Toteutuvatko asukkaiden parannusehdotukset idässä? Kyllä, uskoo stadiluotsi!
Herttoniemen ja Laajasalon seudulla odotetaan innolla OmaStadi-äänestyksen voittosuunnitelmien toteutusta. Helsingin kaupungin Oma Stadi -osallistuvan budjetoinnin hankkeessa kaakkoisen suurpiirin asukkaat tekivät väkilukuun suhteutettuna eniten oman asuinalueen parannusehdotuksia koko kaupungissa! Hyvä itä!
Asukkaiden ehdottamista asuinympäristön parannuskohteista käytiin viime syksynä tiukka ja suosittu äänestys, jonka yhteydessä kampanjoivat vilkkaasti omien suosikkiehdotustensa puolesta.
Nyt odotamme jännityksellä, kuinka nämä voittoisat suunnitelmat käytännössä etenevät:
– Aino Acktén huvilan kuntoselvitys – selkeä voittaja 2727 äänellä.
– Penkkien ja roskisten lisääminen Herttoniemen, Roihuvuoren ja Laajasalon kävelyreiteille
– Reposalmen aurinkosähkölautta Vartiosaaren ja Laajasalon välille.
Kaakkoisen suurpiirin stadiluotsi Pauli Saloranta kertoo, että OmaStadi-suunnitelmat etenevät kaupungin tavanomaisten toimintasuunnitelmien ohi. Myös rahat suunnitelmien toteutukseen ovat jo valmiina.
– Osa suunnitelmista toteutuu heti tulevana kesänä, osa voi vaatia enemmän selvittelyä.Stadiluotsit järjestivät keväällä 2019 kaikissa suurpiireissä osallistuvan budjetoinnin työpajoja, joissa kaupunkilaiset ja virkamiehet yhteistuumin kehittelivät ehdotuksista toteuttamiskelpoisia suunnitelmia. Kuva: Kimmo Brandt / Helsingin kaupunki.
Aurinkosähkölautta ja uusia puistonpenkkejä
Suunnitelma penkkien ja roskisten lisäämisestä Herttoniemen, Roihuvuoren ja Laajasalon kävelyreiteille on toteutukseen valituista suunnitelmista kaikkein yksinkertaisin ja helpoin. Suunnitelman toteuttamiseen on osoitettu 56 000 euroa.
– Tämä mainio suunnitelma toteutuu todennäköisesti ensimmäisenä. Työ edellyttää selvitystä siitä, mihin penkit ja roskikset kannattaa sijoittaa ja minkälaiset perustukset kussakin paikassa tarvitaan. Ja tietysti luvassa ovat myös hauskat avajaiset!, Pauli kertoo.
Erikoisin ja jännittävin asukkaiden tekemä voittosuunnitelma on Reposalmen aurinkosähkölautta Vartiosaaren ja Laajasalon välille. Äänestyksessä se sai kolmanneksi eniten ääniä (1626) ja suunnitelman toteutukseen on varattu 110 000 euroa. Saloranta uskoo, että näinkin erikoinen ehdotus myös oikeasti toteutuu.
– Aurinkosähköllä kulkevia pieniä matkustajalauttoja löytyy maailmalta useita eri malleja ja niiden hinnatkin ovat kohtuulliset. Lauttaratkaisu ylipäätään on hyvä tilanteeseen, jossa Vartiosaaren virkistyskäyttöä lisätään harkitusti.
Aino Acktén huvilalle kuntoselvitys, ei vielä kunnostusta
OmaStadi-äänestyksessä eniten ääniä kaakkoisessa suurpiirissä sai suunnitelma Aino Ackten huvilan kuntoselvityksestä. Voitto ei vielä tarkoita, että huvila kunnostetaan, sillä kyse on vasta selvityksen tekemisestä, mihin varattu 100 000 euroa.
– Suunnitelman mukaan huvilaan kustannetaan perusteellinen kuntotutkimus rakenneavauksineen sekä laaditaan korjaus- ja rahoitussuunnitelma.
Mahdollisten kunnostustöiden aloittamisesta kaupunki päättää selvityksen valmistuttua.
OmaStadi on suoraa demokratiaa
Ensimmäisen OmaStadin perusteella Pauli Saloranta arvioi, että Laajasalon ja Herttoniemen seuduilla asuu paljon oman asuinalueensa kehittämisestä kiinnostuneita asukkaita.
– No todellakin! Koko OmaStadissa kaakkoisen suurpiirin asukkaat tekivät eniten ehdotuksia väkilukuun nähden, niistä syntyi suhteessa eniten suunnitelmia äänestykseen. Myös äänestysprosentti oli kaupungin korkein. Erityisen iloinen olin aktiivisuudesta, jolla ihmiset lähtivät kampanjoimaan heille tärkeiden suunnitelmien puolesta.
Kaikkiaan Kaakkoisessa suurpiirissä tehtiin 115 erilaista ehdotusta.
OmaStadi on Helsingin kaupungin tapa toteuttaa kuntalaisten osallistuvaa budjetointia. Verkossa kaupunkilaiset voivat seurata OmaStadin voittosuunnitelmien toteutuksen etenemistä tulevan kevään aikana ja myöhemminkin.
Onko osallistuva budjetointi hyvä tapa lisätä kaupunkilaisten osallistumista?
– Osallistuva budjetointi on hyvä lisä kaupungin muiden vaikuttamiskanavien rinnalle. Siinä myös päätösvalta on asukkailla, joten se edustaa kaikkein suorinta demokratiaa. Osallistuva budjetointi tuo yhteen samoista asioista kiinnostuneita kaupunkilaisia sekä näiden parissa työskenteleviä virkamiehiä rakentavassa hengessä.
OmaStadi on kaupungin jatkuvaa toimintaa. Kaupunginhallitus päättänee maaliskuussa seuraavan kierroksen ajankohdan ja toteutustavan.