Veripalvelun verenluovutuspiste toimii Eastonissa: Tule mukaan auttamaan!

Verenluovutus onnistuu Eastonin Hansakäytävällä kerran kuussa. Jo yhdellä verenluovutuksella voit pelastaa ihmishenkiä ja auttaa jopa kolmea apua tarvitsevaa potilasta!

Vapaaehtoinen verenluovutus on paitsi osoitus välittämisestä, myös tärkeä tuki terveydenhuollolle. Viime vuonna vapaaehtoisten verellä hoidettiin jopa 40 000 potilasta. Vapaaehtoisten verta tarvitsevat muun muassa onnettomuuksissa loukkaantuneet, leikkauspotilaat, keskoslapset ja vakavia sairauksia, kuten syöpää sairastavat.

Koska verihiutaleet pysyvät käyttökelpoisina vain viiden päivän ajan, tarvitaan päivittäin 800 verenluovuttajaa. Siksi uusia luovuttajia etsitään koko ajan.

Eastonin kauppakeskuspäällikkö Olli Virtanen kävi luovuttamassa verta Eastonin verenluovutuspisteessä.

Sopisitko sinä verenluovuttajaksi?

Voit tutkia sovitko verenluovuttajakasi tekemällä Veripalvelun sivuilla olevan pikatestin. Myös terveyskyselyn voit täyttää kotona, ja varata netistä luovutusta varten.

Veripalvelujen sivuilta voi myös nähdä verivalmisteiden tilanteen eri veriryhmien kannalta. Eniten tarvetta on hätäverelle O-, joka sopii kaikille veriryhmästä riippumatta. Hätäverta käytetään aina kun verta tarvitsevan veriryhmää ei tiedetä eikä sitä ehditä selvittämään.

Terveyskyselyssä kysellään muun muassa lähiaikana tehdyistä matkoista tai perussairauksista, jotka voivat mahdollisesti tehdä verenluovuttamisesta vaarallista itselle tai veren saajille. Itse täytettävän terveyskyselyn lisäksi luovuttajat käyvät terveydenhoitajan haastattelussa ennen luovutuspisteelle siirtymkistään. Verenluovuttamisen esteenä voivat olla esimerkiksi matkustaminen malaria-alueella tai lähiaikoina tehdyt leikkaukset.

Verenluovutus kuluttaa rautavarastoja, joten se ei sovi ihmiselle, jolla on raudanpuutetta.

Naisilla hemoglobiinin tulee olla 125–175 g/l ja miehillä 135–195 g/l.

Näin valmistaudut verenluovutukseen

Eastonin Hansakäytävällä kerran kuussa toimivan Veripalvelun sairaanhoitaja Pia Lappalainen antaa vinkkejä ensikertalaiselle. Ennen verenluovutusta kannattaa syödä ja juoda riittävästi. Tarjolla on syötävää ja juotavaa myös luovuttamistapahtuman jälkeen. Elimistön menettämä nestemäärä korvautuu vuorokauden kuluessa, mutta verenluovutuspäivänä kannattaa juoda tavallista enemmän, sekä välttää kovaa fyysistä rasitusta, saunaa ja alkoholia.

– Ensikertalaisia jännittää usein etukäteen, vaikka jälkeenpäin valtaosa pitää veren luovuttamista ihan mukavana kokemuksena. Hoitajamme on ensiluovuttajan tukena kaikissa vaiheissa, joten yksin jäämistä ei tarvitse pelätä, Pia sanoo.

Monelle tärkein syy veren luovuttamiseen on halu auttaa, mutta osa ihmisistä hakee verenluovutuksesta siedätyshoitoa piikkikammoonsa. Hoitajan mukaan neulat ovat hieman tavallista paksumpia, muitta yhtä teräviä, eikä pistäminen siten satu tavallista verikoetta enempää. Usein tilannetta helpottaa, jos pistettäessä katselee toiseen suuntaan.

Eastonin kauppakeskuspäällikkö Olli Virtanen nautti verenluovutuksen jälkeen kahvikupillisen ja nappasi mukaan pussin pähkinöitä. Tarjolla oli myös leipiä, keksejä ja hedelmiä.

Toimenpiteenä verenluovutus kestää noin kahdeksan minuuttia. Sen jälkeen on kuitenkin hyvä levätä hetki paikallaan, etenkin jos kokee heikotusta.

Luovutuksen yhteydessä luovuttaja saa tietää veriryhmänsä ja hänen tietonsa rekisteröityvät Veripalvelun tietokantaan, josta ne löytyvät, jos luovuttajaksi haluaa tulla uudelleen.

Eastonin kauppakeskuspäällikkö Olli Virtanen on käynyt luovuttamassa verta yli 10 kertaa, joten Eastonin pisteellä homma sujuu rutiinilla.

– Tämä on helppo tapa auttaa muita ja siksi käyminen on tullut tavaksi. Ensimmäinen kertani tapahtui Vaasassa vuosia sitten. Lähdin kaverini mukaan, kun hän mainitsi, että täällä on tosi hyvät eväät, Olli naurahtaa.

Seuraavan kerran Veripalvelun verenluovutuspiste toimii Eastonissa 21.4. Muut tulevat päivämäärä ovat: 10.5., 9.6. ja 26.6.2023

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.

Aiheeseen liittyen

Eastonin Perhepäivässä riemastuttivat vauhdikkaat leikit ja suloiset eläimet

Tunnelmia Eastonin lauantaisesta Perhepäivästä, joka keräsi paikalle hyväntuulista yleisöä.

Hyllyjen välissä
27.05.2024

Treenaa kesä Fitness24Seven-kuntosaleilla halki Suomen – Miksi kesätreeni kannattaa?

Fitness24Sevenin kesäkamppikseen kuuluu 24/7 kuntosalin lisäksi myös ryhmäliikunta ja ulkotreenejä.

Hyllyjen välissä
23.05.2024

Puuvillapyyhkeistä robotteihin – Näin siivousala on elänyt ja muuttunut

Liisan mukaan siivousala on aina heijastanut yhteiskunnan muutoksia.

Hyllyjen välissä
28.04.2024

”Apteekkityö on ollut aina suurin intohimoni” 

Marjaniemessä asuva Taru Pietiläinen aloitti uutena apteekkarina Eastonissa.

Hyllyjen välissä
04.03.2024

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje