Itadakimasu! Japanin merelliset maut yhdessä suupalassa
Nyt nautitaan viileitä susheja, jotka sulavat suuhun kuumana kesäpäivänä ja ovat parhaimmillaan näppärää sormisyötävää vaikka piknikille. Sushien tekeminen ei ole vaikeaa, kunhan valmistat etikkariisin huolella, jotta sitä on helppo käsitellä. Herkkupalojen näprääminen sopii kivasti vaikka ystäväporukan mökkiviikonlopun ohjelmanumeroksi.
Sushien historia juontaa juurensa reilun tuhannen vuoden päähän Kaakkois-Aasiaan, josta ne levisivät japanilaisille riisipelloille ja sieltä ympäri maailman. Varhaisessa muodossa kalaa syötiin riisipelloilla etikan, suolan ja riisin kanssa.
Nykyisen muotonsa sushi sai 1700-luvulla. Sushi tarkoittaa japanin kielellä su (etikka) ja shi (kädentaito). Sushien valmistuksen perinteisiin heijastuvat japanilaiset keskeiset hyveet, kuten minimalistisuus, maltillisuus, hienovaraisuus ja hygienia. Sushit valmistetaan hyvistä ja tuoreista raaka-aineista. Sushien muoto on harkittu ja minimalistinen. Valmistus vaatii jonkinlaisia kädentaitoja, mutta harjoitus tekee mestarin. Susheista saa monenlaisia versioita ja ne voivat olla tekijänsä näköisiä.
Lähde siis rohkeasti kokeilemaan sushien valmistusta. Varmista että käyttämäsi kalat ja ravut ovat tuoreita eikä kylmäketju pääse katkeamaan. Siirrä valmiit sushit heti viileään odottamaan tarjoilua.
Jos oma nyt aika ei riitä sushin valmistamiseen, löytyy K-Citymarket Eastonista susheja monen makuun. Nappaa tiskistä sopiva annos mukaan, vaikkapa matkaevääksi.
Sushien sielu on etikkariisissä
Ja se tulee valmistaa huolella. Sushien valmistaminen on mahdotonta, jos riisi on liian raakaa tai ylikypsää. Huuhdo riisiä siivilässä kylmän veden alla niin pitkään, että vesi on kirkasta (4–6 krt). Silloin riisistä irtoaa lika ja ylimääräinen tärkkelys, jolloin riisistä tulee kuulaampaa ja se myös kypsyy paremmin.
Seuraa K-ruoka- sivuston selkeää ohjetta riisin valmistuksessa.
TARVITSET:
4 dl sushiriisiä
5 dl vettä
Sushietikka
1 dl riisiviinietikkaa
3 ½ rkl sokeria
½ rkl suolaa
TEE NÄIN:
- Huuhdo riisiä 4–6 krt kylmällä vedellä niin kauan, että vesi on kirkasta. Valuta lopuksi riisi lävikössä.
- Kaada huuhdeltu riisi kattilaan ja lisää kylmä vesi. Nosta kattila liedelle.
- Kuumenna riisi kiehuvaksi ilman kantta. Hauduta riisiä miedolla lämmöllä kannen alla n. 10 minuuttia. Vältän kannen nostamista, äläkä sekoita riisiä keittämisen aikana.
- Ota kattila pois liedeltä ja anna riisin seistä kannen alla vielä 15 minuuttia. Sekoita sillä aikaa sushietikan ainekset keskenään.
- Levitä riisi laakeaan vatiin ja mausta riisi etikkaseoksella. Jäähdyttele riisiä varovasti. Voit käyttää myös viuhkaa riisin jäähdyttämiseen.
- Valmiin riisin ollessa huoneenlämpöistä, voit aloittaa sushien valmistamisen. Riisin määrää riittää viiteen merileväarkkiin eli noin 50 kpl makirullaan.
Sushi sopii myös vegaaneille
Sushien historian aikana susheja on valmistettu hyvin monenlaisina variaatioina. Ehkä tunnetuimpia ovat nigiri- ja makisushit. Nigirit ovat soikioksi puristettua riisiä, jossa päällä on mereneläviä, kuten kalaa ja rapuja. Nigirisushit tarjoillaan yleensä soijakastikkeessa ja wasabi-tahnassa. Ne syödään yleensä sormin ja yhdellä purennalla. Nigirisushit ovat yksi suosituimmista sushi-lajeista ympäri maailman.
Suomalaisittain raaka kala, voi tuntua hankalalta syötävältä, mutta voit käyttää graavattua lohta ja esimerkiksi nigirisushin päälle tulevan lohen voi liekittää kaasupolttimella lähes kypsäksi. Vegaanille sopiva nigiri koostuu käsin muotoillusta riisipallosta ja sen päälle merilevä suikaleella sidotuista avokadoviipaleista. Aukaistu jättikatkaravun pyrstö riisityynyn päällä tekee nigiristä hieman ylellisemmän.
TARVITSET:
sushiriisiä (valmista)
300 g lohifileetä
jättikatkarapujen pyrstöjä
wasabitahnaa
Lisäksi:
Chili-seesami -majoneesia (Pirkka)
Teriyaki-kastike (Pirkka)
ruohosipulia (koristeeksi)
TEE NÄIN:
- Kastele kädet kylmällä vedellä ja muotoile soikean mallisia riisipalloja.
- Leikkaa lohesta ohuita siivuja ja asettele ne riisipallojen päälle.
- Jos omistat kaasupolttimen, voit liekittää lohet päältä polttimella. Voit halutessasi paistaa lohipaloja hetken paistinpannulla toiselta puolelta ja asetella palat riisipallojen päälle. Pitkät keittiöpinsetit ovat tässä oiva apu.
- Lisää chili-seesami majoneesia ja halutessasi silputtua ruohosipulia.
- Jättiravunpyrstöt kannattaa halkaista varovasti mahapuolelta ja asetella riisipalolle. Halutessasi mausta nigirisushin lohipalat tai riisityyny ravun alta teriyakikastikkella.
Maki rakastaa mereneläviä
Makisushit kääritään norilevään ja väliin laitetaan riisiä ja erilaisia täytteitä, kuten raakaa kalaa, äyriäisiä ja kasviksia. Makisushi on tyypillisesti noin 2 cm paksu ja 8 cm pitkä. Käytä apuna bambumattoa makirullien käärimisessä. Bambumattoa myydään hyvin varustelluista elintarvikekaupoissa.
Asettele nori- eli leväarkki bambumaton päälle karhea puoli ylöspäin. Kastele kädet ja levitä ohut kerros riisiä kevyesti painellen leväarkin päälle. Jätä arkin reunasta ⅓ osa paljaaksi. Vedä halutessasi ohut wasabiraita leveyssuunnassa riisin päälle keskelle leväarkkia. Asettele muut täytteet wasabiraidan päälle. Kastele paljaaksi jäänyt leväarkin pää kevyesti vedellä. Rullaa arkki bambumaton avulla napakaksi rullaksi. Leikkaa rullasta noin 2 cm levyisiä suupaloja.
TARVITSET:
1 pkt merileväarkkeja (Pirkka Nori-merilevä)
sushiriisiä (valmista)
2 rkl wasabitahnaa
1 pkt graavilohiviipaleita
kurkkua
avokadoa
porkkanaa tai (surimipuikkoja)
Lisäksi kulho kylmää vettä
Kokeile myös uramakia eli californialaista rullaa, jossa täytteet ja leväarkit ovat toisinpäin. Päällimmäisenä onkin riisi, joka on pyöritelty seesaminsiemenissä ja leväarkki on sisäpuolella täytteiden kanssa. Nämä maistuvat monelle ja ne voi täyttää vaikka vain kasviksilla.
Näin syöt sushia
Varaa sushien kaveriksi soijakastiketta, jonka tarkoituksena on maustaa kalaa. Kasta sushi soijaan kalapuoli alaspäin. Riisipuolta ei kasteta, koska soijakastike irrottaa riisit ja kalan toisistaan. Soijan on hyvä olla vähäsuolaista, jotta kokonaisuus ei ole liian suolainen.
Lisäksi varaa wasabia, joka on vihreää erittäin tulista merikrassin juuresta ja piparjuuresta valmistettua tahnaa, joka levitetään riisin ja sen aseteltavan palan päälle. Wasabilla voi maustaa myös soijakastikkeen susheja syödessä. Wasabitahna antaa susheille pientä potkua. Moni pitää myös ohueksi viipaloidusta garista, joka on pikkelöityä inkivääriä. Garin tehtävä on raikastaa ja neutralisoida suu kalan mausta eri sushipalasten välissä. Voit nauttia sushit käsin tai syömäpuikkoja apuna käyttäen.
Miltä maistui?
Sushit jakavat mielipiteitä meidän perheessä: osa tykkää ja osa ei tykkää yhtään. Itse ajattelen sushien salaisuuden piilevän niiden yksinkertaisessa ulkomuodossa, puhtaudessa ja tuoreudessa. Valmistusvälineiden, esimerkiksi erilaisten veitsien ja leikkuulaudan tulee pysyä puhtaana. Kalan on tärkeää olla tuoretta ja hyväntuoksuista.
Sushit ovat tarkoitettu kaikille aisteille nautinnoksi.
Liekitetyt lohinigirit olivat helpommin lähestyttäviä susheja, myös niille jotka eivät susheista niin välitä. Chili-seesamimajoneesi sopi erinomaisesti maustamaan nämä herkkupalat. Graavattu lohi nigirin päällä maistui parhaiten aikuisille. Nuoriso ei lämmennyt raa’alle kalalle ja jättikatkaravun pyrstöille. Uramakeista ja tavallisista makeista hävisivät tarjottimelta kasvisversiot nuorison suuhun.
Susheissa parasta on niiden monipuolisuus. En yhtään ihmettele, että sushit ovat viime vuosina saaneet niin suuren suosion. Ne ovat valmiiksi tehtyinä helppoa ja nopeaa katuruokaa. Sushiravintoloiden ja -buffetien määrä on lisääntynyt valtavasti. Kukaan ei ole seppä syntyessään, joten sushien valmistustakin voi harjoitella ja siinä harjaantua. Kannustan kokeilemaan ja oppimaan.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.