Herkullinen vappukori picnicille tai kotibileisiin
Pian juhlitaan vappua ja nautitaan ihania vappuherkkuja! Sitruunaiset rahkamunkit pursuavat kinuskia ja ovat suussa sulavia palleroita. Pienet minipitaleivät ovat somia ja näppäriä täyttää mausteisella kanalla ja tsatsiki-kastikkeella sekä ripauksella minttua. Hedelmäiset vartaat maistuvat varsinkin hieman kevyempiä eväitä haluaville.
Vappu on ilon juhla
Vapun viettotapoja on monia, mutta lähes kaikille vappuun kuuluu yhdessäoloa ja hyvää ruokaa. Perinteiset herkut, kuten sima ja sokerimunkit ovat osa juhlintaa, ja jo niillä pääsee pitkälle.
Perinteinen tapa nauttia vappuherkuista on tietenkin keväinen picnic, mutta jos vappusää käy oikukkaaksi (kuten usein käy), voi herkkueväistä nauttia mukavasti myös sisätiloissa – sillä fiilishän se on tärkein.
Houkuttava piknik-kori kootaan niin, että siellä löytyy sopivaa juomaa, suolaista ja makeaa naposteltavaa. Tässä muutamia ideoita vappukorin täyttämiseen.
Pikasima valmistuu hetkessä
Jos tahdot, ehdit vielä tehdä pikasimaa, joka valmistuu muutamassa päivässä pöydällä. Tai sitten voit oikoa mutkat suoriksi tällä superhelpolla K-ruoka -sivuston ohjeella. Eastonin K-Citymarket tarjoaa myös laajan sima valikoiman, josta on helppo napata pullo jos toinenkin mukaan. Sima maistuu niin aikuisille, kuin lapsille. Pullota sima kauniisiin lasipulloihin ja päästä aina välillä hieman ilmaa pois, jotta pulloihin ei tule liian suuri paine.
Vapun parhaat skumppasuositukset saat Eastonin alkosta.
Kuohkeat suolakinuskimunkit syntyvät käden käänteessä. Taikinaa ei tarvitse nostattaa, riittää kun sekoitat aineet keskenään ja pyörittelet taikinasta pallukoita, jotka paistetaan öljyssä ja pyöräytetään lopuksi sokerissa. Munkin salaisuus on sisään pursotettava suolakinuski, Dulce de lecheä, jota sitäkin saa valmiina purkista.
Tarkista kaupassa, että tartut oikeaan purkkiin, koska keittämätön kondensoitu maito näyttää hyvin samalta. Käytin itse Valion sitruunarahkaa, maustamattoman rahkan tilalla ja se sopi taikinaan täydellisesti.
TARVITSET:
(20 kpl)
50 g voita
1 prk rahkaa (maustettu sitruunarahka)
1 kanamuna
2 rkl vettä
4 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
¼ tl suolaa
LISÄKSI:
1 pullollinen rypsiöljyä (900 ml)
2 dl erikoishienoa sokeria
1 prk Dulce de lecheä (kondensoitua maitotiivistettä)
ripaus sormisuolaa
Tee näin:
Sulata voi. Sekoita jäähtynyt voi, rahka ja kanamuna keskenään. Lisää seokseen vesi ja sekoita.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää rahkaseokseen. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kuumenna öljy teräskattilassa. Rasva on sopivan kuumaa (170-180 astetta), kun pieni leipäpala ruskistuu parissa minuutissa.
- Pyörittele taikinasta jauhoitetuin käsin palloja. Kypsennä 3-4 munkkia kerrallaaan noin 3 minuuttia, kunnes munkit ovat kauniin värisiä.
- Nosta munkit reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle. Sokeroi munkit lämpiminä.
- Notkista karamellisoitu maitotiiviste lusikalla kulhossa. Lisää suola ja sekoita. Lusikoi suolakinuski pursottimeen, jossa on teräväpäinen tylla. Jos et omista tyllaa, niin esimerkiksi lääkeruiskulla pursoitus onnistuu, kuten itse tein sopivan tyllan puutteessa.
Minipitaleivät taipuvat moneksi täytteitä vaihdellen. Pitaleivät ovat parhaimmillaan tuoreina, joten taikina kannattaa laittaa nousemaan heti aamulla. Pitaleipiä nostatetaan kahteen otteeseen, mutta älä huoli, taikina kohoaa siinä sivussa kun valmistelet piknik-korin muita tarjottavia.
TARVITSET:
(20 kpl)
3 dl vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
6-7 dl vehnäjahoa
2 rkl oliiviöljyä
Tee näin: Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja osa jauhoista. Alusta taikinaan vähitellen loput jauhot. Lisää öljy alustuksen loppuvaiheessa. Alusta tasaiseksi. Taikina saa olla pehmeää. Kohota taikinaa kulhossa liinan alla n. 30 min.
- Jaa taikina 20 osaan ja pyörittele palat palloiksi. Kauli taikinapallot ohuiksi pyöreiksi levyiksi. Käytä apuna jauhoja. Taikinan muotoilu onnistuu myös käsin painelemalla. Nostata pitaleipiä liinan alla hyvin pellillä n. 50 min.
- Paista yksi uunin ylätasossa 6 min. pelti kerrallaan, hyvin kuumassa uunissa (250 astetta). Kunnes pitaleivät pullistuvat ja niissä on kaunis väri. Peitä pitaleivät liinalla ja anna jäähtyä.
Pitaleivät voi täyttää juuri niin kuin haluat. Itselläni teki mieli kreikkalaistyylisiä makuja ja leivät täytettiin mausteisella kanalla ja tsatsikikastikkeella. K-ruoka -sivun minipitaleipä reseptissä on myös herkullisen valkosipulijugurtin ohje, joka sopii ihanasti täytteeksi. Itse lisäsin myös palan raastettua kurkkua ja mausteeksi minttua.
TARVITSET:
400 g kanaa paistettuna
kasviksia
1 prk turkkilaista jugurttia
1 iso valkosipulikynsi
½ tl hunajaa
¼ tl suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
raastettua kurkkua
minttua
Lisäksi täytteeksi esim. maustettua paistettua kanaa ja muita kasviksia.
Tee näin:
- Pese ja raasta kurkku noin 8 cm pala. Puristele hyvin pois valuva neste esim. talouspaperin sisällä tai siivilässä käsillä puristellen.
- Sekoita muut aineet keskenään ja lisää kurkkuraaste ja minttu.
- Anna täytteen maustua jääkaapissa.
- Täytä pitaleivät haluamillasi täytteillä.
Vappu on myös lasten juhla
Iloisen väriset hedelmävartaat houkuttavat erityisesti perheen pienimpiä herkuttelemaan. Laita vartaisiin haluamiasi hedelmäpaloja yhdistettynä vaikkapa vaahtokarkkeihin ja pehmeään lakritsiin.
TARVITSET:
2 kiiviä
1 syöntikypsä mango
1 rs mansikoita
vaahtokarkkeja
lakritsia
puutikkuja
Miltä maistui?
Kaupan simat eivät vedä vertoja itse tehdylle. Sitruunan makua on helppo säädellä ja lisäämällä fariiinisokerin määrää suhteessa vaaleaan sokeriin, makuun sillä saa syvyttä. Itse tekemäni sima oli täysi kymppi: tarpeeksi hapokas ja kuohuva. Suolakinuskimunkit olivat järisyttävän hyviä. Näiden palleroiden tekeminen otti pienen aikansa, mutta olivat niin hyviä, että suosittelen kokeilemaan!
Pitaleivät ovat helppo syötävä retkellä. Saat niistä juuri niin ruokaisia kun haluat erilaisia täytteitä valitsemalla. Hedelmävartaista teki erityisen hyviä maukkaat mangonpalat yhdistettynä lakritsiin.
Herkuilla täytetty vappukori on kiva idea ja sitä voi jalostaa haluamallaan tavalla.
Tee ennen vappua pieni ajatustyö ja pohdi mitä ehdit valmistaa itse ja mitä ostat valmiina. Piknik-korin voi koota halutessaan vaikkapa puolivalmisteista. Tärkeintä on iloinen vappufiilis ja yhdessäolo.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.