Turkkilainen kahvi – samettinen nautinto ja kohtaamisten oletusjuoma
Turkkilainen kahvi on omiaan alkavien syysiltojen lämmittäjäksi. Sen samettinen ja täyteläinen koostumus on suodatinkahviin verrattuna aivan eri maata.
Helteinen kesä vie monesti kahvihampaan kolotuksen kuin itsestään. Kylmät ja kevyet juomat tekevät kauppansa. Ilman viiletessä on kuitenkin ihana juoda kupillinen kuumaa ja aromaattista kahvia.
Hyvän cezve– tai ibrik -kahviksi kutsutun turkkilaisen kahvin salaisuus on käytetyn kahvin tuoreus ja pulverimainen jauhatusaste sekä oikean lämpöinen vesi. Suhteellisen tuore paahto ja juuri jauhettu kahvi antavat juomalle ominaisen pehmeän suutuntuman ja viettelevän aroman.
Sanat sekaisin
Turkki on teemaa. Tee on siis oletusjuoma. Kun kahvia tilaa, tarkoittaa se yleisimmin kupillista pikakahvia. Turkkilainen kahvi sen sijaan on jotain erikoista. Se on ele siitä, että vieras on tärkeä ja rakas.
Cezve on turkinkielinen sana, joka tarkoittaa monille tuttua kuparista pitkäkahvaista kahvipannua. Tämä, niin kuin moni muukin turkin kielen sana juontaa juurensa arabian kielestä. Kahvipannun pitkä kahva on suunniteltu suojelemaan kahvintekijän käsiä.
Ibrik taas merkitsee turkiksi kannua, jolla ei ole mitään tekemistä kahvin kanssa. Sanaa käytetään kuitenkin virheellisesti kuvaamaan turkkilaista kahvia. Ei siis mikään ihme, jos ei tiedä mitä tilaisi, kun haluaisi kupillisen tuota makeaa ja täyteläistä kahvijuomaa.
Täysi potentiaali esiin
Kahvin pinnalla lämpöä pitävä ja kermaisen suutuntuman antava crema saavutetaan kahdella tapaa: paineella tai lämmöllä. Ensimmäistä tapaa hyödynnetään espresson, jälkimmäistä taas turkkilaisen (sekä etiopialaisen) kahvin valmistuksessa.
Turkkilaista kahvia valmistetaan monivaiheisesti, sillä kahvipavussa piilevät öljyt vapautuvat eri lämpötiloissa. Kahden tai kolmen pulpautuksen avulla juomasta tulee täyteläistä ja paksua.
Ensimmäinen pulpautus nostaa esiin creman. Kun se on lusikoitu fincaneihin, eli kahvikuppeihin, asetetaan cezve takaisin lämpölevylle. Toisen pulpautuksen jälkeen kaadetaan kupit puolilleen ja viimeisellä kerralla pienet kahvikupit täytetään piripintaan.
On tärkeää muistaa, ettei missään nimessä kiehauta kahvia ja täten vie kaikkia kahvin herkkiä makuja ja vivahteita palaneen puolella. Täydellinen lämpötila läpi koko valmistuksen on 70-75 astetta.
Kahvi kertoo kohtalon
Turkissa ei vieraiden saapuessa kysellä, josko kahvi maistuisi. Se otetaan itseisarvona. Pikemminkin halutaan tietää, miten vieraat juovat kahvinsa. Joko pelkiltään (sade) tai vähällä (az seker), keskimääräisellä (orta) tai paljolla sokerilla (sekerli). Paljon sokeria merkitsee noin kolmea teelusikallista.
Kahvin kanssa tarjotaan Turkissa yleensä vesilasillinen ja jotain pientä makeaa. Pehmeät ja lähes tyynymäiset lokumit ovat suosituin tarjottava. Näitä saa esimerkiksi Alanya Marketista (Kastelholmantie 2). Myös yleensä teen kanssa nautittavat baklavat löytyvät Tallinnanaukion varsinaisesta herkkusuun keitaasta Saray Baklavasta.
Turkkilainen kahvi ei ole vain juoma, se on myös sosiaalinen tapahtuma. Kupin pohjalle jääneistä muruista kun voi ennustaakin.
Itse löysin kupin pohjalta polttavan auringon ja moni polkuja, joista yksi oli muita selkeästi vahvempi. Aivan selkeää, eikö?
Nautinnollisia syysiltoja makean ja aromaattisen kahvihetken parissa.
Näin valmistat turkkilaisen kahvin (2 annosta)
3 dl vettä
4 tl (n. 1 kahvimitallinen) turkkilaista kahvia (jos omaat tähän sopivan myllyn, säädä se hienoimmalle asetukselle. Jauhatus tulisi olla lähes jauhomaista. Perinteistä valmiiksi jauhettua Mehmet Efendi -kahvia löytyy vakuumipakattuna monista itämaisista ruokakaupoista.)
Hienoa sokeria (mikäli kaipaat makeutusta)
- Lisää kylmä vesi ja kahvi cezveen. Laita levy päälle. Älä sekoita kahvia, vaan anna sen itsekseen painua pohjaan. Mikäli haluat makeutetun version, lisää sokeri jo tässä vaiheessa.
- Kun kahvi on painunut pohjaan, ala sekoittaa.
- Värin muuttuessa vaaleaksi ja vaahdon syntyessä, ota cezve pois levyltä ja annostele päällimmäiset vaahdot kuppeihin. Laita takaisin levylle ja sekoita.
- Värin muuttuessa lähemmäs kuparia, nosta cezve taas levyltä ja kaada kupit hieman yli puolilleen.
- Toista vielä kerran niin, että cezvessä ei ole enää kahvia jäljellä ja kupit ovat täynnä.
- Nauti sellaisenaan tai pienen makean kanssa hyvässä seurassa.
PS. Turkkilaista kahvia voit nautia myös Eastonissa, kakkoskerroksen Memo’s Cafe -ravintolassa.
Aiheeseen liittyen
Vielä ehdit Maalaismarkkinoille Eastonin ulkoparkkipaikalle!
Itäkeskuksen Maalaismarkkinat ovat käynnissä Eastonin ulkoparkkipaikalla ja kojuista löytää eri maakuntien herkkuja, paljon erilaisia ruokavaihtoehtoja sekä tietysti kahvia ja lettuja. Tule mukaan nauttimaan markkinatunnelmasta ja tekemään löytöjä!