Tunnetko nämä idän salaperäiset saaret?

Itä-Helsingissä sijaitsee muutamia yleisölle avoimia kesäisiä saarikohteita, joihin pääsee retkeilemään kätevästi ilman venettä. Täällä sijaitsee jopa tekosaari. Saariretken voi yhdistää uimaretkeen, sillä usein matkan varrella sijaitsee viehättäviä hiekkarantoja.
 Salaperäinen Matosaari vaatii rohkeutta

Itä-Helsingin kenties salaperäisin saarikohde on Matosaari, jonne on 20 minuutin kävelymatka Jollaksen bussilinjalta 85. Kävelen omakotitaloalueen läpi, ja Matosaaren portilla vastaani tulee meripelastusaseman kyltti. Arastelen, että voiko alueelle mennä.

– Matosaari vaikuttaa suljetulta paikalta ja varmaan sen takia täällä käy aika vähän ihmisiä. Tänne voi tulla vaikka täällä on Rajavartiolaitoksen toimintaa, sanoo Laura, joka on rentoutumassa hiekkarannalla aivan Matosaaren kärjessä. Laura on polkenut Matosaareen Kumpulasta saakka, ja hän on käynyt saaressa muutaman kerran aikaisemminkin.

– Alun perin serkku suositteli paikkaa. Katsoin kulkureitin Googlen kartasta. Todella mukava, salaperäinen paikka kaukana kaupungin hälystä.

Totta tosiaan, Matosaari on salaperäisen mystinen paikka, jossa on vanhojen rakennusten ja venelaitureiden raunioita tuuhean puutarhan keskellä. Lisäksi saaressa on jyhkeitä linnoitusmuureja, jotka tuovat hieman mieleen Suomenlinnan. Kaupungin pystyttämä kyltti kertoo kaiken oleellisen: historiallinen rauniopuutarha.

Entä voiko Matosaaressa pulahtaa uimaan? Laura ei sitä oikein suosittele, koska hiekkaranta on kunnostamaton ja merenpohja on aika kivinen. Hän vinkkaa Jollas 89 -hotellin takana sijaitsevasta Porvariskuninkaan uimarannasta (kuvassa alla) , jonka hiekkaranta sopii hyvin uimiseen.

Killingholma on luonnon sekamelskaa

Yksi Itä-Helsingin salatuista helmistä on Laajasalossa sijaitseva Killingholman saari.

Hyppään bussista 84 pois Koirasaarentiellä ja kävelen viisi minuuttia Henrik Borgströmin tietä, kunnes saavun Tullisaaren kartanopuistoon. Siellä sijaitseva Aino Acktén huvila on maankuulu, mutta kartanopuiston pohjoispuolella sijaitseva Killingholman saari on vähemmän tunnettu luontokohde.

Kartanopuistossa vastaani kävelee kaksi eläkeläismiestä. Ulkoilulenkillä olevat Veikko ja Jouko asuvat Roihuvuoressa ja ovat naapuruksia.

– Killingholma on hieno kohde, sillä saari on jätetty luonnonvaraiseksi tieten tahtoen. Alueella riittää kirppuja ja toukkia linnuille, Veikko kertoo.

Jatkan matkaani Aino Acktén huvilan takapuolelle, josta johtaa kävelysilta Killingholmaan. Veikko on oikeassa: kaatuneita puita on jätetty pitkin poikin polkuja. Eväsviltin voi levittää sileälle rantakalliolle ja varpaitaan voi kastaa matalassa rantavedessä. Saaresta avautuvat mahtavat näköalat merelle, Herttoniemenrantaan ja jopa Helsingin kantakaupunkiin saakka!

Lähellä sijaitsevat Tullisaaren uimaranta sekä ravintola Pyysaari, jonne voi kävellä rannasta venelaituria pitkin.

 Tammisalon erikoisuus: tekosaari

Jään pois bussista 83 Tammisalon kirkon pysäkillä ja suuntaan Porolahdelle, jonne 1960-luvulla rakennettiin ympyrän muotoinen tekosaari merenlahden ruoppauksen yhteydessä.

Kävelen Väylänrinnettä ylös, käännyn oikealle ja sitten olenkin jo kävelysillalla, josta pääsen merenpohjan maa-aineksista kasatulle Porosaarelle.

Oho! Tämä kohde näyttää hauskalta, ympyrän muotoiselta saarelta, jota reunustavat suomalaiset koivut. Saaren molemmin puolin kulkee kapea vesiuoma. Istahdan puistonpenkille ja ihailen Porosaaren vastaleikattua nurmikkoa ja taustalla näkyvää Tammisalon kanavaa.

Ihmisiä ei nyt näy täällä, mutta saaren viereiseltä penkiltä tavoitan kaksi naista istumassa.

– Olen asunut täällä yli 30 vuotta ja ainakin niin kauan saari on ollut olemassa, kertoo Sirkku.

Ulkoilemassa oleva Sirkku sanoo, että tekosaari kuuluu hänen vakituiseen kävelyreittiinsä.

– Tämä on oikein kiva saari. Paljon käytetty. Täällä heitellään koirille keppiä tai istutaan piknikillä omenapuun alla, Sirkku ja Kati kertovat.

Sirkku ja Kati vinkkaavat, että Porosaaren toinen erikoisuus on vieressä sijaitseva iso tiheä rantakaislikko, jossa kulkevat pitkospuut.

Eli onko täällä kaislikossa suhisee -tunnelmaa?

– Pikemminkin kaislikossa kaakattaa, Kati naurahtaa viitaten alueella eläviin äänekkäisiin lintuihin.

Aiheeseen liittyen

Eastonin BiBi-ravintolassa koet persialaiset maut aidoimmillaan

Persialainen BiBi-ravintola tarjoaa makuja, jotka tuovat ihmiset yhteen.

Minun reseptini
21.02.2024

Kiitos timanttisista Sitä itää -ehdotuksista!

Etsimme Itä-Helsingin timanttisinta toimijaa. Ehdota suosikkiasi Sitä itää -ohjelmaamme ja tienaa sen toimintaan jopa 3000 €!

Sitä itää
12.10.2023

Jo kuus vee, jee! Tervetuloa juhlimaan Eastonin synttäreitä la 7.10.

Easton Helsinki juhlii synttäreitään lauantaina 7.10. kello 11–15. Tervetuloa mukaan ja nauttimaan hauskasta ohjelmastamme. Juhlatirehtöörinämme toimii hupsutteleva Pelle Positiivi.

Neuvosta vaari
29.09.2023

Nappaa eväät mukaan ja nauti ihanasta kesästä Itä-Helsingin rannoilla

Koko päivän kesäpiknik biitsillä onnistuu ihanien eväiden avulla. Eastonin Cittari tarjoaa valmiina monenlaista mukaan otettavaa. Kokeile vaikka talo salaatteja tai herkullisia täytettyjä patonkeja.

Neuvosta vaari
05.07.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje