Eastonin uusi Maharaja Express hurmaa aidoilla mauilla ja tasokkaalla buffetilla
Punjabin maakunnan makuihin erikoistuneen Maharaja Expressin buffet ihastuttaa vivahteikkailla mauillaan ja raikkaudellaan. Autenttista intialaista ruokaa arvostaville itähelsinkiläisille ravintola on vuoden paras uutinen.
Moni intialaisen ruoan ystävä on vieraillut Mannerheimintiellä sijaitsevassa ravintolassanne jo vuosikymmeniä, ja moni on ehtinyt tutustua myös ravintolaanne Lauttasaaressa. Mikä on jo legendaariseksi muodostuneen perheravintolanne pitkän iän salaisuus?
Keittiömestari Qureshi Abbas: Tärkeintä ravintolalle on tuore, hyvä ruoka ja siisti keittiö. Valmistamme aitoa intialais-pakistanilaista ruokaa, joka on sopivasti tulista ja täynnä makuja. Opiskelin kokiksi Pakistanissa ja sen jälkeen olen työskennellyt alalla 40 vuotta erikoistuen kotialueeni Punjabin maakunnan monipuolisiin annoksiin. Käytän keittiössäni vain tuoreita raaka-aineita eikä meillä mikään tule pakasteesta. Mausteet ja monet kasvikset hankimme suoraan Intiasta perheemme oman maahantuontiyrityksen kautta.
Ravintolatoimenjohtaja Tony Abbas: oma maahantuonti oli tärkeä etu erityisesti vuonna 1992, kun avasimme ensimmäisen ravintolamme. Nykyään kaupoista saa jo mitä vaan, mutta silloin tilanne oli mausteiden ja tiettyjen kasvisten suhteen toinen. Mausteiden lisäksi tilaamme Intiasta yhä esimerkiksi okraa.Keittiömestarina työskentelevän Qureshin (yllä) poika Tony (alla) vastaa ravintoloiden johtamisesta.
Miten asiakkaidenne suhde intialaiseen ruokaan on muuttunut vuosien varrella?
Tony: Tandooriuunissa valmistelut kanaruoat ovat edelleen suosikkimme, mutta myös kasvisruokien suosio on lisääntynyt nopeasti. Vuosien myötä intialaisten ruokakulttuurin tuntemus on laajentunut ja nykyään asiakkaamme tietävät yleensä jo etukäteen mitä haluavat. Monet haluavat ruokansa tulisena ja sehän meillä onnistuu.
Qureshi: monet asiakkaamme rakastavat tulisia kastikkeitamme, kuten raikkaan tulista minttu-chilikastikettamme ja erittäin tulista, Habanero-pohjaista chilisoosiamme. Ne antavat kunnon potkua annoksiin. Punjabin alueen keittiö tunnetaan mausteistaan ja tulisimmat annoksemme saavat kovemmankin chilinsyöjän hikoilemaan. Moni kanta-asiakkaamme ajaa niiden perässä pitkänkin matkan.
Ranbir Singh valmistaa vegaanista naanleipää 350-asteisessa tandooriuunissa.
Uuden ravintolan avaaminen tässä eopävarmassa ajassa on rohkea veto. Mikä sai teidät tekemään sen juuri idässä?
Tony: korona-aika on ollut vaikeaa niin meille ravintoloitsijoille kuin monille muillekin. Pärjäämme, sillä olemme kovia tekemään töitä ja talkoisiin osallistuu koko perheemme. Päädyimme Itä-Helsinkiin, koska alueella ei ole yhtään aitoa intialaista ravintolaa.
Eastonin ravintola on ensimmäinen Maharaja Express -ravintolamme, joita meillä on tarkoitus avata ensi vuonna myös muihin kauppakeskuksiin. Express on tavallista Maharajaa nopeampi; täällä asiakas pääsee heti syömään, sillä ruoka tarjoillaan buffetista. Annokset vaihtuvat päivittäin, eikä peräkkäisinä päivinä ole koskaan tarjolla samoja ruokia.
Suosittujen liharuokien lisäksi tarjolla on aina kaksi vegaanista vaihtoehtoa.
Valmistamme ruokia vain pieniä määriä kerrallaan, jolloin hävikki jää vähäiseksi ja ruoka on aina hyvää ja tuoretta.
Tiistain lounasbuffetissa tarjolla oli mm. Chicken tikka masalaa, voikanaa, Goa Beef Currya, intialaista pinaattijuustoa, palak paneeria sekä linssejä ja sekavihanneksia. Lounaaseen kuuluu salaattipöytä, josta löytyy myös useampaa raitaa ja kastikkeita. Kokkeina toimivat Qureshi Abbas (vas.) ja Ranbir Singh.
Olette avoinna koko päivän. Tarjoillaanko buffetia myös iltaisin?
Qureshi: iltabuffet on lounasbuffetia monipuolisempi ja sen lisäksi voi tietenkin tilata myös listalta. Lista on sama kaikissa ravintoloissamme ja annokset valmistetaan samalla tyylillä. Annosten rinnalle voi tilata tandooriuunissa paistettua naanleipää, jota saa myös valkosipulilla tai jauhelihalla maustettuna.
Eastonin Maharaja Express palvelee Kauppakartanonkadulla ma-pe klo 10.30–22 (lounas klo 10.30-15) ja la-su klo 11-22. Annoksia voi tilata myös Woltin ja Foodoran kautta.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.