Veripalvelun verenluovutuspiste toimii Eastonissa: Tule mukaan auttamaan!
Verenluovutus onnistuu Eastonin Hansakäytävällä kerran kuussa. Jo yhdellä verenluovutuksella voit pelastaa ihmishenkiä ja auttaa jopa kolmea apua tarvitsevaa potilasta!
Vapaaehtoinen verenluovutus on paitsi osoitus välittämisestä, myös tärkeä tuki terveydenhuollolle. Viime vuonna vapaaehtoisten verellä hoidettiin jopa 40 000 potilasta. Vapaaehtoisten verta tarvitsevat muun muassa onnettomuuksissa loukkaantuneet, leikkauspotilaat, keskoslapset ja vakavia sairauksia, kuten syöpää sairastavat.
Koska verihiutaleet pysyvät käyttökelpoisina vain viiden päivän ajan, tarvitaan päivittäin 800 verenluovuttajaa. Siksi uusia luovuttajia etsitään koko ajan.
Eastonin kauppakeskuspäällikkö Olli Virtanen kävi luovuttamassa verta Eastonin verenluovutuspisteessä.
Sopisitko sinä verenluovuttajaksi?
Veripalvelujen sivuilta voi myös nähdä verivalmisteiden tilanteen eri veriryhmien kannalta. Eniten tarvetta on hätäverelle O-, joka sopii kaikille veriryhmästä riippumatta. Hätäverta käytetään aina kun verta tarvitsevan veriryhmää ei tiedetä eikä sitä ehditä selvittämään.
Terveyskyselyssä kysellään muun muassa lähiaikana tehdyistä matkoista tai perussairauksista, jotka voivat mahdollisesti tehdä verenluovuttamisesta vaarallista itselle tai veren saajille. Itse täytettävän terveyskyselyn lisäksi luovuttajat käyvät terveydenhoitajan haastattelussa ennen luovutuspisteelle siirtymkistään. Verenluovuttamisen esteenä voivat olla esimerkiksi matkustaminen malaria-alueella tai lähiaikoina tehdyt leikkaukset.
Verenluovutus kuluttaa rautavarastoja, joten se ei sovi ihmiselle, jolla on raudanpuutetta.
Naisilla hemoglobiinin tulee olla 125–175 g/l ja miehillä 135–195 g/l.
Näin valmistaudut verenluovutukseen
Eastonin Hansakäytävällä kerran kuussa toimivan Veripalvelun sairaanhoitaja Pia Lappalainen antaa vinkkejä ensikertalaiselle. Ennen verenluovutusta kannattaa syödä ja juoda riittävästi. Tarjolla on syötävää ja juotavaa myös luovuttamistapahtuman jälkeen. Elimistön menettämä nestemäärä korvautuu vuorokauden kuluessa, mutta verenluovutuspäivänä kannattaa juoda tavallista enemmän, sekä välttää kovaa fyysistä rasitusta, saunaa ja alkoholia.
– Ensikertalaisia jännittää usein etukäteen, vaikka jälkeenpäin valtaosa pitää veren luovuttamista ihan mukavana kokemuksena. Hoitajamme on ensiluovuttajan tukena kaikissa vaiheissa, joten yksin jäämistä ei tarvitse pelätä, Pia sanoo.
Monelle tärkein syy veren luovuttamiseen on halu auttaa, mutta osa ihmisistä hakee verenluovutuksesta siedätyshoitoa piikkikammoonsa. Hoitajan mukaan neulat ovat hieman tavallista paksumpia, muitta yhtä teräviä, eikä pistäminen siten satu tavallista verikoetta enempää. Usein tilannetta helpottaa, jos pistettäessä katselee toiseen suuntaan.
Eastonin kauppakeskuspäällikkö Olli Virtanen nautti verenluovutuksen jälkeen kahvikupillisen ja nappasi mukaan pussin pähkinöitä. Tarjolla oli myös leipiä, keksejä ja hedelmiä.
Toimenpiteenä verenluovutus kestää noin kahdeksan minuuttia. Sen jälkeen on kuitenkin hyvä levätä hetki paikallaan, etenkin jos kokee heikotusta.
Luovutuksen yhteydessä luovuttaja saa tietää veriryhmänsä ja hänen tietonsa rekisteröityvät Veripalvelun tietokantaan, josta ne löytyvät, jos luovuttajaksi haluaa tulla uudelleen.
Eastonin kauppakeskuspäällikkö Olli Virtanen on käynyt luovuttamassa verta yli 10 kertaa, joten Eastonin pisteellä homma sujuu rutiinilla.
– Tämä on helppo tapa auttaa muita ja siksi käyminen on tullut tavaksi. Ensimmäinen kertani tapahtui Vaasassa vuosia sitten. Lähdin kaverini mukaan, kun hän mainitsi, että täällä on tosi hyvät eväät, Olli naurahtaa.
Seuraavan kerran Veripalvelun verenluovutuspiste toimii Eastonissa 21.4. Muut tulevat päivämäärä ovat: 10.5., 9.6. ja 26.6.2023
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.