Ahvenfileet ja kanttarellimuhennos ovat alkusyksyn maukkain yhdistelmä

Kesän kääntyessä syksyyn, aromikkaan kanttarellimuhennoksen kaverina maistuvat paistetut ahvenfileet sekä pensaspavut. Kuiva kesä on heikentänyt sienisatoa, mutta onneksi Eastonin K-Citymarketista kanttarelleja löytyy. Jälkiruoaksi keikautetaan mustikkakakku, jossa on ihanan kardemummainen ruiskuori.

 Kesän väistyessä hiljalleen taka-alalle, on ihanaa viipyillä vielä kesäisissä tunnelmissa. Lämpö on hellinyt meitä ihan elokuun loppuun asti ja olemme saaneet nauttia lempeistä kesäilloista. Se on harvinaista herkkua se!

Löysin eräänä viikonloppuna K-ruoka -sivustolta tämän houkuttelevan reseptin, jossa sesongin parhaat maut yhdistyvät.  Minusta tässä annoksessa on jotain erityistä ja vähän enemmänkin. Aromikas sienimuhennos syntyy metsän kullasta eli kanttarelleista ja niiden kanssa ahven on aina oiva makupari.

Kotimainen kala on terveellinen ja ekologinen valinta. K-Citymarket Eastonin kalatiski tarjoaa touretta kalaa todella monipuolisesti ja usein poimin saaliini sieltä, sillä minulla harvoin käy kalaonni. Kalaa kannattaisi syödä säännöllisesti lajikkeita vaihdellen. Tällä hetkellä kalan hinta on kyllä melkoisen korkea, mutta kannattaa seurata tarjouksia.

Rakastan sienimetsässä samoilua, mutta tänä kesänä kumartelu ei ole kipeytyneen selän vuoksi onnistunut. Siksipä sienetkin ovat löytäneet pannulle suoraan Hevi-osaston hyllyltä. Kuivan kesän vuoksi sienisato on jäänyt osittain vähäiseksi, mutta onneksi sieniä on riittänyt kauppoihin siitä huolimatta.

Kanttarelli eli keltavahvero on yksi käytetyimmistä ruokasienistämme. Muoto on suppilomainen ja sen tunnistaa helposti luonnossa keltaisesta väristään. Kanttarelli viihtyy samoilla kasvupaikoilla vuodesta toiseen ja niitä kohtaa usein metsäteiden ja polkujen varrelta. Kanttarelli pitää valosta, eikä menesty liian tiheässä tai synkässä metsässä. Kanttarelli on hyvä proteiinin, D-vitamiinin sekä seleenin lähde ja mitä makoisin ruokasieni.

Sienimuhennos on helppo ja nopea valmistaa eikä se kikkailuja kaipaa.

TARVITSET:

200 g kanttarelleja

1 sipuli

2 rkl voita

(halutessasi osa öljyä)

2 rkl vehnäjauhoa

1 dl vettä

1 dl kermaa

1 rkl balsamiviinietikkaa

Suolaa

Mustapippuria

Persilijaa

Tee näin: Puhdista sienet tarvittaessa ja viipaloi ne sopivan kokoisiksi paloiksi. Pienet sienet voi jättää kokonaiseksi. Paista sieniä hetki, jotta suurin kosteus niistä haihtuu. Lisää sitten voi-öljyseos ja silputtu sipuli ja paista, niin että sipuli kuullottuu.

Ripottele pinnalle vehnäjauhoja ja vesi sekä kerma. Itse käytin Oatlyn kasviskermaa. Lisää loraus balsamiviinietikkaa ja mausta suolalla, mustapippurilla ja persiljalla. Sekoittele ja kiehauta muhennosta noin 5 minuuttia.

Ahven on lähiruokaa parhaimmillaan

Valitse suhteellisen samankokoisia fileitä, jolloin niiden kevyt paistaminen pannulla on helppoa. Poista fileestä mahdolliset ruodot kiilamaisesti selkäruodon suuntaisesti. Ahven on vähärasvainen kala ja sen paistoaika on muutaman minuutin. Ahvenen maku on hento ja sille riittää mausteeksi suola ja pippuri.

Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja sulata siihen voi-öljyseos ennen fileiden lisäämistä. Voit käyttää joko pelkkää voita tai voin ja öljyn sekoitusta. Voi tuo kalafileiden pinnalle kauniin värin. Fileitä kannattaa pyöritellä pannulla niin, että voi pääsee myös fileiden päällyspuolelle, eivätkä  fileet kuivu paistaessa. Lisää lopuksi pintaan suola ja pippuri.

Vinkki kalan paistamiseen: ruostumattomasta teräksestä valmistetut atulat! Nämä isoja pinsettejä muistuttavat pihdit ovat loistava apuväline mm. paistamisessa, eivätkä ne vahingoita käännettävää filettä.

TARVITSET:

300 g ahvenfileitä

voita

suolaa

mustapippuria

Halutessasi voit lisätä annokseen katkarapuja. Mikäli käytät pakasterapuja, sulata ne nopeasti kylmän veden alla siivilässä ja anna niiden kuivua hyvin. Mausta sitruunalla ja tillillä.

Hyvänä lisukkeena maistuvat myös keitetyt pavut, jotka voi lopuksi pyöräyttää lehtikaalin kanssa kevyesti pannulla. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.

Ruoaksi käytettävät tuoreet pavut tulee aina keittää, sillä ne sisältävät myrkyllistä lektiiniä, joka tuhoutuu kuumassa.

Käyttämäni pavut olivat tumman violetteja pensaspapuja, jotka muuttavat väriä keittäessä vihreiksi. Ne ovat maukas ja murea papulajike.

Hyvä ateria on ihana lopettaa maukkaaseen kakkupalaan. Rukiinen mustikkakakku saa rakennetta rahkasta ja siinä maistuu kotoisasti kardemumma. Kakku on parhaimmillaan kylmänä kahvin kanssa tarjoiltuna. Voit koristella kakun halutessasi pensasmustikoilla, mutta kaunis on myös mustikkahillolla marmoroitu pinta.

TARVITSET:

 Mustikkahillo:

3 dl pakastemustikoita

½ dl tomusokeria

¼ dl ruisleseitä (ruisjauho käy myös)

Rukiinen pohja:

125 g voita

1 dl sokeria

1 kananmuna

1 dl vehnäjauhoja

2 dl ruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 rkl kardemummaa (jauhettua)

 Täyte:

500 g maitorahkaa

1 dl sokeria

2 kananmunaa

1 dl paksua turkkilaista jogurttia

2 rkl perunajauhoa

1 rkl vaniljajauhetta

Tee näin:

  • Tee ensin mustikkahillo. Kiehauta mustikat, sokeri ja ruisleseet ja jäähdytä.
  • Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten
  • Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseos taikinaan.
  • Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat.
  • Painele taikina käsin vuoan pohjalle ja reunoille.
  • Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada täyte pohjan päälle irtopohjavuokaan.
  • Annostele mustikkahilloa ruokalusikallinen kerrallaan rahkatäyttene päälle ja nostele massaa lusikalla lopuksi niin, että pintaan muodostuu marmorinen pinta.
  • Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Jäähdytä kakku hyvin vuoassa ennen tarjoilua.

 Miltä maistui?

Kerrassaan herkullinen kokonaisuus, joka maistui kaikille. Sienimuhennos on alkanut myös maistua nuorisolle, vaikka siihen ennen suhtauduttiin epäluuloisesti. Minusta on ihanaa syödä sesonkiruokaa ja sienet ja pavut ovat tällä hetkellä juuri sitä. Ahvenfileet kuuluvat kesään ja niitä meillä syödään usein. Pavut edustavat minulle omaa lapsuuttani ja muistan kerran jos toisenkin popsineeni voisulassa pyöräytettyjä papuja lisäkkeenä.

Rukiin ja kardemumman makuinen mustikkakakku taas on kaunis pöydän koristus ja kiva tarjottava. Sen herkullisuus paljastuu ensimmäisen suupalan jälkeen. Kokonaisuus pursuaa runsaita makuja ja on täysien pisteiden arvoinen.

Jarna Gustafsson

Jarna Gustafsson

Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.

 

Aiheeseen liittyen

Rapeat yön yli -sämpylät ja samettinen kasvissosekeitto lämmittävät kehoa ja mieltä

Sytytä kynttilät ja nautiskele sielua lämmittävää ja ihanasti inkivääristä kurpitsa-linssikeittoa sekä rapeita yön yli -sämpylöitä, jotka syntyvät lähes itsestään.

Miltä maistui?
05.11.2024

Syksyllä hurmaannutaan pataruoista

Hitaasti haudutettu Lyonin kana sulaa suuhun, ja maistuu kera kuohkean perunasoseen ja paahdettujen punajuurien. Annos maistuu myös kasvisversiona.

Miltä maistui?
15.10.2024

Mausteinen kala-äyriäiskeitto bouillabaisse itähelsinkiläisittäin

Mausteinen bouillabaisse on keittojen aatelia. Sen syvä mausteisuus ja houkuttava ulkoasu todella herättävät makuhermot nauttimaan.

Miltä maistui?
05.09.2024

Metsä pursuaa nyt marjoja ja sieniä, joista syntyy elämäsi paras sienipiirakka

Lähde metsään virkistävälle löytöretkelle. Paras sienipiirakka ja kuohkea vispipuuro syntyvät itse poimituista sienistä ja marjoista.

Miltä maistui?
16.08.2024

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje