Blini time! Blinit ovat uuden vuoden juhlien lyömätön klassikko

Blinit ovat varma valinta vuoden vaihteen juhlapöytään. Perinteisten täytteiden kuten mädin, smetanan, suolakurkun ja hunajan lisäksi täytteenä maistuvat riimiporo ja lohi. Kutsu ystävät nauttimaan ja ottamaan uusi vuosi yhdessä vastaan.

Blinit ovat tattarijauhoista valmistettuja happamia lettuja. Blinejä nautitaan joko suolaisten tai makeiden täytteiden kanssa mielellään niin, että blinit nostetaan tarjolle rasvasta tirisevänä suoraan lautasille. Blineistä on monta versiota, mutta Suomessa suositaan usein paksuja, päältä rapsakoita ja sisältä pehmeitä blinejä, jotka muistuttavat amerikkalaisia pannukakkuja.

Blinit eivät ole pikaruokaa ja taikina onkin hyvä laittaa kohoamaan jääkaappiin jo edellisenä iltana. Blinien onnistumisen kannalta on tärkeää, että taikinajuuri saa kerätä makua itseensä. Blinit kohotetaan tuorehiivalla ja paistossa käytetään reilusti voita, joka kannattaa kirkastaa ennen paistoa.

Sulata voita kattilassa miedolla lämmöllä niin kauan, että se on täysin sulanutta, mutta älä anna sen ruskistua. Ota kattila liedeltä ja jäähdytä seosta huoneenlämmössä 15 minuuttia. Valkoinen hera jää kattilan pohjalle ja kirkastettu voi jää pintaan. Voit kaataa heran ja kirkastetun voin eri astiaan ja käyttää heran vaikka leivontaan.

Kirkastettu voi säilyy huoneenlämmössä ja sen paisto-ominaisuudet ovat kuin öljyllä, mutta maku voinen. Kirkastettuna voi ei kärähdä pannussa ja se antaa blineille kauniin paistopinnan.

Blinien paistamiseen suosittelen valurautaista paistinpannua. Sen paistopinta on tasalämpöinen ja tarpeeksi kuuma. Varo kuitenkin polttamasta blinejä ja laske paistolämpötilaa tarvittaessa. Blinipannuja myydään hyvin varustelluissa elintarvikekaupoissa.

Blinit kuuluvat juhlapöytään

K-ruoka -sivustolta löydät lukuisia blinireseptejä. Usein blinit tehdään hapokkaisiiin maitotuotteisiin kuten kermaviiliin, piimään tai paksuun jugurttiin ja lisätään osaksi maitoa. Itse käytän luotto-ohjeessani kermaviiliä.

TARVITSET:

4 dl kermaviiliä

20 g hiivaa

2 dl tattarijauhoja

1 tl sokeria

Seuraavana päivänä…

1 dl kuumaa maitoa

1 tl suolaa

1 rkl voisulaa

1 munankeltuainen

1 munanvalkuainen

 Blinien kanssa voit tarjota:

 smetanaa

punasipulia

tilliä

hunajaa

maustekurkkuja

savulohta

graavilohta

poroa

 Tee näin:

 • Murenna hiiva pieneen tilkkaan maitoa ja sekoita seos kermaviilin joukkoon. Lisää tattarijauho ja sokeri ja sekoita tasaiseksi.
 • Laita käsipyyhkeellä peitelty taikinakulho yöksi jääkaappiin tekeytymään.
 • Lisää kuplivaan ja yön yli nousseen taikinan joukkoon kuuma maito, suola, voisula ja munankeltuainen juuri ennen paistamista.
 • Vatkaa munanvalkuainen kuohkeaksi vatkaimella ja kääntele munavaahto lopuksi taikinan joukkoon.
 • Paista blinit reilussa kirkastetussa voissa. Paistinpannun tulee olla kuuma, jotta taikina ei jää kiinni ja ime liikaa rasvaa.
 • Yli jääneet blinit voi halutessaan pakastaa ja lämmittää ne rapeaksi uunissa.

Täytteitä moneen makuun

Moni haluaa nauttia blininsä perinteitä kunnioittaen. Klassinen täyteyhdistelmä syntyy smetanasta, suolakurkusta, punasipulista ja muikunmädistä. Herkullinen kasvisvaihtoehto kalanmädille on kasvipohjainen Cavi-artin merileväkaviaari, jossa on kauniita merilevähelmiä. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tuote!

Vinkki: Jos raaka punasipuli on makuusi turhan voimakas, voit marinoida sen etikkaliemessä, mikä pehmentää sipulin makua. Tähän tarvitset punasipulin lisäksi vain etikkaa, vettä ja sokeria.

Jouluvieraamme toivat meille lahjaksi riimiporoa, niin kutsuttua lappilaisten carpacciota. Tästä raakakypsytetystä poron sisäfileestä syntyy maukas täyte yhdessä smetanan, puolukan ja rucolan kanssa. Rasvaton mutta voimakasmakuinen poro sopii erinomaisesti blinien kaveriksi. Tämä harvemmin nähty herkku, on monen mieleen ja varsin juhlava täyte.

Blinien täytteissä on aina hyvä huomioida vieraiden allergiat ja ruokarajoitteet. Minusta on kuitenkin kiva, että täytteet voivat olla hyvin erilaisia ja monen kukkarolle sopivia. Edullinen vinkki on valmistaa isommalle porukalle mousseja, joihin itse pääraaka-ainetta, kuten vaikka savukalaa ei kulu niin paljon.

Miltä maistui?

 Meillä blinit kuuluvat juhlahetkiin, ja kun niitä on tarjolla, kokoontuu koko perhe niitä nauttimaan. Blinitaikina syntyy helposti, ja työläintä onkin paistaa blinejä samaan tahtiin kun ne häviävät pöydästä. Toki moni paistaa blinit etukäteen valmiiksi ja säästää näin hermojaan.

Porotäyte oli erityisesti miesväen mieleen ja laadukas poro pääsikin blineissä oikeuksiinsa. Itse pidin kovasti Cavi-artin kaviaarista, joka poksahteli kivasti suussa, kuten kuuluukin. Savukala ja graavikala ovat tuttuja herkkuja ja ne maistuivat kaikille. Yksinkertaisimmillaan ja melkein parhaimmillaan blinit ovat kuitenkin smetanan, suolakurkun ja hunajan kanssa. Täyden pisteiden arvoista juhlaruokaa!

Onnellista ja lempeää uutta vuotta 2023! Nautitaan jatkossakin hyvästä ruoasta ja kokoonnutaan yhteisen pöydän äärelle.

Jarna Gustafsson

Jarna Gustafsson

Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.

 

Aiheeseen liittyen

Lakritsipavlova ja luonnonkukilla koristeltu voileipäkakku maistuvat kevään juhlissa

Keväisten juhlien tarjoilusuositus on tässä. Lakritsipavlova ja voileipäkääretorttu sopivat monenlaisiin juhlapöytiin.

Miltä maistui?
23.05.2023

Herkullinen vappukori picnicille tai kotibileisiin

Jarna suunnitteli vappukorin, jolla kelpaa herkutella niin pihalla kuin sisälläkin. Poimi ohjeet tästä!

Miltä maistui?
27.04.2023

Raikkaassa pääsiäismenussa maistuvat vihreä parsa, sitruuna ja kevään yrtit

Pääsiäispöytään sopiva risotto Primavera pursuaa parsaa ja kevään yrttejä. Aterian kruunaa kirpsakka sitruuna- marenki juustokakku.

Miltä maistui?
30.03.2023

Rapea queasadilla salsaa suussa

Taittele quesadillat TikTok-tyyliin ja heitä pannulle. Kätevässä koossa olevat tortillat toimivat ruokapöydässä ja retkieväänä.

Miltä maistui?
02.03.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

 1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
 2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
 3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
 4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
 5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone on remontin vuoksi toistaiseksi pois käytöstä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje