Ahvenfileet ja kanttarellimuhennos ovat alkusyksyn maukkain yhdistelmä
Kesän kääntyessä syksyyn, aromikkaan kanttarellimuhennoksen kaverina maistuvat paistetut ahvenfileet sekä pensaspavut. Kuiva kesä on heikentänyt sienisatoa, mutta onneksi Eastonin K-Citymarketista kanttarelleja löytyy. Jälkiruoaksi keikautetaan mustikkakakku, jossa on ihanan kardemummainen ruiskuori.
Kesän väistyessä hiljalleen taka-alalle, on ihanaa viipyillä vielä kesäisissä tunnelmissa. Lämpö on hellinyt meitä ihan elokuun loppuun asti ja olemme saaneet nauttia lempeistä kesäilloista. Se on harvinaista herkkua se!
Löysin eräänä viikonloppuna K-ruoka -sivustolta tämän houkuttelevan reseptin, jossa sesongin parhaat maut yhdistyvät. Minusta tässä annoksessa on jotain erityistä ja vähän enemmänkin. Aromikas sienimuhennos syntyy metsän kullasta eli kanttarelleista ja niiden kanssa ahven on aina oiva makupari.
Kotimainen kala on terveellinen ja ekologinen valinta. K-Citymarket Eastonin kalatiski tarjoaa touretta kalaa todella monipuolisesti ja usein poimin saaliini sieltä, sillä minulla harvoin käy kalaonni. Kalaa kannattaisi syödä säännöllisesti lajikkeita vaihdellen. Tällä hetkellä kalan hinta on kyllä melkoisen korkea, mutta kannattaa seurata tarjouksia.
Rakastan sienimetsässä samoilua, mutta tänä kesänä kumartelu ei ole kipeytyneen selän vuoksi onnistunut. Siksipä sienetkin ovat löytäneet pannulle suoraan Hevi-osaston hyllyltä. Kuivan kesän vuoksi sienisato on jäänyt osittain vähäiseksi, mutta onneksi sieniä on riittänyt kauppoihin siitä huolimatta.
Kanttarelli eli keltavahvero on yksi käytetyimmistä ruokasienistämme. Muoto on suppilomainen ja sen tunnistaa helposti luonnossa keltaisesta väristään. Kanttarelli viihtyy samoilla kasvupaikoilla vuodesta toiseen ja niitä kohtaa usein metsäteiden ja polkujen varrelta. Kanttarelli pitää valosta, eikä menesty liian tiheässä tai synkässä metsässä. Kanttarelli on hyvä proteiinin, D-vitamiinin sekä seleenin lähde ja mitä makoisin ruokasieni.
Sienimuhennos on helppo ja nopea valmistaa eikä se kikkailuja kaipaa.
TARVITSET:
200 g kanttarelleja
1 sipuli
2 rkl voita
(halutessasi osa öljyä)
2 rkl vehnäjauhoa
1 dl vettä
1 dl kermaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
Suolaa
Mustapippuria
Persilijaa
Tee näin: Puhdista sienet tarvittaessa ja viipaloi ne sopivan kokoisiksi paloiksi. Pienet sienet voi jättää kokonaiseksi. Paista sieniä hetki, jotta suurin kosteus niistä haihtuu. Lisää sitten voi-öljyseos ja silputtu sipuli ja paista, niin että sipuli kuullottuu.
Ripottele pinnalle vehnäjauhoja ja vesi sekä kerma. Itse käytin Oatlyn kasviskermaa. Lisää loraus balsamiviinietikkaa ja mausta suolalla, mustapippurilla ja persiljalla. Sekoittele ja kiehauta muhennosta noin 5 minuuttia.
Ahven on lähiruokaa parhaimmillaan
Valitse suhteellisen samankokoisia fileitä, jolloin niiden kevyt paistaminen pannulla on helppoa. Poista fileestä mahdolliset ruodot kiilamaisesti selkäruodon suuntaisesti. Ahven on vähärasvainen kala ja sen paistoaika on muutaman minuutin. Ahvenen maku on hento ja sille riittää mausteeksi suola ja pippuri.
Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja sulata siihen voi-öljyseos ennen fileiden lisäämistä. Voit käyttää joko pelkkää voita tai voin ja öljyn sekoitusta. Voi tuo kalafileiden pinnalle kauniin värin. Fileitä kannattaa pyöritellä pannulla niin, että voi pääsee myös fileiden päällyspuolelle, eivätkä fileet kuivu paistaessa. Lisää lopuksi pintaan suola ja pippuri.
Vinkki kalan paistamiseen: ruostumattomasta teräksestä valmistetut atulat! Nämä isoja pinsettejä muistuttavat pihdit ovat loistava apuväline mm. paistamisessa, eivätkä ne vahingoita käännettävää filettä.
TARVITSET:
300 g ahvenfileitä
voita
suolaa
mustapippuria
Halutessasi voit lisätä annokseen katkarapuja. Mikäli käytät pakasterapuja, sulata ne nopeasti kylmän veden alla siivilässä ja anna niiden kuivua hyvin. Mausta sitruunalla ja tillillä.
Hyvänä lisukkeena maistuvat myös keitetyt pavut, jotka voi lopuksi pyöräyttää lehtikaalin kanssa kevyesti pannulla. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.
Ruoaksi käytettävät tuoreet pavut tulee aina keittää, sillä ne sisältävät myrkyllistä lektiiniä, joka tuhoutuu kuumassa.
Käyttämäni pavut olivat tumman violetteja pensaspapuja, jotka muuttavat väriä keittäessä vihreiksi. Ne ovat maukas ja murea papulajike.
Hyvä ateria on ihana lopettaa maukkaaseen kakkupalaan. Rukiinen mustikkakakku saa rakennetta rahkasta ja siinä maistuu kotoisasti kardemumma. Kakku on parhaimmillaan kylmänä kahvin kanssa tarjoiltuna. Voit koristella kakun halutessasi pensasmustikoilla, mutta kaunis on myös mustikkahillolla marmoroitu pinta.
TARVITSET:
Mustikkahillo:
3 dl pakastemustikoita
½ dl tomusokeria
¼ dl ruisleseitä (ruisjauho käy myös)
Rukiinen pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa (jauhettua)
Täyte:
500 g maitorahkaa
1 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl paksua turkkilaista jogurttia
2 rkl perunajauhoa
1 rkl vaniljajauhetta
Tee näin:
- Tee ensin mustikkahillo. Kiehauta mustikat, sokeri ja ruisleseet ja jäähdytä.
- Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseos taikinaan.
- Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat.
- Painele taikina käsin vuoan pohjalle ja reunoille.
- Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada täyte pohjan päälle irtopohjavuokaan.
- Annostele mustikkahilloa ruokalusikallinen kerrallaan rahkatäyttene päälle ja nostele massaa lusikalla lopuksi niin, että pintaan muodostuu marmorinen pinta.
- Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Jäähdytä kakku hyvin vuoassa ennen tarjoilua.
Miltä maistui?
Kerrassaan herkullinen kokonaisuus, joka maistui kaikille. Sienimuhennos on alkanut myös maistua nuorisolle, vaikka siihen ennen suhtauduttiin epäluuloisesti. Minusta on ihanaa syödä sesonkiruokaa ja sienet ja pavut ovat tällä hetkellä juuri sitä. Ahvenfileet kuuluvat kesään ja niitä meillä syödään usein. Pavut edustavat minulle omaa lapsuuttani ja muistan kerran jos toisenkin popsineeni voisulassa pyöräytettyjä papuja lisäkkeenä.
Rukiin ja kardemumman makuinen mustikkakakku taas on kaunis pöydän koristus ja kiva tarjottava. Sen herkullisuus paljastuu ensimmäisen suupalan jälkeen. Kokonaisuus pursuaa runsaita makuja ja on täysien pisteiden arvoinen.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.