Vanhan kansan terveysjuoma aloittaa kesäkauden
Kesäaikaan siirrytään sunnuntaina 31.3. Raikkaat ja pirskahtelevat juomat alkavat taas kylmän talven jälkeen houkuttaa. Kevään trendikkäin superjuoma kombutsa, jonka teko onnistuu myös omassa keittiössä.
Fermentointi- eli käymis-villitys näkyy säilykkeiden lisäksi nyt myös juomamaailmassa. Käymisen tuotteena syntyvä hapan makumaailma tosin on sellaisenaan pidemmän päälle hieman haastava. Mitä enemmän olen happamia tuotteita ja ruokia syönyt, sitä enemmän olen niihin kuitenkin jäänyt koukkuun. Hapanleipä, maustekurkut, sinappi ja vaaleapaahtoinen kahvi. Näitä himoitsen, ja näihin olen koukussa.
Kahvin lisäksi juomapuolelta löytyi yksi erityisen kiinnostava juoma, jonka kausi alkaa virallisesti kesäaikaan siirryttäessä. Kombutsa on tyyppiesimerkki hapan-trendistä. Terveellisenä juomana pidettyä kombutsaa, eli volgansieniteetä on kuitenkin valmistettu jo iät ja ajat.
Varo vaaraa!
Kombutsaa valmistetaan yksinkertaisimmillaan makeutetusta teestä, joka laitetaan käymään bakteerien ja hiivan yhdistelmän SCOBY:n (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast) avulla. Tuon sienimäisen rihmaston voi valjastaa omiin kombutsakokeiluihin myös kaupasta ostetusta kombutsasta.
Kauppojen valikoima alkaa olla jo niin laaja, että kotona valmistettu kombutsa tuntuu vähän turhalta ja liian työläältä. Juoman pinnalle muodostuva home voi myös olla ihmiselle vaarallista. Tämän vuoksi luotan enemmän valvottujen tuotanto-olosuhteisen tuotoksiin.
Ilmavat ja steriilit olosuhteet
Ensimmäinen kombutsa-testini päättyi juurikin tuon vaarallisen homeen muodostumiseen. Päätin kuitenkin antaa juomalle vielä yhden mahdollisuuden tajuttuani homeen muodostumisen syyn.
Ensimmäisen virheeni tein sulkemalla kombutsan käymisastian. Kombutsa tarvitsee ilmaa. Tällä kertaa peitin astian juuston ja hillojen valuttamiseen tarkoitetulla harsolla.
Huomasin kombutsani pinnalle muodostuneen levymäisen valkoisen lautan. Asiaa googlailtuani sain selville sen olevan kahm-hiivaa. Kyseinen hiiva ei ole onneksi hengenvaarallista, mutta voi vaikuttaa juoman makuun.
Loppujen lopuksi kombutsan teko on puhtaudesta huolehtimista ja odottamista. Lopussa kiitos seisoo, jos seisoo. Maistamalla se selviää. Mikäli juomasta tulee omaan makuun liian etikkaista, voi sitä pidentää esimerkiksi limulla tai sooda-vedellä.
Ja jos käy niinkin homeisesti, kuin minulle ensimmäisellä otolla, löytyy kaupasta onneksi hurjan hyviä vaihtoehtoja. Rakastamaani inkivääriä lotrataan onneksi monen teollistenkin valmistajien versiossa.
Resepti on sovellettu Utelias kokki -blogin ja Glorian Ruoka & Viinin versioista.
Inkivääri-kombutsa
- 20 g maustamatonta vihreää teetä (myös musta tai valkoinen käy)
- 250 g (teestä riippuen) noin 80-asteista vettä
- 70 g sokeria
- 750 g kylmää vettä
- 50 g kombuchaa edellisestä satsista, jos on
- Inkivääriä
- Keitä tee. Sekoita sekaan sokeri ja inkivääri. Anna hautua vahvaksi, n. 10-15 min.
- Lisää kylmä vesi. Kaada seos teelehdet ja inkivääri samalla siivilöiden käymisastiaan SCOBYn ja edellisen satsin kombutsan kanssa. Peitä kankaalla tai paperilla ja anna käydä 4–14 päivää. Käymisaika riippuu siitä, onko mukana vanhaa kombutsa-satsia, ja milloin maun kokee hyväksi. Eli käymisen aikana on hyvä maistella seostaan.
- Pullota puhtaisiin lasipulloihin. Jos et haluat juomasta kirkkaan, siivilöi se harson lävitse.* Lisää pullon pohjalle hiukan sokeria lisäämään lopputuotteen kuplivuutta. Pullottaessa on hyvä muistaa jättää tilaa kombutsan käymiselle.
- Pidä huoneenlämmössä, liialta valolta suojattuna 3-5 päivää, jotta juomaan syntyisi hiilidioksidia, kuten simaa tehdessä. Siirrä kylmään ja nauti noin 3-4 viikon sisällä.*Jos haluat heti uuden satsi tulille, valmistele se ennen pullotusta, eli keitä tee, sokeroi, mausta, jäähdytä ja siivilöi se. Huuhtele käyttämäsi kombutsasieni ja laita se toiseen puhtaaseen lasipurkkiin uuden teeseoksen kanssa.