Välipäivinä juodaan arvokkaat hävikkikahvit
Paritimme joulupöydän herkut ja pikkujoulujen suklaatuliaiset arvoisensa kahvikupillisen rinnalle.
Konvehtirasiat, isoäidin piparkakut ja naapurin tuoma kuivakakku. Kaikkia, tai ainakin jotain näistä löytyy taatusti jokaisen joulua viettävän kaapeista.
Nuhjuiset kakkupalat ja puoliksi syödyt suklaarasiat saavat nekin uuden elämän, kun ne asettelee uusille lautasille, kattaa pöytään juhlavasti sekä valmistaa juuri kyseiselle herkulle sopivaa kahvia.
Kenties jouluista juhlapöytää varten on hankittu arkikahvista poikkeavaa, sitä “vähän parempaa”. Nyt ajatuksena on kuitenkin yhdistääklassiset joulupöydän makeat kolmen erilaisen kahvin kanssa.
Kun parit luotiin erityisesti suutuntuman ja rakenteen perusteella, mokkapannu-, suodatinkahvi sekä espresso saivat rinnalleen kahvin rakennetta tukevat herkut. Välipäivän kahvihetki on myös monelle oiva aika testata pukin tuomat uudet kahvikoneet. Näin ne on koeajettu loman rauhassa arjen nopeatempoisempia aamuja varten.
Suodatinkahvia juodaan useimmissa kodeissa. Se on kolmesta valitsemastamme kahvista suutuntumaltaan kevyin ja hyvässä seurassa sitä kuluu usein montakin kuppia. Siksi se vaatii rinnalleen maultaan melko miedon, mutta massaltaan kenties suurimman herkun.
Hedelmäpaloin maustettu kuivakakku on vakiovieras monessa joulupöydässä. Sen juuret ovat lähtöisin keskiaikaisesta Englannista, jossa puuron sekaan jouluisin lisättiin Lähi-idästä saatuja eksoottisia hedelmiä. Kevyt kahvi ei vie pääroolia kakulta, eikä kakku ole maultaan liian tuhti. Molempia voi siis nauttia sulassa sovussa.
Mokkapannukahvi ja sen monet kaimat
Mokkapannu-, mokka- ja mutteripannukahvi. Näillä kaikilla nimillä olet saattanut kuulla kutsuttavan tuota liedelle asetettavan pannun pulputtamaa kahvia.
Mokkapannu toimii paineella. Tämä luo kahviin intensiivisemmän maun, kuin esimerkiksi suodatinkahvikoneella valmistettuna. Kolmiosaisen vehjeen alin vesisäiliö täytetään kylmällä vedellä venttiiliin asti. Kahvisihti täytetään hiukan espressojauhatusta karkeammalla jauhatuksella, ruuvataan kiinni pannun ylä- eli nokkaosaan sekä asetetaan liedelle kansi auki. Kun kahvi alkaa valua, suljetaan kansi ja lieden lämpö.
Koska mokkapannukahvi on rakeenteeltaan melko täyteläistä, sopii sen kylkeen mausteinen ja rasvainen piparkakku. Tumma kahvi pitää pintansa mausteisemmankin tarjottavan kanssa.
Digestiivit ähkyä helpottamaan
Espresso nautitaan usein pitkän aterian päätteeksi. Sen pieni tilavuus ja tymäkkyys saattavat monen mielestä – ainakin ajatuksen tasolla – helpottaa hankittua ruokaähkyä.
Espresso valmistetaan noin yhdeksän baarin paineella, mikä luo sille ominaisen paksun creman ja täyteläisen suutuntuman. Tämän, espresson koon ja sen “oloa helpottavan” luonteensa vuoksi suosittelen espresson kylkeen pientä makeaa, tässä tapauksessa suklaata.
Jotta suklaasta saisi kaiken sen potentiaalin, ei palaa kannata puraista heti, vaan antaa sen sulaa suussa 5–6 sekunnin ajan. Näin se luo espresson kanssa ihanan kermaisen massan päästäen samalla kaikki sen armonit ja maut valloilleen.