Chimichurri tekee syömingit

Meksikolaiseen ruokakulttuuriin kuuluvat salsat, joiden reseptit ovat usein suuria salaisuuksia. Chalupan perustajan Iman Gharaghozlun lempisalsoihin kuuluu mausteinen chimichurri, jonka reseptin hän oppi Lontoon salaisessa ruokakerhossa.  

Uruguayssa ja Argentiinassa kehitetty chimichurri on suosikkisi ja henksubileidenne hitti. Miten tutustuit siihen?

Opin chimichurrin valmistuksen entiseltä työkaveriltani, brasilialais-saksalaiselta Juanilta. Työskentelimme Lontoon keskustassa Leicester Squarella sijaitsevassa Cafe Apogee -ravintolassa, jota pyöritti kolme erittäin temperamentista ravintoloitsijaa. Paikan ovella oli aina lappu, jossa etsittiin työntekijöitä, sillä vaihtuvuus oli todella kova. Ahtaus, kuumuus ja työn paineet tekevät kokit vihaiseksi eikä tarjoilijoilla ollut varaa virheisiin.

Sunnuntai oli vapaapäivämme ja silloin järjestimme ruokajuhlia, joihin kokkeja ei kutsuttu. Haimme tuoreet raaka-aineet kotini vieressä olevalta Borough Marketilta ja opetimme toisiamme kokkamaan. Eräänä päivänä Juan valmisti meille chimichurria. Iranilaisissa ruoissa käytetään paljon persiljaa, mutta tämä salsa oli ihan oma lukunsa.

Miten salsa nautitaan?

Juan tarjoili chimichurrinsa avokadon päällä, kuten Brasiliassa on tapana. Avokado pilkotaan ja siihen sekoitetaan tuoretta minttua, limeä ja tummaa sokeria. Yleensä chimichurria nautitaan lihojen, kuten ribsien ja pihvien kanssa, mutta kokeilimme sitä myös ostereiden kaverina.

Grillasimme ostereita kertakäyttögrillillä takapihalla istuen. Se oli mielettömän kallista ruokaa mahdollisimman köyhällä tavalla valmistettuna!

 Olet pyörittänyt Helsingissä ainakin Hot Chili Fast Foodia, New York Ninjaa, Shanghai Cowboyta ja uusimpana Chaplupa-ketjua. Miten chimichurri on näkynyt ravintoloissasi?

Olen tehnyt siitä monia omia versioitani ja se on ollut mukana monella menullamme. Chalupassa tykkään vaihdella salsoja säännöllisesti, sillä teemme kaiken käsityönä. Parasta kokin työssä on että saan tuottaa ihmisille ainakin hetkellistä onnellisuutta. Myös uusien makuelämysten löytäminen on aina yhtä palkitsevaa.

Kun aloitimme ravintoloitsijoina 1990-luvun alussa, koimme veljeni kanssa, ettei Suomi ollut vielä valmis Lähi-Idän makuihin. Suomessa ei tunnettu korianteria tai granaattiomenaa, mutta texmexille täällä oli perinteet. Siksi näimme autenttisen meksikolaisen ruokakulttuurin suurempana mahdollisuutena. Meksikolaisessa keittotaidossa yhdistyvät Etelä- ja Keski-Amerikan ruokakulttuurit ja espanjalaiset maut, joilla puolestaan on yhteys Lähi-Idän makuihin.

Chalupan konseptiin kuuluu, että asiakas rakentaa annoksensa itse. Joko ihmiset osaavat yhdistellä meksikolaisia makuja?

Ei välttämättä. Kokeilemme Eastonissa nyt ensi kertaa menua, jolle olemme koonneet mielestämme hyvin toimivia yhdistelmiä. Tämän lisäksi ihmiset voivat edelleen myös tehdä valintansa itse. Moni Meksikossa matkaillut tietää nimittäin tarkkaan, mitä esimerkiksi tacoiltaan haluaa.

Olet kokkina keitetty jo monessa liemessä. Mikä on bravuurisi?

Osaan ajatella loogisesti asioissa, joista minulle ei ole mitään kokemusta. Siitä on selvästi ollut hyötyä ravintola-alalla toimiessa.

Chimichurri

Ainekset

1,5 dl oliiviöljyä

2 rkl punaviinietikkaa

1,5 dl hienoksi leikattua lehtipersiljaa

0,5 dl hienoksi leikattua korianteria

3 valkosipulin kynttä

2 punaista chiliä hienoksi leikattuna (poista siemenet)

1 tl sormisuolaa

0,5 tl tuoretta oreganoa

0,5 tl rouhittua mustapippuria

Sekoita ainekset hyvin keskenään jätä päiväksi jääkaappiin. Liha- ja kalaruokien lisäksi salsa toimii myös hyvin avokadolla päällystetyn paahtoleivän päällä.

 

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.

Aiheeseen liittyen

Eastonin BiBi-ravintolassa koet persialaiset maut aidoimmillaan

Persialainen BiBi-ravintola tarjoaa makuja, jotka tuovat ihmiset yhteen.

Minun reseptini
21.02.2024

King Kebab saapui Eastoniin! Testaa nämä annokset!

Suomen kovin kebabravintolaketju King Kebab on saapunut Itäkeskukseen! Löydät ravintolan Kauppakartanonkadulta Eastonin katutasolta.

Minun reseptini
03.05.2023

Rapea queasadilla salsaa suussa

Taittele quesadillat TikTok-tyyliin ja heitä pannulle. Kätevässä koossa olevat tortillat toimivat ruokapöydässä ja retkieväänä.

Miltä maistui?
02.03.2023

TwentyTwo – Idän makein vohvelikahvila

Eastonissa sijaitseva kahvila TwentyTwo tarjoilee Helsingin makeimmat vohvelit, ja pannukakut, joissa ei suklaata säästellä.

Minun reseptini
04.04.2022

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje