Tunnetko lähimmän kahvipaahtimosi?

Ennen sotaa Suomessa toimi lähes neljäkymmentä kahvipaahtimoa. Vaikka määrä putosi vuosien myötä, ovat pienpaahtimot jälleen hyvässä nousussa – eikä suotta.

Lähiruoka on viime vuosien aikana noussut monien kahvipöytäkeskusteluiden pääteemaksi, ja hyvä niin! Tukemalla lähituotantoa ja paikallisia toimijoita, tuemme samalla myös omaa asuinaluettamme ja luontoa. Elinvoima säteilee nimenomaan toimivasta lähitaloudesta.

 Kahvi on raaka-aineena kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Ensimmäinen ristiriita on sen alkuperämaassa. Vaikka kahvi paahdettaisiin naapurissa, tulee se jostain päin päiväntasaajan tienoilta. Ilmastonmuutoksen vuoksi kahvia yritetään tosin “kouluttaa” nyt rankempiin kasvuoloihin. Kuka tietää, ehkä me – maailman suurisuisin kahvikansa – saamme joskus maistaa kotimaistakin satoa.

 Kotipaahdosta kauppiaille

 Vielä 1800-luvun loppuun saakka suurin osa suomalaisista paahtoi kahvinsa kotona. Prännärit lepäsivät liesillä seuraavaa paahtoa varten. Samaan kotoisaan, edulliseen ja tuoreutta korostavaan tyyliin pavut myös jauhettiin kotona.

 Helsingin ensimmäinen pieni kahvipaahtimo syntyi jo 1883, ja se oli C. F. Blombergin käsialaa. Koko kansan tuntema herra Paulig perusti taas ensimmäisen, jälleenmyyntiin perustuvan teollisen kahvipaahtimon vuonna 1904 Katajanokalle. Nykyään paahdetun kahvin tuoksun perässä saadaan juosta täällä idässäkin, Vuosaaressa. Pauligin esimerkin mukaisesti käynnistivät 1900-luvun alussa monet muutkin pienpaahtimot toimintansa. 1943 Suomessa oli jo 39 kahvipaahtimoa.

 Väestön ja maan vaurauden kasvaessa siirtyi kahvin tuottaminen suuremmille kaupallisille toimijoille. Kilpailu oli kovaa: kilpailijat voittivat tekniikallaan perinteisten ja käsityöhön perustuneiden paahtimoiden pakkaustekniikat mennen tullen.

 Mutkan kautta lähtöpisteeseen

 2010-luvun hengessä käsityö, pientekijyys ja lähituotanto ovat taas suosiossaan, minkä vuoksi saammekin nauttia nyt entistä useamman paahtimon tuotoksista, ja vielä lähikaupasta ostettuna!

Pienpaahtimoita on Suomessa nyt noin 20-30. Vielä ei sotaa edeltävän ajan mitoissa olla, mutta hyvää vauhtia olemme sinnepäin menossa.

Välillä hyvä muistaa näitä kotimaisia kahvipaahtimoita. Kaupat notkuvat tuontituotteita, jotka nekin ovat mukavaa virkistystä. Uskallan kuitenkin väittää, että kahvin paahtamisesta me suomalaiset tiedämme ja osaamme jotain, josta moni muu maa voisi ottaa mallia.

 Maukkaasti läheltä

Seuraavan kerran kun ostat kahvia, koita ottaa selville, kuka sen on paahtanut ja missä. Lähellä tuotettu on useasti niin ilmaston kuin meidän nautiskelijoiden ja kotiseuturakkaidenkin etu.

 Ostaessasi kahvia tarkista myös sen paahtopäivä. Pienpaahtimoiden kahvit eivät usein ole tyhjiöpakkauksissa. Tämän vuoksi on hyvä tarkistaa, ettei kahvi ole paahdettu esimerkiksi puoli vuotta sitten. Itse pyrin ostamaan aina maksimissaan kaksi viikkoa vanhaa kahvia. Tuoreen kahvin löytäminen riippuu loppujen lopuksi siitä, liikkuvatko kahvipaketit kaupan hyllyltä kotiin.

 Kahvipaahtimoita on yhtä montaa sorttia kuin on paahtajiakin. Kuten kahvialan moniottelija Hanna-Maria Huhtonen1kirjassaan toteaa, yhdistää heitä kaikkia kuitenkin intohimo ja rakkaus kahvia kohtaan.

 K-Citymarket Eastonin hyllyiltä löytyy tuotteita esimerkiksi näitä suomalaisilta pienpaahtimoilta:

 Cafetoria Roastery (Lohja)

Helsingin kahvipaahtimo (Hermanni, Helsinki)

Kaffa Roastery (Punavuori, Helsinki)

Lehmus Roastery (Lappeenranta)

Mokkamestarit (Tampere)

Mokkapuu (Kustavi)

Robert Paulig Roastery (Tolkkinen)

 1Jos kahvi- ja pienpaahtimotoiminnan historia Suomessa kiinnostaa enemmän, suosittelen tutustumaan Hanna-Maria Huhtosen (2015)Suomalaiset pienpaahtimot – laatua ja paikallisuutta – sekä Jorma Sipilän (2007) Yhä jalompaa kahvijuomaa! : Suomen kahvi- ja vastikepaahtimot sekä sikuritehtaat -teoksiin. Niistä ammensin tietoa myös tähän tekstiin.

 

 

 

 

 

 

Aiheeseen liittyen

”Apteekkityö on ollut aina suurin intohimoni” 

Marjaniemessä asuva Taru Pietiläinen aloitti uutena apteekkarina Eastonissa.

Hyllyjen välissä
04.03.2024

3 x rapsakkaa tofua – Näin saat tofusta hyvää ja maukasta

Tässä parhaat niksit tofun maustamiseen ja käsittelyyn.

Miltä maistui?
28.02.2024

Mitä lahjaksi lapselle? – Tässä joulun parhaat lahjaideat Eastonista

Kauppakeskuspäällikkömme Olli ideoi lahjavinkkejä monen ikäisille lapsille ja eri kukkarolle – kaikki Eastonista.

Hyllyjen välissä
07.12.2023

Koiranpennut ja juniorit treenasivat Bisquit Match Showssa – Katso kuvakooste!

Karvakaverien näytöstreenit sujuivat vauhdikkaasti

Hyllyjen välissä
26.10.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje