Vuosaari saa oman äänitaideteoksensa

Äänitaiteilija Johanna Puuperän Vuosaarisonaatti äänitaideteos soi Vuosaaren Vuotorilla 20. marraskuuta. Teos on osa Vuotalon 20-vuotisjuhlaohjelmaa.

Skeittilautojen kolinaa, jousisoitinpohjaista musiikkia, paikallisten puhetta, metron melua, tuulen huminaa ja lokkien laulua. Ainakin tätä kaikkea on luvassa, kun äänitaiteilija Johanna Puuperän Vuosaarisonaatti esitetään Vuotorilla 20. päivä marraskuuta. Esitys on osa 20 vuotta täyttävän Vuotalon juhlaohjelmaa ja samalla jatko-osa aikaisemmalle Malmi-sinfonia opus 00700 -nimiselle äänitaideteokselle.

– Vuosaaren ylistys istuu Vuotalon bileisiin hyvin, äänitaiteilija sanoo.

Hymnejä lähiöille -nimeä kantava kokonaisuus jatkunee osittain Itä-Helsingissä myös Vuosaarisonaatin jälkeen. Johanna mainitsee puheissaan muun muassa Kontulakonserton, Itäkeskusoratorion ja Kannelmäkimenuetin. Idän lisäksi myös länsi puhuttelee Tapanilan ja Malmin rajalla asuvaa taiteilijaa.

Mutta mikä oikein saa ihmisen tuottamaan hymnejä lähiöille?

Johanna kertoo, että häntä on harmittanut lähiöiden huono maine jo vuosien ajan. Kun koronapandemia sulki maailman, ihmisten asuinseutujen merkitys korostui entisestään. Sitä kautta syntyi ajatus siitä, miten taiteen keinoin voisi parantaa lähiöiden stigmaa.

– Mediassa monesta alueesta saa lukea negatiivissävytteisiä juttuja. Oman kokemukseni mukaan monet mielikuvat tulevat ulkopuolelta, eivät sisäpuolelta niiltä ihmisiltä, jotka alueella elävät ja asuvat. Haluan omalla työlläni saada paikallisten äänen kuuluviin.

Etelä-Haagasta ponnistava äänialan freelancer kertoo, että hän muutti aikoinaan Itä-Helsinkiin vartiokyläläisen puolisonsa kanssa. Nuori pari asui ensin Itäkeskuksen kupeessa, myöhemmin Länsi-Herttoniemessä. Vaikka perhe asuu nykyisin muualla, vanhan kotiseudun merkitys ei ole hälvennyt.

– Mieheni aina haaveilee, jos vielä joskus palaisimme tänne itään. Käymme edelleen lasten ja koiran kanssa ulkoilemassa Vuosaaressa, koska ei tällaisia maastoja oikein muualta Helsingistä löydy, Johanna kertoo.

Vuosaaressa etenkin Kallahdenniemi on hänelle mieleinen paikka, jossa pääsee omanlaiseen mielentilaan vuodenajasta riippumatta.

Maallikon korviin äänitaiteilijan työ saattaa kuulostaa yhtä abstraktilta kuin sonaattimuoto, mutta käytännössä jokainen meistä on joskus kuunnellut äänisuunnittelijan -tai taiteilijan työnjälkeä jossakin esityksessä.

Teatterikorkeakoulusta valmistunut Johanna kertoo, että hänen työnkuvansa on hyvin laaja. Vuosaarisonaatin kaltaisten teosten lisäksi häntä työllistävät esimerkiksi erilaiset radiokuunnelmat ja esittävän taiteen kenttä, kuten teatteri. Lähes kaikki, mikä liittyy ääneen tai säveltämiseen.

– Minulla on klasaritausta, eli viulu on ollut pääsoittimeni lapsesta saakka. Nykyisissä töissäni yhdistän taustani äänitaiteilijuuteen, Johanna kertoo.

Tulevaa Vuosaarisonaattia äänitaiteilija kutsuu kollaasiksi, joka yhdistelee klassista musiikkia ja kenttä-äänityksiä, joissa ambienssi sekoittuu paikallisten dokumentaarisiin haastattelupätkiin. Hymnejä lähiöille -kokonaisuus ammentaa inspiraationsa klassisen musiikin sinfoniaorkesteriperinteestä, jossa jokaisella soittimella ja muusikolla on oma roolinsa. Johannan mukaan helposti lähestyttävä Vuosaarisonaatti kuitenkin ottaa itsensä vähemmän vakavasti kuin klassinen musiikki yleensä.

Marraskuussa esitettävän sonaatin tapauksessa ääneen pääsee Vuosaari ja sen monikieliset asukkaat. Sitä varten Johanna on viime kuukausina kulkenut nauhuri kädessä ja kuulokkeet päässä pitkin ja poikin Vuosaarta. Äänitallenteita on kertynyt muistiin niin Aurinkolahden rannalta kuin uimahallin nurkilta.

Taiteilijan mukaan kohtaamiset ovat olleet mutkattomia. Ihmiset ovat puhuneet Vuosaaresta ylpeästi ja mielellään. Etenkin lähiluonto, monikulttuurisuus ja meri ovat elementtejä, jotka ovat toistuneet paikallisten tarinoissa aikuisista lapsiin. Esiin on noussut myös eräänlainen me-henki, se, että toisesta välitetään. Naapurit tunnetaan. Kuin todisteena siitä, Johanna sai äänitysten lomassa kutsuja paikallisten koteihin.

– Kaikki ovat olleet heti valmiina jutustelulle, kun olen mennyt kysymään, saanko häiritä. Se ei valitettavasti ole Suomessa mikään itsestäänselvyys.

Vaikka Vuosaari on iso alue, täällä tuntuu olevan sellainen pikkukylän meininki, Johanna kuvailee.

Siitä esimerkkinä hän mainitsee kaupunginosan aktiivisen Facebook-ryhmän.

Vuotalon edustalla sijaitsevaa Vuotoria hän pitää optimaalisena paikkana esitykselle, joka valloittaa meille kaikille kuuluvaa kaupunkitilaa. Marraskuisena lauantaipäivänä taiteen äärelle voi siis eksyä kuin huomaamattaan, sillä kaiutinjärjestelmä tulee ulos. Jos sattuu oikeana hetkenä kävelemään ohitse, ääntä pysähtyy todennäköisesti kuuntelemaan.

– Ihmisten en aina tarvitse hakeutua taiteelle perinteisesti osoitettuun paikkaan, vaan minä voin mennä sinne, missä ihmiset ovat. Siksi on mielestäni tärkeää, että teos esitetään ulkona – satoi tai paistoi. Ideana on alusta lähtien ollut se, että teos sekoittuu aidon äänimaailman kanssa. Ääni ympäröi kuulijansa niin, ettei sitä voi olla huomaamatta. Jos näen, että joku kävelee ohi, niin lisään volyymia, Johanna vitsailee.

Hän toivoo, että teos ilahduttaa marraskuun pimeydessä ohikulkijoita, ja herkistää kokijansa pysähtymään ja havainnoimaan arkisen tuttua ympäristöä uusin silmin ja korvin.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Jenna Lehtonen

Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median perustaja ja päätoimittaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.

Aiheeseen liittyen

Kiitos timanttisista Sitä itää -ehdotuksista!

Etsimme Itä-Helsingin timanttisinta toimijaa. Ehdota suosikkiasi Sitä itää -ohjelmaamme ja tienaa sen toimintaan jopa 3000 €!

Sitä itää
12.10.2023

Jo kuus vee, jee! Tervetuloa juhlimaan Eastonin synttäreitä la 7.10.

Easton Helsinki juhlii synttäreitään lauantaina 7.10. kello 11–15. Tervetuloa mukaan ja nauttimaan hauskasta ohjelmastamme. Juhlatirehtöörinämme toimii hupsutteleva Pelle Positiivi.

Neuvosta vaari
29.09.2023

Hiiohoi! Sitä itää -voittaja Rastipartio purjehtii Itä-Helsingin saaristossa

Vuosaaressa toimiva partiolippukunta Rastipartio järjestää partiolaisille purjehdusretkiä Itä-Helsingin kauniissa saaristossa. Astu laivaan!

Sitä itää
07.07.2023

Eastonin Sitä itää -ohjelman voittajat on nyt valittu!

Tässä tämänkertaiset Sitä itää -voittajat.

Sitä itää
15.05.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje