa tekee, mutta tällä tavalla jokainen elokuva ja tv-sarjan katsominen on juhlahetki.

Elokuvatoimittajan voisi myös kuvitella omistavan mielettömän kokoelman eri elokuvia ja tv-sarjoja.

– Omat suosikki- ja klassikkoelokuvani tahdon toki pitää hyllyssäni, mutta en ole sellainen leffakeräilijä, että kaikki paikat pursuaisi leffoja. Ilolla olen ottanut myös suoratoistoajan vastaan. Ei tarvitse kaikkia leffoja omistaa. Omassa kokoelmissani on joitakin satoja elokuvia.

Jussin kotimaiset suosikit juuri nyt

  1. Hytti nro. 6. Voitti Cannesissa juuri palkinnon. Hienosti tehty suomalainen elokuva, joka oikeasti todella vaikuttava ja kansainvälisen tason leffa.
  2. Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia. Palkittu ja kansainvälisen tason elokuva, joka ei ole mitään hömppää. Tällainen ihan oikeasti noteerataan ulkomailla, mikä on todella harvinaista. Se on valtava juttu, vaikkei kyseessä mikään ison yleisön elokuva olekaan.
Kimmo Sainio

Kimmo Sainio on radiosta tunnettu itähelsinkiläinen toimittaja ja mediavaikuttaja. Idässä hän tykkää bongailla uusia paikkoja lenkkarit jalassa ja luurit korvilla. Eastonin sivuilla Kimmo jututtaa itähelsinkiläisiä taiteilijoita ja muita kulttuuri-ihmisiä sekä asioi kauppakeskuksemme liikkeissä.

Aiheeseen liittyen

Itäinen rantareitti tarjoaa upeita kokemuksia pyöräilijälle

Itäinen Rantareitti tarjoaa upean läpileikkauksen itä-Helsingin kauneimmista maisemista ja kiinnostavasta arkkitehtuurista.

Hyllyjen välissä
12.07.2024

Mitä tehdä Itä-Helsingissä tänä kesänä?

Kesäinen Itä-Helsinki kutsuu seikkailuun! Nappaa parhaat vinkit Itä-Helsingin kulttuuritapahtumiin ja muihin menoihin tästä.

Kiikarissa itä
09.07.2024

Kiitos timanttisista Sitä itää -ehdotuksista!

Etsimme Itä-Helsingin timanttisinta toimijaa. Ehdota suosikkiasi Sitä itää -ohjelmaamme ja tienaa sen toimintaan jopa 3000 €!

Sitä itää
12.10.2023

Hiiohoi! Sitä itää -voittaja Rastipartio purjehtii Itä-Helsingin saaristossa

Vuosaaressa toimiva partiolippukunta Rastipartio järjestää partiolaisille purjehdusretkiä Itä-Helsingin kauniissa saaristossa. Astu laivaan!

Sitä itää
07.07.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje