Suolaista piirakkaa ja hedelmäistä salaattia
Jouluisissa tarjottavissa yhdistyy suolaisen ja makean liitto. Suolaisessa piirakassa maistuu muheva sinihomejuusto, mehukkaat viinirypäleet ja paahdetut pinjansiemenet. Tämä helposti valmistuva piirakka saa jouluvieraat huokailemaan ihastuksesta. Samaa makumaailmaa tarjoilee jouluinen lisäkesalaatti, jossa paahdettujen punajuurten ja bataatin kanssa maistuvat makea persimon ja pirskahteleva granaattiomena sekä suolainen feta.
Piirakkaa glögin seuraksi
Joulunpyhinä on hyvin aikaa nauttia monenlaisista tarjoiluista. Ihanan mehevä sinihomejuusto- viinirypälepiirakka sopii vaikka joulupäivän glögillä tarjottavaksi. Tämän helpompaa piirakan teko ei ole ja se onnistuu myös aloittelevalta kotikokilta.
Käytä valmista lehtitaikina piirakkapohjaa, jota voi kaulia hieman suuremmaksi. Uunin lämpö tuo viinirypäleiden makeuden upeasti esiin. Alkuperäinen inspiraatio ohjeelle löytyi Helsingin Sanomien sivuilta. Piirakka on parhaimmillaan hieman jäähtyneenä ja huoneenlämpöisenä. Piirakka maistuu esimerkiksi vaalean glögin kanssa. Myös viikunat sopivat ihanasti piirakkaan.
TARVITSET:
1 iso lehtitaikinalevy
200 g ranskankermaa
150 g sinihomejuustoa
200 g tummia viinirypäleitä
½ dl pinjansiemeniä (mantelilastuja)
tuoretta timjamia
ripaus mustapippuria
Voiteluun
1 keltuainen
Tee näin:
- Ota lehtitaikinalevy leivinpaperilla vuoratulle pellille sulamaan. Avaa taikina, jos se on taiteltu.
- Sekoita kulhossa ranskankerma ja murusteltu sinihomejuusto. Levitä seos taikinalevylle.
- Halkaise viinirypäleet ja levitä ne täytteen päälle. Levitä lopuksi pinjansiemenet piirakan pinnalle. Halutessasi lisää ripaus mustapippuria.
- Nosta taikinan reunoja hieman täytteen päälle. Voitele taikinan reunat keltuaisella. Paista 225-asteessa, uunin keskitasolla noin 20 min, kunnes taikinan reunat on kauniin ruskeat.
Vinkki! Valuta valmiin piirakan pintaan loraus juoksevaa hunajaa ja tuoretta timjamia.
Koristele salaatti persimonilla
Upean värinen joulusalaatti syntyy paahdetuista punajuurista ja bataatista. Tämä ruokaisa salaatti saa makua tällä hetkellä sesongissa olevista persimon-hedelmistä ja fetajuustosta. Tee salaattia iso kulho ja nauti sitä osana joulupöydän antimia. Salaatti säilyy jääkaapissa useita päiviä ja se käy sellaisenaan kevyeksi lounaaksi.
TARVITSET:
1 kg punajuuria
1 iso bataatti
250 g lehtikaalia
1-2 persimonia
1 pieni granaattiomena
1 sitruuna
1 pkt fetaa
2 dl couscousta
1 dl auringonkukansiemeniä
suolaa
1 tl mustapippuria
1-2 tl hunajaa
oliiviöljyä
yrttejä (lehtipersilija, timjami, oregano)
Tee näin:
- Kuori ja paloittele punajuuri ja bataatti pieniksi kuutioiksi. Levitä kuutiot leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Mausta suolalla ja yrteillä. Pirskottele pintaan oliiviöljyä.
- Paahda uunin keskitasolla 225-asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes kuutiot ovat pehmenneet.
- Tee tässä välissä salaattipohja. Valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä.
- Tee salaatti isoon kulhoon. Pese lehtikaalit ja suikaloi ne ihan ohuiksi suikaleiksi, poista keskiruode. Lisää lehtikaalin sekaan hieman suolaa ja puristele lehtikaalia hetki suolan kanssa. Näin lehtikaali pehmenee.
- Murustele fetajuusto ja lisää sekaan reilu loraus öljyä, sitruunamehua, sitruunan raastettua kuorta, hunajaa sekä mustapippuria, sekoita.
- Lisää lehtikaalisuikaleiden sekaan paahdetut punajuuret ja bataattikuutiot, fetamuruseos, jäähtynyt couscous, auringonkukansiemenet, granaattiomenan siemeniä sekä tuoretta yrttisilppua. Sekoita salaatti ja maista.
- Leikkaa persimon salaatin päälle siivuiksi ja ripottele pintaan koristeeksi granaattiomenan siemeniä.
Miltä maistui?
Suolainen piirakka on varma joulun ajan hitti, joka hivelee makuhermoja. Uunissa paahtuneet viinirypäleet nousevat uudelle tasolle ranskankerma-homejuustomousse -pedillä. Rapsakka lehtitaikinapohja on mitä parhain pohja muuten niin muhevaan piirakkaan. Piirakan maku on samalla hienostunut ja suussa sulavan herkullinen. Piirakka on myös mieluisa tuliainen vaikkapa Tapanin tanssien vierailulle.
Hedelmäisestä salaatista tulee hetkittäin mieleen perinteinen rosolli, joka on tuunattu tähän päivään. Kivaa suutuntumaa saa auringonkukan- sekä granaattiomenan siemenistä. Paahdetut uunikasvikset sopivat kivan makuparin hedelmistä ja rapsakasta lehtikaalista ja fetajuustosta. Tätä salaattia voi muuntaa omien makumieltymystensä mukaisesti, mutta suosittelen, että peruselementteinä olisi paahdettua juuresta ja makeutta tuomassa hedelmät ja rakennetta joku siemen tai pähkinä.
Eastonin K-Citymarket pitää ovensa auki läpi joulun. Laajasta tarjonnasta voit käydä poimimassa jouluiset raaka-aineet, suklaarasiat ja lahjat.
K-ruoka -sivustolta löydät monia herkullisia ideoita joulutarjoiluihin ja jouluilon löytymiseen. Joulun tunnelma syntyy hyvin pienistä elementeistä, kuten kynttilöistä, kukista ja hyvästä ruoasta.
Olkoon joulusi juuri sinun näköisesi. Rauhaisaa joulun aikaa!
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.