Vielä ehtii mökille ja kalaan
Kesän kaartuessa jo loppusuoralle, suuntasimme vielä kerran mökille valmistamaan kalakeittoa kolmella tapaa. Samaan rahaan tehtiin kesäkeittoa vegeille, tietenkin meidän tyyliin.
Pakkasimme auton ja itsemme kesäfiiliksillä ja suunnistimme kohti Ruotsinpyhtään pyhintä, mökkiämme. Mökki, mökkeily ja luonto ympärillä ovat kuulunut vahvasti lapsuuteemme ja olemme jo nuorena oppineet kalastamaan ja sienestämään. Mielestämme on tärkeää ymmärtää, mistä ruoka tulee, miten ja missä se kasvaa.
Mökkisää oli tällä kertaa puolellamme ja saimme keskittyä täysillä kalastamiseen, aurinkoon ja rannalla nuotion ääressä nautittuun auringonlaskuun. Seuraavana päivänä valmistimme saaliistamme kolme keittoa, luoden samalla kolme erilaista makumaailmaa.
Perinteinen kalakeitto piristyy valkoviinillä
Jos valmistat ruokaa isolle porukalle, keittoa helpompaa ruokaa saa etsiä. Perinteiseen tyyliin valmistettu kalakeitto saa hienostuneen maun, kun kasvisten freesauksen jälkeen posautat desin tai pari valkoviiniä kattilassa. Keitä valkoviiniä hieman kasaan ennen veden lisäämistä.
Liemi muuttuu hetkessä maukkaaksi kalaliemeksi, kun lisäät kaloista poistamasi ruodot keitokseen. Tätä ennen ruodot kannattaa paahtaa uunissa kovassa lämmössä. Kun kasvikset ovat kiehuneet kypsiksi, poista ruodot keitosta ja lisää sopiviksi paloiksi pilkottu kala jengiin. Älä keitä enää, vaan keiton anna hautua kypsäksi. Näin kala pysyy kasassa ja mehukkaana. Viimeistele tillillä ja muista ruisleipä kera voin!
Äyriäiset aateloivat ranskalaisen sopan
Ranskalaiseen tyyliin tehty kalakeitto on yksi bravuureistamme. Se syntyy perinteisen kalakeiton tapaan, hieman raaka-aineita vaihdellen ja lisäillen. Ranskalaiset ovat aina arvostaneet äyriäisiä ja siksi keittoon kuuluvat ravut sekä paistetut kampasimpukat paistoliemineen kaikkineen. Ne suorastaan aateloivat tämän sopan.
Käytä kokonaisia rapuja ja paahda ravunkuoret ruotojen kanssa lisäämään liemeen makua. Liemen pohjana ei ole vesi, vaan tomaatti. Voit hyvin käyttää tomaattimehua. Lisää kasvisten joukkoon fenkolia. Lisää sitten keittoon kalapalat ja ravunliha, anna hautua hetki ja olet valmis. Tarjoile oman maun mukaan maustetun ranskankerman kanssa. Itse tykkään käyttää maustamisessa esimerkiksi curryä ja kuminaa.
Miso-keitto toimii alkuruokana
Miso-lohikeitto, oma suosikkimme, on erinomainen alkuruoka monenlaisiin illanistujaisiin. Aloita keiton valmistus turvottamalla wakame-merilevä kuumassa vedessä. Keitä kattilassa vettä, mausta misolla ja soijalla. Lisää merilevä ja leikattu lohi. Helppoa ja älyttömän herkullista!
Halutessasi voit korvata veden dashiliemellä. Japanilainen dashiliemi valmistetaan hauduttamalla kombu-merilevää ja katsuobushia, joka on kuivattua tonnikalaa. Liemi on nopea valmistaa ja tuo ruokaan suuret määrät viidettä perusmakua, umamia. Dashia voi ostaa liemikuutioiden tapaan toimivanna jauheena, jos kiireessä haluaa oikaista.
Poimi kasvissato soppaan
Kasvissyöjien valinta on tietenkin helppo ja klassinen kesäkeitto. Homma oli aika selvä kun kävimme ennen reissua pyörähtämässä Kauppatorilla ja näimme kesän upeiden kasvisten kirjon myyntikojuissa.
Itse toimisimme seuraavasti: valitse kasvikset oman maun mukaan, ja muista ettei mikään pakota laittamaan keittoon kukkakaalia, jos se ei innosta. Paahda sen sijaan kukkakaalinnuput kauniin ruskeiksi paistinpannulla ja ripottele ne keiton päälle. Lupaamme ettei kukkakaali koskaan ole parempaa kuin ruskistettuna pannulla voissa.
Valmista kesäkeitto klassisesti freesaamalla voissa haluamasi kasviksia, mutta lisää lehtivihreää sisältävät kasvikset vasta lopuksi. Lisää keittoon kokonaisia maustepippureita ja laakerinlehtiä. Sekoita sekaan maito ja keitä kypsäksi. Lisää valmiiseen keittoon lopuksi herkät kasvikset, kuten herneet. Viimeistele klassikko paistetulla kukkakalilla, joka tuo syvyyttä makumaailmaan.
Luonnossa mieli lepää
Uskomme luonnon ja ulkona liikkumisen tarjoavan mielenrauhaa ja irtautumista jatkuvasta tavoitettavuudesta puhelimen ja internetin kautta. Luonnossa on hyvä olla yksin ja porukassa. Suomen luonto tarjoaa jokamiehenoikeuksineen kaikille hienon mahdollisuuden laajentaa omaa ruokanäkemystään ja -kokemustaan. Olkaamme rohkeita ja liikkukaamme luonnossa!